Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyhetsbyrå: - Disse mektige kvinnene leder de hemmelige Nord-Korea-samtalene i Oslo

- Ja, jeg er i Oslo.

- LEDER OSLO-MØTE: Ifølge nyhetsbyråene Yonhap og Reuters skal de påståtte Oslo-samtalene føres mellom nordkoreanske Choe Son-hui (til venstre) og amerikanske Suzanne DiMaggio. Foto: Andy Wong / AP / New America
- LEDER OSLO-MØTE: Ifølge nyhetsbyråene Yonhap og Reuters skal de påståtte Oslo-samtalene føres mellom nordkoreanske Choe Son-hui (til venstre) og amerikanske Suzanne DiMaggio. Foto: Andy Wong / AP / New America Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke asiatiske medier meldte mandag kveld at representanter fra Nord-Korea og USA er ventet å holde samtaler i Norge i nærmeste framtid. Tirsdag bekrefter også Sveriges FN-ambassadør Olaf Skoog at det er pågående samtaler i Norge, ifølge japanske FNN News.

Sveriges FN-kontor sier følgende til Dagbladet:

- Vi kjenner til opplysninger om et møte i Oslo, men har ikke mulighet til å dele flere kommentarer, sier pressevakt Lisa Sarmiento.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer en ikke navngitt diplomatisk kilde på at samtalene startet i Oslo mandag, og at de vil pågå ut dagen i dag.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet overfor Dagbladet mandag at opplysningene omhandler et såkalt «Track 2»-møte, som holdes rutinemessig og som omhandler ulike temaer verden over, og som skjer uavhengig av amerikanske myndigheter. Track 2-diplomati omhandler diplomati mellom ikke-offisielle personer.

Som meldt mandag skal den nordkoreanske delegasjonen ifølge nyhetsbyrået Yonhap ledes av Choe Son-hui, som har ansvar for USA-relaterte saker ved utenriksdepartementet i Pyongyang.

Tirsdag melder Reuters at Son-huis amerikanske motpart skal være Suzanne DiMaggio, som er leder og forsker ved den amerikanske tenketanken New America i Washington.

Bekrefter Oslo-besøk

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Nyhetsbyrået Reuters har oppnådd kontakt med DiMaggio, som bekrefter at hun er i Oslo. Hun ønsker imidlertid ikke å si noe om hva hun gjør i den norske hovedstaden.

DiMaggio har ledet «Track 1,5»- og «Track 2»-møter i over 15 år, skriver New America på sine nettsider. Ifølge nettsidene har hun deltatt på møter der temaer som regional sikkerhet, terrorisme, ikke-spredning og demokratisk styring har blitt diskutert. Hun skal ha en spesiell interesse for politisk dialog med land som USA har begrenset offisielle relasjoner med, som for eksempel Nord-Korea, Iran og Myanmar.

På de samme nettsidene kan man lese at hun forbereder nye samtaler mellom USA og Nord-Korea.

Se til Iran-avtalen

DiMaggio har tidligere snakket om hvordan hun mener man burde få Nord-Korea til å gå med på en avtale som gagner vesten. I en artikkel i magasinet Foreign Policy, som hun skrev etter Nord-Koreas femte atomprøvesprengning i september i fjor, skriver hun at man må se til Iran-avtalen.

Avtalen, som ble beskrevet som historisk da den ble underskrevet i fjor sommer, la kraftige begrensninger på Irans atomprogram.

Noen få år tidligere ville en slik avtale ha vært nærmest umulig å få til, sett med amerikanske øyne. Ifølge DiMaggio ble samtalene mulig da Obama åpnet for svært diskrete samtaler mellom de to nasjonene i 2012.

Gjennom det som skal ha vært 12 møter mellom representanter for amerikanske myndigheter og deres iranske motparter, fant nasjonene en vei fram til offisielle samtaler mellom Iran og 5+1-gruppa (de seks stormaktene USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike pluss Tyskland).

- VIL HINDRE SPREDNING: - Avtalen med Iran vil hindre atomvåpenspredning, mener USAs president Barack Obama. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Mens DiMaggio viser til Iran-avtalen, påpeker hun samtidig noen betydelige problemer med å få i gang en bærende dialog med Nord-Korea, og understreker:

«Det har faktisk ikke vært noen betydelig dialog mellom Washington og Pyongyang siden den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, tok over makta etter at faren Kim Jong-il døde i 2011».

- Ikke umulig

I artikkelen som ble skrevet i fjor høst, understreker DiMaggio at hun mener at en gjennomgang av amerikansk politikk overfor Nord-Korea burde ligge høyt på lista over oppgaver for USAs neste president - som vi i dag vet heter Donald J. Trump.

«En gjennomgang burde ende opp med en endelig konklusjon om at USAs politikk, med «strategisk tålmodighet» - der USA fortsetter å bruke pressmidler som sanksjoner i håp om at nordkoreanerne vil endre kurs eller kollapse - ikke virker».

Hun oppfordrer heller Trump og amerikanske myndigheter om å se til Obama, og hvordan han håndterte forhandlingene med Iran:

«Det kan hende at den mest åpenbare og viktigste leksa vi kan hente fra atomvåpenavtalen med Iran, er at prinsipiell og pragmatisk diplomatisk dialog i fravær av tillit er vanskelig, men det er ikke umulig», konkluderer kvinnen som internasjonale medier hevder representerer USA i de påståtte samtalene i Oslo.

Var tolk for Bill Clinton

- REPRESENTERER NORD-KOREA: Choe Son-hui, lederen for det nordkoreanske utenriksdepartementets Nord-Amerika-kontor, er angivelig ventet å representere Nord-Korea i samtalene. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Scanpix
- REPRESENTERER NORD-KOREA: Choe Son-hui, lederen for det nordkoreanske utenriksdepartementets Nord-Amerika-kontor, er angivelig ventet å representere Nord-Korea i samtalene. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kvinnen som omtales som Nord-Koreas representant i de påståtte Oslo-samtalene, Choe Son-hui, er regnet som en sentral skikkelse i diktaturstatens utenriksdepartement. Hun har blitt lagt merke til internasjonalt i forbindelse med at hun har representert Nord-Korea ved en rekke tidligere uoffisielle «Track 2»-møter.

Choe skal også ha deltatt ved sekspartssamtalene mellom Nord-Korea, USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea, der hun tok notater for Kom Kye Gwan, som i dag er viseutenriksminister. Hun har også fungert som tolk under viktige statsbesøk i Nord-Korea, som under besøkene til USAs presidenter Jimmy Carter og Bill Clinton, ifølge overvåkings- og analysegruppen 38 North.

Nettstedet skriver at Son-hui har flere tiår med erfaring fra utenrikstjenesten, og at hun har etablert amerikanske kontaktpersoner både i og utenfor USAs myndigheter.

Sekspartssamtalene hadde som mål å første runde i sekspartssamtalene om atomvåpen i Beijing sammen med Kina, UAS, Japan, Russland og Sør-Korea.

Vil ikke bekrefte Oslo-møte

Ingen av de norske kildene Dagbladet har vært i kontakt med ønsker å bekrefte at det vil bli gjennomført et møte i Oslo.

- Vi ønsker ikke å kommentere norsk engasjement vedrørende fred og forsoningsarbeid, sier Kristin Enstad, pressetalsmann i utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Anniken Huitfeldt, som er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier følgende da Dagbladet spør om hun er gjort kjent med at representanter fra USA og Nord-Korea skal møtes i Oslo:

- Jeg kan ikke kommentere dette.

Dagbladet har vært i kontakt med tre andre medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, disse sier at de ikke kjenner til saken.