Nyhetsbyrå: Tyrkiske styrker etablerer seg på grensa til Syria

Anspent etter at Syria skjøt ned tyrkisk jagerfly.

 SKUTT NED:  Et tyrkisk jagerfly av typen F-4 Phantom Fighter ble skutt ned av Syria forrige fredag. Foto: EPA/STRINGER
SKUTT NED: Et tyrkisk jagerfly av typen F-4 Phantom Fighter ble skutt ned av Syria forrige fredag. Foto: EPA/STRINGERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag dro rundt 30 militærkjøretøy ut fra den tyrkiske havnebyen Iskenderun.

Kolonnnen, som skal være på vei mot den syriske grensa 50 kilometer unna havnebyen, skal være lastet med blant annet missiler, melder Reuters.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia er væpnede militærkjøretøy også sendt til den tyrkiske basen Sanliurfa, som ligger på grensa til Syria. Samme byrå melder at militærkjøretøy blir stasjonert flere steder ved grensa.

- Jeg kan bekrefte at tropper tar stilling ved grensa i Hatay-provinsen. Tyrkia tar sine forholdsregler etter at jagerflyet ble skutt ned, sier en myndighetskilde.

Det er mindre enn en uke siden Syria skjøt ned et tyrkisk jagerfly, noe som har ført til en spent situasjon mellom de to landene.

Det har vært uenighet om jagerflyet befant seg i Syrisk luftrom eller internasjonalt rom da det ble skutt ned.

Tyrkias president Abdullah Gül gikk tidlig ut og sa at «man ikke kan ignorere hendelse, og at man skal gjøre det som er nødvendig».

På tirsdag ble det kalt inn til hastemøte i  NATO som følge av nedskytningen
.

NATO-landet Tyrkia kalte sammen NATOs råd etter alliansens paragfar fire, som gjelder rett til konsultasjoner. Det er paragraf fem - solidaritetsparagrafen - som mobiliserer andre medlemsland til militær assistanse hvis ett land blir angrepet.

Samtidig fortsett volden i Syria, og i går meldte FN at volden er verre en før fredsplanen til Koffi Annan trådte i kraft.

 I GÅR:  Volden fortsetter i Syria. Her er hovedkvarteret til TV-kanalen Al-Ikhbariya, som ble angrepet av væpnede menn. Bygget ble bombet og flere ble henrettet. Foto: REUTERS/SANA
I GÅR: Volden fortsetter i Syria. Her er hovedkvarteret til TV-kanalen Al-Ikhbariya, som ble angrepet av væpnede menn. Bygget ble bombet og flere ble henrettet. Foto: REUTERS/SANA Vis mer