Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nyklekte kyllinger er imponerende gode i matte

Kan telle Kinderegg, sier ny studie.

EGGSTEIN: I et øyeblikks stille konsentrasjon avgjør det unge mattegeniet hvilken skjerm som skjuler flest kinderegg Foto: Rosa Rugani/University of Trento/Padova
EGGSTEIN: I et øyeblikks stille konsentrasjon avgjør det unge mattegeniet hvilken skjerm som skjuler flest kinderegg Foto: Rosa Rugani/University of Trento/Padova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

N.B. I motsetning til hva noen medier feilaktig har meldt, så er ikke denne studien en aprilspøk.

(Dagbladet.no): I et tillfelle av fjærlett, søt og svært påskerelatert vitenskap, mener italienske forskere de kan påvise at nyfødte kyllinger overraskende nok er svært gode i matematikk.

Nå er det ikke Riemannhypotesen nøstene har klekket, men de har vist en grunnleggende forståelse for enkel addisjon og subtraksjon i landskapet 1+1+1 og 5-1, ifølge en studie i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Dette kan gi viktige opplysninger om hjernen, mener forskerne ved universitetene i Trento og Padova.

Straks podene var født ble de «oppfostret» av et antall gule plastkuler - identisk med dem i et Kinderegg.

REGGNER: Kyllingen funderer over hvilken skjerm han skal løpe til. Foto: Universitetet i Trento/Padova
REGGNER: Kyllingen funderer over hvilken skjerm han skal løpe til. Foto: Universitetet i Trento/Padova Vis mer

På denne måten knyttet kyllingene bånd med plastkulene som om det var deres egen mor, gjennom en type læring som i psykologien kalles preging.

Deretter ble kyllingene testet.

Påskenøtter
Kyllingene ble plassert i en transparent innhengning, mens forskerne sakte flyttet de fem kulene bak to ugjennomsiktige skjermer - for eksempel med to og tre bak hver.

- Vi fikk kulene til å forsvinne, sier medforfatter av studien, professor Lucia Regolin ved Universitetet i Padova, til BBC.

KLEKKER UT SVAR: Kyllingene brukt i studien var bare dager gamle, og hadde trolig ikke noe konsept om begrep som mengde før testene. Det kan tyde på at slike egenskaper er medfødt.  EPA/CHRIS GARDNER
KLEKKER UT SVAR: Kyllingene brukt i studien var bare dager gamle, og hadde trolig ikke noe konsept om begrep som mengde før testene. Det kan tyde på at slike egenskaper er medfødt. EPA/CHRIS GARDNER Vis mer

Når kyllingene deretter ble sluppet fri for å utforske, forfulgte de sine naturlige behov: At de alltid vil være nær sin mor, og at de søker mot den største flokken av kyllinger i nærheten, skriver sciencenews.com.

Det viste seg, ifølge studien, at de spontant gikk til den skjermen hvor det største antallet plastkuler lå skjult, noe forskerne mener demonstrerer «imponerende aritmetikk».

Ny viten
- Fuglene var i stand til å «telle» kulene som ble flyttet, for å finne ut hvilken skjerm som hadde det største antallet etter at flyttingen var ferdig, sier professor Regolin.

I en vanskeligere test ble kulene også flyttet fram og tilbake mellom skjermene, uten at det ga de små kyllinghjernene jernteppe.

- De valgte fortsatt riktig. De summerte opp nummerene basert på grupper av objekter de ikke kunne se, sier Regolin.

Fra før er det påvist at en rekke dyrearter, inkludert aper og hunder, kan telle. Men dette skal angivelig være første gang at man kan se egenskapen hos ikke-mennesklige og unge dyr uten at de har forutgående opplæring, ifølge forskerne.

Medfødte egenskaper
Studien sier at disse resultatene kan gi viktig viten om kunnskapsmekanismene hos virveldyr - som inkluderer mennesker - og støtte hypotesen om at mentale forestillinger av tall, objekter og geometri er en medfødt egenskap.

KYLLINGHJERNE... er kanskje et begrep som må redefineres. Foto: Berit Roald / SCANPIX
KYLLINGHJERNE... er kanskje et begrep som må redefineres. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Studien utelukker imidlertid ikke at kyllingene kan ha fått noe tid på å bli kjent med konseptet mengde og subtraksjon de første dagene i buret, for eksempel ved at mengden mat «blir mindre over tid mens de spiser».

Kyllingstudien ble ledet av professor i  eksperimentell psykologi,Rosa Rugani, og utført ved universitetene i Padova og Trento. Den er publisert online i sin helhet hos journalen Proceedings of the Royal Society B.

HVOR MANGE? En flokk kyllinger teller kanskje hverandre mens de avventer slakting? Foto: Berit Roald / SCANPIX
HVOR MANGE? En flokk kyllinger teller kanskje hverandre mens de avventer slakting? Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!