Nyhetsbyrå: - Vimpelcom nær å godta 6,7 milliarder i bøter

Gigantforlik under oppseiling.

PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova. Foto: NTB scanpix
PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået Bloomberg hevder at det Telenor-deleide skandaliserte teleselskapet Vimpelcom er i ferd med å godta å betale 775 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder kroner, i et forlik med amerikanske myndigheter.

Bloomberg hevder forliket vil kunne annonseres i januar neste år, og siterer tre uavhengige, men anonyme, kilder.

Vimpelcom er under etterforskning i USA, Nederland og Norge, for korrupsjon da de kjøpte seg inn i telemarkedet i Usbekistan. Amerikanske og nederlandske myndigheter mener det er blitt overført milliardbeløp fra Vimpelcom til selskapet Takilant, som var kontrollert av den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova, for å få mobillisenser.

Selskapet har satt av 900 millioner dollar til å betale bøter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Krav i retten Tidligere i år ble det kjent at amerikanske myndigheter ønsker å inndra 300 millioner dollar i bankinnskudd og eiendeler fra Karimova og fem andre korrupsjonsmistenkte usbekere.

Kravet ble først fremmet i juni i år, og tidligere i november mente amerikanerne at Karimova og de andre har fått god nok tid til å fremme eventuelle protester, og at pengene derfor må kunne inndras, heter det i et rettsdokument Dagbladet har fått tilgang til. Begjæringen er fremmet for retten i New York av justisdepartementet.

- Vi har ingen kommentarer utover rettsdokumentene, sa pressetalsmann Peter Carr i det amerikanske justisdepartementet til Dagbladet tidligere denne månden.

Domstolen har ikke tatt stilling til kravet ennå.

Tre korrupsjonsmetoder De amerikanske rettsdokumentene viser at de mener er utført korrupte betalinger til presidentdatteren Karimova på tre måter:

1. Skallselskapet Takilant, eid av Karimova, fikk kjøpe eierandeler i teleselskapenes usbekiske søsterselskaper. Eierandelene ble solgt tilbake til med stor profitt for Karimova.

2. Takilant inngikk flere kontrakter med teleselskapene eller deres datterselskaper verdt millioner av dollar. I bytte for betalingene, solgte de Karimova-kontrollerte skallselskapene rettigheter og lisenser videre til teleselskapene.

3. Takilant inngikk konsulentavtaler verdt flere millioner dollar med Vimpelcom. I virkeligheten var det en måte å kunne betale store pengesummer til Karimova, mener amerikanske myndigheter. 

Vimpelcom kom inn i på det usbekiske markedet ved at kjøpte teleselskapene Buztel og Unitel, og slo dem sammen. Karimova-kontrollerte Takilant hadde en eierander eller opsjon i Buztel, og makt over hvem som kunne få kjøpe selskapet. Buztel ble ansett som «inngangsbilletten» for å komme inn på markedet, og den kjøpte Buztel, fikk også kjøpe det langt større selskapet Unitel.

• Les også: Fem mystiske gigant­utbetalinger fra Vimpelcom til presidentdatteren

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram