Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyhetsbyrå: Nord-Korea hevder å ha ødelagt atomanlegget i Punggye-ri

Det melder nyhetsbyrået AP.

ATOMANLEGG: En gruppe utenlandske journalister var på plass i Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets anlegg for atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at en liten gruppe utenlandske journalister ankom Nord-Korea for å overvære ødeleggelsen av landets testanlegg for atomvåpen. Også internasjonale eksperter var invitert for å være vitne til nedleggelsen.

Ifølge nyhetsbyrået er ødeleggelsen av atomanlegget utført.

Kinesiske geologer hevdet tidligere i år at testanlegget alt er delvis ødelagt, noe som skjedde etter en atomprøvesprengning i september i fjor.

Fryktet atomkatastrofe

Tidligere denne måneden varslet Nord-Korea at de kom til å stenge atomanlegget i løpet av mai.

- Takk, en veldig smart og nådig gest, skrev USAs president Donald Trump på Twitter den gang.

Satellittbilder av anlegget viser ifølge vestlige eksperter at arbeidet med å avvikle anlegget begynte allerede i midten av mai.

Flere eksperter har imidlertid påpekt at gesten ikke koster Kim Jong-un og Nord-Korea stort, med tanke på at en rekke geologer over lengre tid har advart om at det testanlegget uansett står i fare for å rase sammen.

Dagbladet kunne blant annet i oktober i fjor fortelle om geologer fra hele verden som fryktet at en ny nordkoreansk atomprøvesprengning kunne føre til at fjellet Mantap, der testene gjennomføres, kollapser. Det kunne i verste fall føre til en grusom atomkatastrofe.

- Dersom fjellet kollapser og lager et hull (sprekker, red.anm.), så vil det slippe ut mange fæle ting, sa Wang Naiyan, en ledende forsker som jobber med Kinas atomprogram, til South China Morning Post i september.

Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør ved det norske seismiske observatoriet Norsar, sa til Dagbladet den gang at det er vanskelig å forutse med sikkerhet hvordan fjellet vil reagere på en eventuell ny prøvesprengning.

- Det er ingen som slipper inn for å undersøke fjellet. Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at når noe har vært utsatt for så mye deformasjon som det fjellet har blitt, så er det en fare for at det kan sprekke opp neste gang, sa Lycke.

Seks atomprøvesprengninger

Geologer ved Kinas universitet for vitenskap og teknologi konkluderte med det samme i en rapport som ble utgitt i april i år, ifølge The Guardian. Avisa mener det derfor uansett ikke koster Kim Jong-un stort å stenge anlegget.

Ifølge 38North har Nord-Korea den siste tiden jobbet med å bygge en observasjonsplattform, der de utenlandske journalistene etter planen skulle få se ødeleggelsen av atomanlegget.

Etter planen skulle tunnelene i anlegget sprenges og åpningene sperres av. Også forskningsanlegget og de ansatte skulle fjernes fra anlegget.

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger i Punggye-ri. Den siste var så kraftig at den utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3.

Avlyste toppmøte

Journalister fra Sør-Korea, USA, Russland, Kina og Storbritannia var invitert til å overvære ødeleggelsen av testanlegget.

Nord-Korea ventet imidlertid i det lengste med å gi et klart ja til de sørkoreanske journalistene, noe som fikk enkelte til å spekulere i det hadde noen sammenheng med forverringen i forholdet mellom de to nabolandene.

Nord-Korea avlyste nylig et planlagt toppmøte, noe de begrunnet med en pågående militærøvelse i som Sør-Korea avholdt i samarbeid med USA.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media