HYDROGENBOMBE: Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA er Kim Jong-un her tilstede mens en hydrogenbombe festes på en intekontinental ballistisk missil. Utenlandske eksperter tviler på at påstanden stemmer. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
HYDROGENBOMBE: Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA er Kim Jong-un her tilstede mens en hydrogenbombe festes på en intekontinental ballistisk missil. Utenlandske eksperter tviler på at påstanden stemmer. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpixVis mer

Nyhetsbyrå: Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe

Hevder selv den kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, ifølge Reuters.

Men det er fortsatt uklart om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, og om de har en hydrogenbombe som fungerer.

Kim har inspisert

Ifølge landets statlige nyhetsbyrået har Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved landets kjernevåpeninstitutt.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomba var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Kim er avbildet mens han undersøker et sølvfarget stridshode sammen med atomforskere.

Ifølge nordkoreanerne kan bomba også detoneres i stor høyde, for å sende ut en «supersterk» EMP (elektromagnetisk puls), skriver CNN.

«Kjernefysisk EMP har vist et potensial til å forstyrre, skade eller ødelegge et stort utvalg elektrisk eller elektronisk utstyr», ifølge USAs energidepartement.

Hvorvidt Nord-Korea har lyktes i å forminske atomstridshodene så mye at de kan plasseres på langdistansemissiler, er uvisst.

Sør-Koreas etterretningsbyrå mener at de ikke kan gjøre det på nåværende tidspunkt.

Donald Trump snakket i helga med Japans statsminister Shinzo Abe for å diskutere «pågående forsøk på å maksimere presset på Nord-Korea», ifølge en pressemelding fra Det hvite hus.

Hvorvidt de to statslederne snakket med hverandre før eller etter Nord-Korea gikk ut med påstander om at de har utviklet en hydrogenbombe, sier pressemeldingen ingenting om, ifølge nyhetsbyrået AP.

Prøvesprengninger

Det er snart ett år siden Nord-Korea forrige gang gjennomførte en atomprøvesprengning, den femte i landets historie.

Sprengingen ble gjennomført 9. september i fjor, under feiringen av 68-årsdagen for grunnleggelsen av landet, for å «motvirke USAs fiendtlighet».

Sørkoreanske eksperter anslo bomba til å være på rundt 10 kilotonn, dobbelt så stor som den foregående prøvesprengningen.

Til sammenlikning var bomba USA slapp over Hiroshima i 1945 på 15 kilotonn.

I januar samme år gjennomførte Nord-Korea en test av det de selv hevdet var en hydrogenbombe, men var skeptiske til den påstanden.

Riktignok meldte CNN noen uker etterpå at prøvesprengningen «kan ha vært en delvis, mislykket test av noen komponenter assosiert med en hydrogenbombe», ifølge en ikke navngitt kilde som «har direkte kjennskap til» USAs vurderinger om prøvesprengningen.

Dårlig stemning

De siste månedene har det vært svært anspent stemning i forholdet mellom Nord-Korea og nabolandene Sør-Korea og Japan, samt USA.

Tirsdag denne uka utførte Nord-Korea nok en missiltest. Innbyggerne i nordre del av Japan våknet opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da missilet fløy over dem.

Dagen etter missiltesten, uttalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at de skal vurdere «USAs oppførsel» før de bestemmer seg for «framtidige handlinger». Statslederen sa også at det er nødvendig med flere missiltester med Stillehavet som mål.

Truslene, missiltestene og militærøvelsene har i det hele tatt kommet på rad og rekke det siste året, og spesielt det siste halvåret.

I midten av august advarte Trump Nord-Korea med at de «vil bli møtt med ild og vreden som verden aldri har sett før» dersom de fortsetter å true USA.

Nord-Korea svarte med å si at de skal angripe en amerikansk marinebase på stillehavsøya Guam. Den trusselen har de ikke gjort alvor av, i alle fall ikke ennå.

Og så seint som torsdag denne uka trente USA og Sør-Korea på angrep mot Nord-Korea- Amerikanske bombefly av typen B-1B, som kan fly raskere enn lydens hastighet, deltok på militærøvelsen i Sør-Korea.

Kampflyene trente på «presisjonsangrep» mot viktige mål i Nord-Korea. Øvelsen skal ha vært den første i sitt slag.

Atomtrussel

Kim Jong-un sa også for en snau måned siden at han sverger å havne seg 1000 ganger som svar på FNs sanksjoner mot landet.

Den kanskje aller krasseste uttalelsen fra Nord-Korea kom mot slutten av juli, der det ble truet med atomangrep.

- Skulle USA gjøre det minste forsøk på å avsette vår lader, vil vi svare med et nådeløst angrep i hjertet av USA ved hjelp av atombomber som vi har perfeksjonert over tid, sa en talsperson for det nordkoreanske utenriksdepartementet.

Så langt i år har Nord-Korea gjennomført seks missiltester.

(Dagbladet/NTB)