Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyhetsbyrå: Nord-Korea trolig til vinter-OL

Det sier Nord-Koreas IOC-delegat.

TIL OL: Under sin nyttårstale ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttrykk for det lukkede landet vurderer å sende en delegasjon til OL. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix
TIL OL: Under sin nyttårstale ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttrykk for det lukkede landet vurderer å sende en delegasjon til OL. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea «kommer sannsynligvis» til å delta i vinter-OL i nabolandet Sør-Korea i februar, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Nord-Koreas IOC-delegat Chang Ung sier dette på denne internasjonale flyplassen i Beijing etter ankomst fra hjemlandets hovedstad Pyongyang. Ifølge Kyodo kan han være på vei til Sveits.

Kims nyttårstale

Antydningen om OL-deltakelse kommer få dager etter at Nord-Koreas leder i sin nyttårstale snakket om mulig deltakelse i vinterlekene og uttrykte et ønske om et fredfylt OL i Pyeongchang i nabolandet i sør.

Kim uttalte også at Nord-Korea vurderer å sende en delegasjon til lekene, og at de vil «treffe nødvendige tiltak» for å delta.

- Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa den nordkoreanske lederen.

Sør-Korea har gitt uttrykk for at de ønsker at naboen i nord skal delta, men at dette avhenger av det politiske klimaet.

Nordkoreanerne meldte ikke på et kunstløpspar som var kvalifisert for OL innen fristen i oktober, men dørene er ikke stengt for det lukkede landet. IOC kan komme til å gi utvalgte nordkoreanske utøver wildcards.

- Dette året markerer 70-årsdagen for Nord-Koreas grunnleggelse, og Sør skal være vertskap for vinter-OL. Dette året er viktig for de to landene, sa Kim i sin tale.

Nye møter

Fredag ble det kjent at de to naboene for første gang på over to år skal skal møtes ved forhandlingsbordet Møtet finner sted i grensebyen Panmunjom på tirsdag.

Møtet kom i stand etter at sørkoreanske myndigheter svarte på Kims nyttårssamtale ved å invitere til høynivåsamtaler. Nordkoreanerne foreslo så å gjenåpne den direkte telefonlinjen mellom de to landenes ledelse.

Telefonlinjen ble gjenåpnet onsdag, og torsdag fulgte Sør-Korea ytterligere opp ved å utsette en militærøvelse som skulle ha blitt holdt sammen med USA i forbindelse med OL.

Og under møtet er det altså først og fremst en eventuell OL-deltakelse som skal diskuteres.

- Det er Nord-Koreas deltakelse under OL i Pyeongchang som har prioritet. Jeg tror at vi vil ha diskusjoner knyttet til forbedringen av sør-nord-båndene etter at nords deltakelse i OL er på plass, sier en høytstående tjenestemann til nyhetsbyrået Yonhap.

Siden nyttår har Sør-Korea invitert nordkoreanerne til høynivåsamtaler, og Nord-Korea har takket ja. Samtalene skal holdes i grensebyen Panmunjom 9. januar. I tillegg til OL-deltakelse skal landene diskutere andre spørsmål av felles interesse.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!