Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyinnspilt Lolita skaper furore

Jeremy Irons truer med å forlate England i protest LONDON (Dagbladet): Oscar-vinneren Jeremy Irons har truet med å flytte fra Storbritannia hvis ikke hans nyeste film «Lolita» blir vist i hjemlandet, ifølge avisa Dail Mail. Uttalelsen har vakt oppsikt - og flere briter oppfordrer ham til å reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeremy Irons spiller den pedofile professoren Humbert som begjærer 12 år gamle Lolita. Barnet blir spilt av 15-årige Dominique Swain fra USA. I filmen er det scener hvor 12-åringen Lolita ligger splitter naken på senga.

Kontroversiell

Den første Lolita-filmen, bygd på Vladimir Nabokovs roman, ble regissert av Stanley Kubrick i 1962 med James Mason og Sue Lyon i hovedrollene. Den ble da kalt «den mest kontroversielle film som er lagd». Nyversjonen er regissert av Adrian Lyne og i ferd med å vekke like stor oppsikt.

Den nye «Lolita»-filmen skal visstnok vise flere nakenscener enn forgjengeren og være temmelig utmalende når det gjelder intimdetaljer.

Moralens voktere

I USA har det vært store vanskeligheter med å få filmen distribuert. Jeremy Irons frykter at heller ingen britisk distributør vil ta filmen, derfor truer han med å flytte fra «dette forstokkede landet».

Om eller når filmen får premiere i Norge, er det for tidlig å si noe om.

Alle konservative voktere av moralen har kastet seg over superstjernen. Hugh McKinney i Conservative Family Campaign karakteriserer Irons flyttetrusler som «meninsløse utbrudd fra en bortskjemt stjerne», og hevder at han ikke kan forandre de moralske reglene. Han mener skuespillerne har et ansvar for hvilke roller de opptrer i.

Pedofiliforherligelse

Liberaldemokraten David Alton sier han beundrer Irons som skuespiller, men han frykter at det å «forherlige pedofili» bare vil svekke folks moralske leveregler.

De britiske filmsensorene har ennå ikke vurdert «Lolita», men kommer neppe til å forby den. Muligens vil de forlange enkelte scener klippet vekk.

Bare ti filmer er totalforbudt de siste 13 årene. De var alle grove, pornografiske filmer.

Jeremy Irons sa, etter at Westminster kommune nektet å vise den omstridte «Crash», at landet er preget av en «moralsk panikk som er skremmende».