TIL OL: Under sin nyttårstale ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttrykk for det lukkede landet vurderer å sende en delegasjon til OL. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix
TIL OL: Under sin nyttårstale ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttrykk for det lukkede landet vurderer å sende en delegasjon til OL. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpixVis mer

Nyhetsbyrå: Nord-Korea trolig til vinter-OL

Det sier Nord-Koreas IOC-delegat.

Nord-Korea «kommer sannsynligvis» til å delta i vinter-OL i nabolandet Sør-Korea i februar, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Nord-Koreas IOC-delegat Chang Ung sier dette på denne internasjonale flyplassen i Beijing etter ankomst fra hjemlandets hovedstad Pyongyang. Ifølge Kyodo kan han være på vei til Sveits.

Kims nyttårstale

Antydningen om OL-deltakelse kommer få dager etter at Nord-Koreas leder i sin nyttårstale snakket om mulig deltakelse i vinterlekene og uttrykte et ønske om et fredfylt OL i Pyeongchang i nabolandet i sør.

Kim uttalte også at Nord-Korea vurderer å sende en delegasjon til lekene, og at de vil «treffe nødvendige tiltak» for å delta.

- Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen.

Sør-Korea har gitt uttrykk for at de ønsker at naboen i nord skal delta, men at dette avhenger av det politiske klimaet.

Nordkoreanerne meldte ikke på et kunstløpspar som var kvalifisert for OL innen fristen i oktober, men dørene er ikke stengt for det lukkede landet. IOC kan komme til å gi utvalgte nordkoreanske utøver wildcards.

- Dette året markerer 70-årsdagen for Nord-Koreas grunnleggelse, og Sør skal være vertskap for vinter-OL. Dette året er viktig for de to landene, sa Kim i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye møter

Fredag ble det kjent at de to naboene for første gang på over to år skal skal møtes ved forhandlingsbordet Møtet finner sted i grensebyen Panmunjom på tirsdag.

Møtet kom i stand etter at sørkoreanske myndigheter svarte på Kims nyttårssamtale ved å invitere til høynivåsamtaler. Nordkoreanerne foreslo så å gjenåpne den direkte telefonlinjen mellom de to landenes ledelse.

Telefonlinjen ble gjenåpnet onsdag, og torsdag fulgte Sør-Korea ytterligere opp ved å utsette en militærøvelse som skulle ha blitt holdt sammen med USA i forbindelse med OL.

Og under møtet er det altså først og fremst en eventuell OL-deltakelse som skal diskuteres.

- Det er Nord-Koreas deltakelse under OL i Pyeongchang som har prioritet. Jeg tror at vi vil ha diskusjoner knyttet til forbedringen av sør-nord-båndene etter at nords deltakelse i OL er på plass, sier en høytstående tjenestemann til nyhetsbyrået Yonhap.

Siden nyttår har Sør-Korea invitert nordkoreanerne til høynivåsamtaler, og Nord-Korea har takket ja. Samtalene skal holdes i grensebyen Panmunjom 9. januar. I tillegg til OL-deltakelse skal landene diskutere andre spørsmål av felles interesse.

(Dagbladet/NTB)