Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyhetsbyrå: Trump ber verdens-ledere ringe ham på mobilen

- Hvis noen prøver å overvåke deg, så må du anta at alt du sier blir lyttet til.

MOBIL: Donald Trump skal ha delt ut mobilnummeret sitt til verdensledere. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix
MOBIL: Donald Trump skal ha delt ut mobilnummeret sitt til verdensledere. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AP har president Donald Trump delt ut mobiltelefonnummeret sitt til verdensledere, og bedt dem om å ringe ham direkte.

Trumps praksis er uvanlig og et brudd med diplomatiske protokoller, og får sikkerhetseksperter til å bekymre seg. Det kan nemlig medføre fare for sikkerheten og vaskeliggjøre hemmelighold av opplysninger.

- Åpen linje

Presidenter ringer normalt fra en av flere sikre telefonlinjer, inkludert den i Det ovale kontor eller i presidentens limousin.

Selv om Trump bruker en av telefonene han har fått utdelt, er telefonsamtalene hans utsatt for tyvlytting, spesielt fra fremmede makter, ifølge sikkerhetseksperter.

- Dersom du snakker på en åpen linje, så er det en åpen linje. Det betyr at de som har evnene til å overvåke disse samtalene gjør det, sier Derek Chollet, som tidligere satt i det nasjonale sikkerhetsrådet og har jobbet som rådgiver for Pentagon.

Ifølge Chollet «bærer ikke presidenten med seg en sikker telefon».

- Dersom noen prøver å overvåke deg, så må du anta at alt du sier blir lyttet til, sier Chollet.

Forholdsregler må tas, selv når man har å gjøre med allierte, ifølge ekspertene.

- Hvis du er Macron eller lederen av et land og får telefonnummeret til presidenten i USA, så er det fornuftig å anta at de vil gi nummeret til sin etterretningstjeneste, sier Ashley Deeks, jusprofessor ved Universitetet i Virginia.

Dobbeltmoral

Trump skal ha gitt ut nummeret til Mexicos president Enrique Pena Nieto, Canadas statsminister Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Trudueau skal allerede ha benyttet seg av muligheten og ringt Trump direkte.

AP bemerker også at Trump under valgkampen var ekstremt kritisk til Hillary Clintons bruk av en privat epost-server i tiden hun var utenriksminister og at dette åpner opp for å anklage Trump for dobbeltmoral.

Det hvite hus har avslått å kommentere APs opplysninger.

MAKTKAMP?: Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Donald Trump møtes for første gang. Håndhilse-seansen har fått mye oppmerksomhet, og det viser seg at Macron ble advart mot Trumps håndtrykk. Video: AP / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!