RESERVEVALUTA? En rekke afrikanske land skal diskutere om det er aktuelt å innføre den kinesiske valutaen yuan som reservevaluta. Foto: NTB scanpix
RESERVEVALUTA? En rekke afrikanske land skal diskutere om det er aktuelt å innføre den kinesiske valutaen yuan som reservevaluta. Foto: NTB scanpixVis mer

Nyhetsbyrå: Afrikanske land vurderer kinesisk valuta som reservevaluta

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, skal en rekke finansledere og statsansatte fra flere afrikanske land møtes for å diskutere valutaen yuan.

Yuan er Kinas valuta, og ifølge nyhetsbyrået skal sentralbanker og tjenestemenn fra 14 afrikanske land møtes for å diskutere om det kan være aktuelt for dem å innføre den kinesiske valutaen yuan som reservevaluta, skriver nyhetsbyrået Reuters.

17 banktopper og embetsmenn fra flere afrikanske land skal tirsdag og onsdag denne uka møtes i Harare, Zimbabwes hovedstad, for å vurdere om det kan være fordelaktig å innføre valutaen som en reservevaluta.

Reservevaluta er en nasjonal valuta som blir benyttet som oppgjørsmiddel i internasjonal handel og ved internasjonale transaksjoner, skriver Store norske leksikon. Den amerikanske dollaren er den viktigste reservevalutaen i verden.

Det kinesiske nyhetsbyrået siterer Macroeconomic and Financial Management Institute of Eastern and Southern Africa (MEFMI).

Også ansatte fra den afrikanske utviklingsbanken skal delta på møtene.

- De fleste land i MEFMI-regionen har lån eller tilskudd fra Kina, og det vil bare gi økonomisk mening å betale tilbake i kinesiske yuan, sier Gladys Siwela-Jadagu, talsperson for MEFMI.

Talspersonene sier at dette er grunnen til at det var nødvendig å diskutere saken, og sier at valutaen har nærmest har blitt en «felles valuta» i handel mellom afrikanske land og Kina.

Landene som er med i MEFMI er Angola, Botswana, Burundi, Kenya, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Rwanda, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

Reuters skriver at dette er Kinas mål er å gjøre yuan til en stor global valuta. Kina er en svært viktig handelspartner for flere afrikanske land, og det er mange kinesiske arbeidere som bor og jobber i mange av de nevnte landene.