Boeing Max 8-flyene

Nyhetsbyrå: - Norwegian forventer at Boeing tar regningen

For tapene knyttet til at Max 8-flyene står på bakken.

PARKERT: Et av Norwegians Max 8-fly parkert på Gardermoen som følge av trafikkstansen for flytypen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
PARKERT: Et av Norwegians Max 8-fly parkert på Gardermoen som følge av trafikkstansen for flytypen. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Det britiske nyhetsbyrået Reuters melder i 07.40-tida at Norwegian forventer at flyprodusenten Boeing dekker opp tapene knyttet til at selskapets Max 8-fly er satt på bakken.

- Vi kommer til å sende regningen til Boeing. Norwegian skal ikke ha noen økonomisk belastning for at et helt nytt fly ikke kan brukes i trafikk, skriver Norwegians pressevakt Tonje Næss i en e-post til Dagbladet.

Dette bekrefter også Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en video på selskapets Twitter-side.

To ulykker

Det norske flyselskapet besluttet i går å ta sine 18 Max 8-maskiner ut av trafikk etter anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter. Dette etter at en mengde internasjonale selskaper for flere dager siden gjorde dette på eget initiativ. En rekke land har også stengt luftrommet sitt for flytypen, som ble introdusert i 2017.

Årsaken er de to katatrofale ulykkene med Max 8-fly på kort tid: indonesiske Lion Air mistet en maskin i oktober i fjor, og 189 mennesker døde; mens Ethiopian Airlines-styrten søndag krevde 157 liv.

Etterforskningen av ulykkene er ikke ferdigstilt, men det spekuleres på at de skyldes problemer med flyenes avanserte automatikk som skal hindre dem i å steile, dvs. miste oppdriften.

Tiltak

Med en nidel av flåten i praksis satt ut av spill, jobber selskapet med å sette inn tiltak og booke om passasjerer.

SETTES PÅ BAKKEN: Mandag morgen lokal tid melder Ethiopian Airlines på Twitter at de har valgt å sette alle 737 MAX 8-flyene på bakken. Selskapet opplyser at de ikke kjenner årsaken til ulykken, men gjør det som et sikkerhetstiltak. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Det er ikke nødvendigvis avganger som skulle vært fløyet med 737 Max 8-fly som er innstilt. Avlyste avganger kan skyldes sammenslåinger av flygninger, og ved at fly omdisponeres.

En foreløpig opptelling NTB gjorde onsdag morgen, viser at ti av selskapets avganger og ni ankomster ved Oslo Lufthavn Gardermoen er innstilt. I tillegg er enkelte avganger mellom Trondheim og Stavanger innstilt.

I en pressemelding fra Norwegian sendt ut 08.40 opplyser de at totalt 19 flygninger til/fra Norge er kansellert.

- Status mandag morgen er at de aller fleste har blitt ivaretatt, skriver selskapet, og opplyser at berørte passasjerer blir kontaktet pr. SMS.

- Det er viktig at alle andre passasjerer forholder seg som normalt, skriver de.

FAA holder igjen

Amerikanske luftfartsmyndigheter finner «ingen grunn» til å sette Boeing 737 Max 8-flyene på bakken. Det melder den amerikanske nyhetskanalen NBC News, og viser til en uttalelse fra det amerikanske luftfartstilsynet, FAA.

- Så langt har våre undersøkelser ikke vist noen systemfeil. Det er derfor ingen grunn til å beordre at flyet skal settes på bakken, heter det i uttalelsen.

De går derfor mot Kina og EU samt Norge, som har bestemt at flytypen ikke får operere i deres luftrom.