NYHETSÅRET 2011: Foto: Scanpix / Svein Gustav Wilhelmsen / Fjordingen / Kystverket / Privat
NYHETSÅRET 2011: Foto: Scanpix / Svein Gustav Wilhelmsen / Fjordingen / Kystverket / PrivatVis mer

Nyhetsåret 2011

Året ble sterkt preget av 22. juli-terroren. Men orkan, altersex, drap og hurtigrutebrann var også saker som fikk mye oppmerksomhet i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorangrepet 22. juli vil prege oss i år framover. Men nyhetsåret 2011 har vært innholdsrikt på mange andre områder også. Her er noen av de sakene som har fått oppmerksomhet det siste året:

7. januar: Fem omkom i bussulykke To idrettskretser ble berørt da en buss med 48 håndballspillere, trenere og foreldre var involvert i dødsulykken der fem personer omkom i Lavangsdalen utenfor Tromsø. Minst ti personer ble skadd, og to personer ble kastet ut gjennom bussens frontrute i den dramatiske ulykka.

- Det er den verste trafikkulykken jeg har opplevd i min tid som politimester i Troms politidistrikt, sa politimester Truls Fyhn da politiet orienterte om ulykken.

7. JANUAR:  Fem personer omkom i bussulykken i Lavangsdalen i januar. Foto: Tom Benjaminsen / Scanpix
7. JANUAR: Fem personer omkom i bussulykken i Lavangsdalen i januar. Foto: Tom Benjaminsen / Scanpix Vis mer

En personbil på vei ut av Tromsø fikk sladd, og dette førte til kollisjon med bussen og to andre kjøretøy. Stedet der ulykken skjedde, har hatt flere dødsulykker de siste årene.

12. januar: Maria Amelie pågrepet Maria Amelie som har levd ulovlig i Norge siden 2003, ble pågrepet av politiet på Lillehammer, etter at hun holdt foredrag ved Nansen-skolen om sin situasjon som papirløs i Norge

I sitt utvisningsvedtak skrev UNE at Maria Amelie «gjennom nærmere 9 års opphold i Norge har opparbeidet en sterk faktisk tilknytning til Norge». Likevel mente Utlendingsnemnda det var uaktuelt å gi henne opphold på humanitært grunnlag. De viste til forholdene i Russland, til at hun er ressurssterk, kan russisk og at hun i flere år som voksen har brutt utlendingsloven ved å oppholde seg ulovlig i Norge.

12. JANUAR: Her ankommer Maria Amelie politiets utlendingsenhet sammen med kjæresten Eivind Trædal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
12. JANUAR: Her ankommer Maria Amelie politiets utlendingsenhet sammen med kjæresten Eivind Trædal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

24. januar ble 25-åringen sendt ut av landet, men i april fikk hun komme tilbake, og fikk lovlig opphold etter å ha blitt innvilget søknad om arbeidstillatelse.

Saken førte til en endring i regelverket. Personer som kommer til Norge som asylsøkere kan under gitte vilkår, søke om arbeids- og oppholdstillatelse. Her kan du lese alle sakene Dagbladet har skrevet om Amelie-saken

18. januar: Vasket for toppene for luselønn «Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, helse og sosialombud i Oslo Anne-Lise Kristensen, justisminister Knut Storberget og ordfører Fabian Stang bruker renholdere som får ulovlig lav lønn». Slik kunne Dagbladet avsløre at renholdere jobber for en rekke offentlige instanser langt under tariff - helt ned til 104, 25 kroner i timen.

18. JANUAR: Dagbladet startet en serie reportasjer om anbudsutsetting i offentlig sektor. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
18. JANUAR: Dagbladet startet en serie reportasjer om anbudsutsetting i offentlig sektor. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

Saken var starten på Dagbladets søkelys på anbudsutsetting innen offentlig forvaltning. Ved å gå flere hundre offentlige kontrakter etter i sømmene, er det avslørt omfattende lovbrudd, underbetaling og sosial dumping.

Dagbladets avsløringer har fått store samfunnsmessige konsekvenser. Selskaper har mistet kontrakter for flere hundre millioner kroner, hundrevis av ansatte har fått løfte om å få etterbetalt det de opprinnelige hadde krav på, og både regjeringen, forskningsstiftelser og kommuner har satt i gang granskninger av offentlige kontrakter.

17. FEBRUAR: Konternerskipet «Godafoss» grunnstøtte rett på et fyr i Hvaler i Østfold. Foto: Espen Røst / Dagbladet
17. FEBRUAR: Konternerskipet «Godafoss» grunnstøtte rett på et fyr i Hvaler i Østfold. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

 - Dagbladets saker har vært helt avgjørende, sa Petter Furulund i NHO i sommer.

17. februar: Konteinerskip på grunn utenfor Fredrikstad «Godafoss» gikk på grunn ved Asmaløy på Hvaler i Østfold. Skipet kjørte rett på en fyrlykt, og grunnstøtingen førte til omfattende oljesøl så langt unna som Vestfoldkysten.

Skipet ble nødlosset for en rekke konteinere før det ble trukket av grunn 23. februar. Nødlossingen av konteinerne og høyvann var gunstige faktorer som gjorde det enkelt å dra skipet av grunn.

22. FEBRUAR: En tom seksmanns redningsflåte ble funnet i Rosshavet av Paul Watson og miljøorganisasjonen Sea Shepard, men verken «Berserk» eller de tre om bord er funnet. Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard / Scanpix
22. FEBRUAR: En tom seksmanns redningsflåte ble funnet i Rosshavet av Paul Watson og miljøorganisasjonen Sea Shepard, men verken «Berserk» eller de tre om bord er funnet. Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard / Scanpix Vis mer

I etterkant av ulykken ba Ytre Hvaler nasjonalpark Kystverket sette i verk tiltak for å hindre nye skipsulykker i nasjonalparken.

22. februar: «Berserk» savnet i Sørishavet Seilbåten med kaptein Jarle Andhøy er kjent fra flere TV-serier ble meldt savnet i Sørishavet. «Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk alarmmelding fra en nødpeiler klokka 05.22 tirsdag morgen, og har prøvd å få kontakt med båten siden, uten hell».

To dager senere fikk Hovedredningssentralen kontakt med kapteinen. Jarle Andhøy og den yngstemann o bord, Samuel Massie (18), var da i god behold etter å ha nådd polpunktet. En tom, seksmanns redningsflåte ble seinere funnet i Rosshavet av Paul Watson og skuta til miljøorganisasjonen Sea Shepherd. Men verken «Berserk» eller de tre om bord er funnet.

21. mars: Trond Birkedal pågrepet Dagbladet bringer nyheten om at ordførerkandidat Trond Birkedal (Frp) er siktet for utuktig adferd. «Politiet i Rogaland slo til mot Birkedals hjem på søndag etter å ha blitt kontaktet av en ung mann som hadde vært gjest i politikerens hjem. Den unge mannen fikk mistanke om at han ble filmet i skjul mens han satt i Frp-politikerens badekar».

21. MARS: FRPs Trond Birkedal arrestert. Foto: Espen Røst / Dagbladet
21. MARS: FRPs Trond Birkedal arrestert. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Birkedal erkjente så skjult filming med seksuelt motiv i avhør. Senere kommer det fram at Frp-ledelsen visste om overgrepene. Birkedal trakk seg umiddelbart fra alle verv i Fremskrittspartiet, inkludert som ordførerkandidat, gruppeleder i Stavanger Frp og medlem av bystyret i byen, i fylkestinget i Rogaland, Frps sentralstyre og landsstyre. I romjula ble Birkedal siktet.

24. mai: Fire kjent skyldig i Alvdal-saken Dagbladet skrev første gang om den omfattende overgrepssaken i 16. april 2010: «To søskenpar har ifølge siktelsene mot ti personer i Alvdal blitt utsatt for overgrep i en årrekke fra de yngste var i 6-7-årsalderen. Minst ett av barna var ekstra hjelpeløst fordi hun hadde en alvorlig utviklingsforstyrrelse».

Moren og en 64-åring ble kjent skyldig i 22 av 24 tiltalepunktene. Begge foreldrene til nabobarna i saken ble også kjent skyldige til medvirkning til seksuelle overgrep. Her kan du lese alt om Alvdal-saken.

2. juni: Altersex i Oslo domkrike Som en støtteaksjon til Einar Gelius som mistet jobben etter å ha skrevet boka «Sex i bibelen», simulerte tre personer sex under Kristi Himmelfartsdag-gudstjeneste i Oslo domkirke. Politiet valgte å bøtelegge de tre for ordensforstyrrelse, men aksjonistene valgte å ikke vedta forelegget.

24. MAI:  Fire ble kjent skyldig i seksuelle overgrep i Alvdal-saken. Her er advokatene Steffen Brandstad, Sverre Næss,  Iris Storås og Sondre Halvorsen under 1. dag av Ankesaken mot de tiltalte da den startet i Eidsivating Lagmannsrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
24. MAI: Fire ble kjent skyldig i seksuelle overgrep i Alvdal-saken. Her er advokatene Steffen Brandstad, Sverre Næss, Iris Storås og Sondre Halvorsen under 1. dag av Ankesaken mot de tiltalte da den startet i Eidsivating Lagmannsrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde ikke sex. Vi dro dit for å spre kjærlighet, sa aksjonistene til Dagbladet dagen derpå.

I Oslo tingrett ble to av nakenaktivistene til sammen dømt til å betale 16 500 kroner for seksuelt krenkende og uanstendig adferd.

10. juni: Flom i Gudbrandsdalen «Enorme vannmengder har lagt store arealer under vann og lammet store deler av av Sør-Norge. Flommen har tatt med seg veier, bruer og hus, og satt sentrale samferdselsårer ut av spill.» Enkelte steder i dalføret var vannivået på en 50-årsflom, og i Mjøsa ble det snakket om 100-årsflom.

2. JUNI: Simulerte sex i domkirken. Foto: Privat
2. JUNI: Simulerte sex i domkirken. Foto: Privat Vis mer

De omfattende skadene var i 100-millionersklassen, både Kong Harald og Statsmimister Jens Stoltenberg besøkte flomområdene.

13. juni: Masteaksjonen i Hardanger «Aksjonister har omringet et helikopter som brukes til å montere høyspentmaster på Kvamskogen i Hordaland». Første melding fra Statnett om planer for nye kraftlinjer fra Sima til Samnanger i Hardanger kom i 2005. 28. januar 2011 legger Bevar Hardanger frem en rapport som hevder at den omstridte kraftlinjen er unødvendig.

Regjeringen offentliggjorde så fire rapporter 1. februar. En av konklusjonene er at sjøkabel er mulig, men dyrere enn luftspenn. 1. mars lanserte olje-og energidepartementet at de de står fast ved vedtaket om å bygge Sima -Samnanger som luftledning. Konflikten pågår fortsatt og grunneiere i Hardanger fortsetter kampen mot kraftutbyggingen.

18. juni: - Skutt i hodet da han ba om pirattaxi «En mann ble skutt i hodet på kloss hold utenfor en pub på Bislett i natt», meldte Dagbladet klokka 0155 den sommernatten Einar Opsahl (35) ble drept på åpen gate i Oslo. Etter en omfattende politijakt ble en 29 år gammel mann med thailandsk bakgrunn siktet for forsettelig drap.

10. JUNI: En oversvømt campingplass i Gudbrandsdalen om kvelden 10. juni. Vannmasser og ras har laget store ødeleggelser flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
10. JUNI: En oversvømt campingplass i Gudbrandsdalen om kvelden 10. juni. Vannmasser og ras har laget store ødeleggelser flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Siktede er tidligere straffedømt ni ganger, blant annet for vold mot politiet. 29-åringen nekter for at han har noe som helst med Bislett-drapet å gjøre, og hevder han har alibi.

Personer i vennekretsen har forklart at Opsahl og flere venner gikk bort til en privatbil som sto ved taxiholdeplassen og som de antok var en piratdrosje. Føreren av bilen skal ha reagert med et voldsomt sinne.

13. JUNI: Demonstrerer mot monstermaster. Her fjerner politiet demonstranter som ikke ville fjerne seg fra Statsnetts arbeidsområde 7. juli.  Foto: Hardangeraksjonen Margrete Synnøve Jakobsen / Scanpix
13. JUNI: Demonstrerer mot monstermaster. Her fjerner politiet demonstranter som ikke ville fjerne seg fra Statsnetts arbeidsområde 7. juli. Foto: Hardangeraksjonen Margrete Synnøve Jakobsen / Scanpix Vis mer

Det oppsto en krangel på stedet, Opsahl og vennene forsøkte å gå derfra, men umiddelbart etter kom en annen bil. Ut kom en person som skjøt Opsahl, før han gikk tilbake i bilen og forsvant fra stedet.
 
- Han var snill, engasjert og opptatt av hvordan andre hadde det. Han var et flott menneske og en tenker, sier en nær venn av Opsahl.

4. juli: Fem omkom i helikopterulykke «Helikopteret fra Airlift styrtet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete i Eidfjord kommune, og sto i brann da politiet fikk meldinga» skrev Dagbladet i den første saken om den tragiske helikopterstyrten. Fire av de omkomne var i familie og skulle bygge hytte sammen. Piloten var den femte som mistet livet. Lokalsamfunnet var sterkt preget etter ulykken.

- Stemningen er trist, folk er i sjokk og i sorg, sa ordføreren i Ullensvang kommune, Solfrid Borge til Dagbladet.

10. juli: Funnet på havet etter fire døgn Den 53 år gamle mannen ble funnet helt tilfeldig i sin båt ved Gjøafeltet utenfor Florø, 150 nautiske mil fra Stavanger.
Mannen ble oppdaget av mannskapet på ankerhåndteringskipet «Normand Draupne». Kapteinen Ingvard Johansen beskrev redningsaksjonen som veldig spesiell.

18. JUNI: En mann ble skutt i hodet på kloss hold ved denne taxiholdeplassen nær Bislett Stadion i Oslo. Foto: Ole Tommy Pedersen / Scanpix
18. JUNI: En mann ble skutt i hodet på kloss hold ved denne taxiholdeplassen nær Bislett Stadion i Oslo. Foto: Ole Tommy Pedersen / Scanpix Vis mer

- Han var på vei rett ut i Atlanterhavet. Han bar preg av at han hadde vært fem døgn i havet, uten kommunikasjon. Han hadde mat, men ikke vann. Det første han fikk da han kom om bord til oss, var en colaboks. Han var veldig tørst Ellers var han i fysisk fin form, sa skipperen til Dagbladet.

13. juli: Kiwi-sjef Per Erik Burud omkommer i båtulykke Det var ved 04-tiden om natten at Burud, kona og et vennepar falt i sjøen fra egen båt utenfor Tjøme. Både helikopter og redningsskøyte ble sendt til ulykkesstedet; omkring 40 minutter senere ble de to kvinnene hentet opp fra sjøen.

Buruds kamerat overlevde ulykka og fikk bare lettere skader. Burud ble ikke funnet før etter flere dager. Norgesgruppen satte inn mini-ubåt i søket etter kjøpmannen, men Burud ble ikke funnet før 21. juli i området Pikeskjær-Kariskjær nær ulykkesstedet.

18. juli: Staten politianmelder SOS Rasisme Dagbladet hadde i mer enn ett år avslørt medlemsjuks og udemokratisk styring i organisasjonen SOS Rasisme. Etter avsløringene valgte statsråd Audun Lysbakken å politianmelde organisasjonen. Politiet satte i gang etterforskning mot SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet.

22. juli: Da terroren rammet Norge «Stor eksplosjon i Oslo» — under denne overskriften publiserte Dagbladet sin første sak om terrorangrepene den 22. juli klokka 15.28.

4. JULI: Ulykkesstedet der et helikopter fra Airlift med fem personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete i Hardanger. Foto: 330 skvadronen / Scanpix
4. JULI: Ulykkesstedet der et helikopter fra Airlift med fem personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete i Hardanger. Foto: 330 skvadronen / Scanpix Vis mer

- Folk løp som gale fra stedet, fortalte et øyenvitne da.

To og et halvt minutt tidligere, klokka 15.28.22, hadde bilbomben eksplodert ved høyblokka i Regjeringskvartalet der åtte personer ble drept og rundt 30 ble såret. Anders Behring Breivik (32) har erkjent å stå bak bomben. Han fortsatte videre til AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden der han skjøt ned og drepte 69 personer og såret 60.

13. JULI: Kiwi-sjef Per Erik Burud omkom i en småbåtulykke
Foto: Norgesgruppen / Scanpix
13. JULI: Kiwi-sjef Per Erik Burud omkom i en småbåtulykke Foto: Norgesgruppen / Scanpix Vis mer

- Jeg har tre barn der inne, to sønner og en datter. Jeg fikk en tekstmelding av datteren min, hvor det sto «Jeg elsker dere». Siden har jeg ikke fått tak i dem, sa en far i den første saken Dagbladet publiserte om massakren på Utøya.

Den 950 kilo store bomba i regjeringskvartalet førte til omfattende skader. Sju departementer og Statsministerens kontor  måtte finne nye midlertidige lokaler.

18. JULI:  Staten anmelder SOS Rasisme. Her er nestleder Kenneth Fuglemsmo fotografert under rettsaken i høst. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
18. JULI: Staten anmelder SOS Rasisme. Her er nestleder Kenneth Fuglemsmo fotografert under rettsaken i høst. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

Jens Stoltenberg har vært på en rekke sommerleire på Utøya. Den tidligere AUF-lederen ble personlig sterkt rammet av 22. juli-terroren. Men allerede samme kveld tok han til orde for å besvare terroren med mer demokrati og mer åpenhet. Fire dager etter terrorangrepet samlet folk seg til rosetog over hele landet.

- I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for, sa kronprins Haakon, til ti-tusener på Rådhusplassen i Oslo tre dager etter terrorangrepet.

22. JULI: Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
22. JULI: Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Rettssaken mot Anders Behring Breivik starter i Oslo tingrett 16. april 2012.

5. august: Drept av isbjørn En britisk 17-åring ble drept og fire andre ble alvorlig skadd da en isbjørn angrep leiren til en britisk sommerskole på Svalbard.
Angrepet skjedde ved Von Post-breen i Tempelfjorden ca. 40 kilometer fra Longyearbyen. Ansvarlige for sommerskolen skjøt og drepte isbjørnen, som fortsatt lå i teltleiren da redningsmannskaper kom til stedet.

Etterforskningen viste at sikringsbluss var ikke satt opp riktig rundt teltet.

16. august: Ålen rasert av flom Ålen sentrum i Sør-Trøndelag oversvømmes og raseres, i det som er elva Gaulas største flom siden august 1940. En rekke veier i området stenges på grunn av store vannmengder og ras. Flere boliger er evakuert, og en fotballbane til fem millioner kroner ble skylt bort - to dager før åpningen.
 
30. august: Kokaindømt flykter fra Bolivia Stina Brendemo Hagens flukt fra fra Cochabamba i Bolivia blir kjent. «Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner. Nå viser det seg at hun har brutt vilkårene ved å ikke overholde meldeplikten overfor fengselsvesenet», skrev Dagbladet.

SVARET: Flere hundre tusen mennesker samlet seg i Oslo sentrum 25. juli. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
SVARET: Flere hundre tusen mennesker samlet seg i Oslo sentrum 25. juli. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer

Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez (25) ble i april i fjor dømt til 13 års fengsel for å ha forsøkt å  smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Dommene ble senere redusert til ti år og åtte måneder. En medtiltalt 21-åring fra Lillesand har også tidligere rømt landet. Madeleine Rodrigues sitter fortsatt fengslet i Cochabamba

15. september: Hurigruteskipet «Nordlys» brenner Den dramatiske brannen som startet utenfor Ålesund krevde to menneskeliv, og to ble alvorlig skadd.
En drivstofflekkasje utløste trolig brannen om bord, mener Havarikommisjonen.

Skipet ble lagt til kai i Ålesund, og det var lenge fare for at det skulle kantre - men nederlandske sjø-cowboyer fikk mirakuløst nok rettet opp skipet.

21. september: Stortingsrepresentant avslørt som horekunde Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) innrømmet å ha kjøpt sex av en prostiuert i Latvia for 1 600 kroner. Besøket på nattklubben «Brilliant Gentlemens Club» skjedde under en tur til Riga med tre Fpu-politikere.

5. AUGUST: Den 250 kg tunge hannbjørnen som angrep en gruppe britiske ungdommer blir fraktet vekk etter at den var skutt. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix
5. AUGUST: Den 250 kg tunge hannbjørnen som angrep en gruppe britiske ungdommer blir fraktet vekk etter at den var skutt. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix Vis mer

TV2 hadde på forhånd fått tips om at Hoksrud kunne komme til å bryte loven, og deres kamera fanget opp stortingsrepresentanten sammen med en kvinne.

Dagbladet møtte prostituerte Nicole i Riga noen dager seinere. Da benektet hun å ha hatt sex med Hoksrud. Ifølge kvinnen begrunnet Hoksrud ønsket om ikke å ha sex med at han hadde kone og barn hjemme i Norge.

13. oktober: Likfunn bak et skur «Oslopolitiet bekrefter at det ble funnet en død person ved Dølerudveien på Klemetsrud i Oslo. Det var forbipasserende som varslet politiet etter at de fant liket innpakket under en sofa».

30. AUGUST: Kokaindømte Stina Brendemo Hagens flukt fra Bolivia blir kjent. Bildet er tatt i 2010 under rettsaken mot de tre jentene som er tiltalt for å forsøke å smugle 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge. Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez (bak) transporteres fra retten til fengslet i håndjern. Nå er det bare Rodrigues som fortsatt sitter fengslet i Cochabamba. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
30. AUGUST: Kokaindømte Stina Brendemo Hagens flukt fra Bolivia blir kjent. Bildet er tatt i 2010 under rettsaken mot de tre jentene som er tiltalt for å forsøke å smugle 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge. Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez (bak) transporteres fra retten til fengslet i håndjern. Nå er det bare Rodrigues som fortsatt sitter fengslet i Cochabamba. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Fem dager senere ble det bekreftet at det var 23 år gamle Hans Rickard Strømner som ble funnet drept. Han hadde da vært savnet siden juli.

22. oktober tilstår den 21 år gamle ekskjæresten som var siktet for drapet.

30. oktober: Drept på Halloween-fest Andreas Nilstad (22) ble funnet drept i Pilestredet 70 i Oslo etter en Halloween-fest. Den antatte gjerningsmannen (21) fra Hallingdal ble pågrepet i bakgården samme natt med omfattende skader etter knivstikk. En annen 22-årig kompis ble hardt skadd. Den siktede 21-åringen i kunstig koma i flere dager og ble siktet uten å ha vært avhørt av politiet.

15. SEPTEMBER: Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
15. SEPTEMBER: Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Ved inngangspartiet i bygården ble politiet møtt med bokstavene «GUD» skrevet i blod da de ankom åstedet for den grufulle handlingen.

De tre involverte har kjent hverandre siden videregående, og det var ofte fester i leiligheten. De tre blir beskrevet som svært sosiale. Ingen av vennene Dagbladet har snakket med begriper hvordan kvelden kunne ende med drap.

25. November: Orkanen «Berit» «Berit» var en av de kraftigste stormene til å ramme Norge på ti år, med hundreårsbølger og ekstreme vannstander opptil 110 centimeter høyere enn det som stod i tidevannstabellen.  Ved Kråkenes fyr, ett av de mest værutsatte stedene på vestkysten i Norge merket de ekstremværet:

21. SEPTEMBER:  FRP`s Bård Hoksrud innrømmet sexkjøp. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
21. SEPTEMBER: FRP`s Bård Hoksrud innrømmet sexkjøp. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Sjøen blir skylt over huset. Det er masse hvitt skum. Bølgene slår mot veggen og på vinduene, fortalte Bettina Vick Bickhardt til Dagbladet da været sto på som værst.

2. desember: Moland og French ute av fengselet i Kisangani «Tjostolv Moland og Joshua French er ute av Kisangani for første gang på 30 måneder. De to gikk om bord på flyet til hovedstaden Kinshasa for en drøy halvtime siden», skrev Dagbladet da de to dødsdømte nordmennene var på vei til deres nye hjem; Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa.

Overføringen kom bare få dager etter at det brøt ut opptøyer i sentralfengselet i Kisangani, som Dagbladet kunne vise fra innsiden med  Moland og Frenchs egne bilder og video. Flyttingen til hovedstaden Kinshasa blir sett på som første steg på veien til en eventuell benådning eller soningsoverføring til Norge.

22. desember: Helikopterlegen dømt Den såkalte helikopterlegen, Thor Aage Mathiesen dømt til ti års forvaring. Den 39 år gamle overlegen fra Hamar ble i tingretten dømt til 10 års forvaring for seksuell trakassering av en rekke unge jenter og for pengeutpressing av i alt 21 menn. Etter at han anket, ble dommen opprettholdt i Eidsivating lagmannsrett

25. desember: Julestormen «Dagmar» 1. juledag slo «Dagmar» inn over norskeskysten. På Stadtfjordfeltet var det vindstyrker opp mot 200 km i timen. Og da det voldsomme uværet slo mot land var det vinder i orkan styrke. Flere steder ble tak og vegger revet av hus, og båter ble kastet på land. Rundt 100 000 husstander var rammet av strømstans da «Dagmar» herjet på sitt verste, og mobilnettet lå nede langs store deler av norskekysten. Hittil har forsikringsselskapene fått inn nærmere 8000 skademeldinger med et samlet krav på vel 450 millioner kroner.

13. OKTOBER: 23 år gamle Hans Rickard Strømner ble funnet drept bak et skur på Klemetsrud i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet
13. OKTOBER: 23 år gamle Hans Rickard Strømner ble funnet drept bak et skur på Klemetsrud i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Les også oversikten over utenriksåret 2011: Revolusjoner, krise, nedsmelting og død

30. OKTOBER: Andreas Nilstad (22) ble funnet drept i Pilestredet 70 i Oslo etter en Halloween-fest. Den antatte gjerningsmannen (21) fra Hallingdal ble pågrepet i bakgården samme natt med omfattende skader, her fraktes han bort av politiet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
30. OKTOBER: Andreas Nilstad (22) ble funnet drept i Pilestredet 70 i Oslo etter en Halloween-fest. Den antatte gjerningsmannen (21) fra Hallingdal ble pågrepet i bakgården samme natt med omfattende skader, her fraktes han bort av politiet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer
ORKANEN «BERIT»: Ved Kråkenes fyr. Foto: Torfinn Kråkenes
ORKANEN «BERIT»: Ved Kråkenes fyr. Foto: Torfinn Kråkenes Vis mer
2. DESEMBER: De dødsdømte nordmennene Joshu French og Tjostolv Moland fraktes ut av sentralfengselet i Kisangani, og flys deretter til hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
2. DESEMBER: De dødsdømte nordmennene Joshu French og Tjostolv Moland fraktes ut av sentralfengselet i Kisangani, og flys deretter til hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet Vis mer
HELIKOPTERLEGEN DØMT: Her er helikopterlegens advokat Harald Stabell under ankesaken som gikk i Eidsivating lagmannsrett i november. Legen er anklaget for misbruk og sms-trakassering av unge jenter og utpressing av menn. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HELIKOPTERLEGEN DØMT: Her er helikopterlegens advokat Harald Stabell under ankesaken som gikk i Eidsivating lagmannsrett i november. Legen er anklaget for misbruk og sms-trakassering av unge jenter og utpressing av menn. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
TOTALSKADD: Dette huset på Helset i Sogn og Fjordane fikk hard medfart av «Dagmar». Foto: Harald Vartdal / Fjordingen
TOTALSKADD: Dette huset på Helset i Sogn og Fjordane fikk hard medfart av «Dagmar». Foto: Harald Vartdal / Fjordingen Vis mer