SAMME TYPE: Det er en rakett av denne typen Nord-Korea angivelig skal ha flyttet til østkysten. Her vises den fram i en militærparade i anledning markeringen av Kim Il-sungs bursdag i april i fjor. Foto: AFP PHOTO / FILES / Ed Jones / NTB Scanpix
SAMME TYPE: Det er en rakett av denne typen Nord-Korea angivelig skal ha flyttet til østkysten. Her vises den fram i en militærparade i anledning markeringen av Kim Il-sungs bursdag i april i fjor. Foto: AFP PHOTO / FILES / Ed Jones / NTB ScanpixVis mer

Nyhetsbyrå: Nord-Korea har flyttet en rakett til kysten

Nord-Korea: - Det nærmer seg øyeblikket for en eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea flyttet nylig en mellomdistanserakett til østkysten - enten som nok en maktdemonstrasjon, eller for å forberede seg på en rakettoppskyting, sier flere kilder i sørkoreanske myndigheter til nyhetsbyrået Yonhap.

Dette skal angivelig være årsaken til at USA i går kunngjorde at de vil sende et rakettforsvarssystem til Guam i Stillehavet.

Det er foreløpig ikke kjent hvorvidt raketten bærer stridshode, men Yonhaps kilder tror nordkoreanske myndigheter vil skyte opp raketten rundt midten av april.

Kan nå 4000 kilometer Da feirer nordkoreanerne bursdagen til den kommunistiske statens grunnlegger Kim Il-sung, bestefaren til nåværende diktator Kim Jong-un.

- Sørkoreanske og amerikanske etterretningsansatte har observert at nord har flyttet et objekt som ser ut til å være en mellomdistanserakett til østkysten, sier en militær kilde til det sørkoreanske nyhetsbyrået.

Vedkommende ønsker å være anonym fordi opplysningene er klassifisert.

- Ifølge etterretningsanalytikere, er dette trolig en Musudan-rakett, sier kilden videre.

Dette er raketter med en rekkevidde på mellom 3000 og 4000 kilometer, og som dermed kan nå den amerikanske militærbasen på Guam.

Vurderer nøye Nord-Korea har tidligere ikke gjennomført prøveoppskrytinger med slike raketter, ifølge Yonhap.

- Vi vurderer Nord-Koreas intensjoner nøye, og hvorvidt dette kan oppfattes som en maktdemonstrasjon, eller om det er en trussel mot USA, sier kilden videre.

En sentral forsvarskilde sier imidlertid at det ikke er indikasjoner om at trusselen fra Nord-Korea er nært forestående.

Samtidig skriver den respekterte japanske avisa Asahi Shimbun at Nord-Koea har flyttet langdistanseraketter med en rekkevidde på 10 000 kilometer til østkysten.

Nye trusler Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA meldte seint i går kveld at det «nærmer seg øyeblikket for en eksplosjon», og at en krig kan bryte ut i dag eller i morgen, skriver CNN.

- Ansvaret for denne alvorlige situasjonen tilhører amerikanske myndigheter og militære krigshissere alene, skriver KCNA videre.

Dette kommer like etter at nyhetsbyrået AFP i går kveld meldte at det nordkoreanske forsvaret har godkjent at de kan iverksette det de selv kaller et nådeløst angrep mot USA, blant annet mulig bruk av det de omtaler som nyskapende atomvåpen.

Ifølge en uttalelse publisert gjennom det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA har militærets øverste ledelse formelt informert Washington om trusler fra USA vil bli knust med «banebrytende mindre, lettere og varierte atomangrep.».

«Den nådeløse operasjonen fra våre revolusjonerende styrker har blitt inspisert og ratifisert», heter det i uttalelsen, ifølge AFP.

Utestenger arbeidere Samtidig har landet utestengt sørkoreanske arbeidere fra industrisonen Kaesong for andre dagen på rad. Kaesong er det siste samarbeidet mellom nord og sør og en viktig kilde for valuta for Nord-Korea.

Blokkeringen av adgangen til sonen beskrives derfor som en dramatisk opptrapping av den pågående konflikten.

Det har også kommet meldinger om at Nord-Korea har krevd en total uttrekking av sørkoreansk personell fra Kaesong innen 10. april, men dette benektes av sørkoreanske myndigheter.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sa i går at Nord-Korea utgjør en reell fare, og at USA tar truslene om krig alvorlig.

- Nord-Korea burde slutte med sine provoserende trusler og heller konsentrere seg om sine internasjonale forpliktelser, sier en talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Caitlin Hayden, ifølge nyhetsbyrået AP.