- Nynazist på vei til drapsraid i Oslo

PST ble varslet av russiske myndigheter om at nazi-voldsmannen Viacheslav Datsik (30) ville skyte ambassadepersonell eller norske muslimer når han ankom Norge.

I NORGE: Her poserer rømlingen «Røde Tarzan» like ved Slottsparken i Oslo 20. september sammen med en ukjent person. Seinere meldte han seg med en skarpladd pistol i vakta til Politiets Utlendingsenhet. Foto: PRIVAT
I NORGE: Her poserer rømlingen «Røde Tarzan» like ved Slottsparken i Oslo 20. september sammen med en ukjent person. Seinere meldte han seg med en skarpladd pistol i vakta til Politiets Utlendingsenhet. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Opptakten til arrestasjonene av tre russere og en estlender og et stort våpenbeslag i Oslo for to uker siden er langt mer dramatisk enn det som har vært kjent så langt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber nå med å finne ut om østeuropeeiske nynazister med tilgang på våpen det siste året har etablert en Oslo-avdeling av den fryktede høyreekstreme gruppen Slavisk Union, eller om det dreier seg om en mer isolert gruppe kriminelle. 

Ambassade-alarm Dagbladet får opplyst at ingen i oslopolitiet kjente til høyreekstremistene på Holbergs plass før nynazisten Viacheslav Datsik kom for å tilslutte seg meningsfellene i Norge, etter å ha brutt seg ut av et psykiatrisk sykehus i St. Petersburg med bare nevene.

14. september, rundt tre uker etter rømningen, slo sikkerhetssjefen ved den russiske ambassaden i Oslo alarm overfor PST: Den psykisk ustabile kampsportkjempen og høyreekstremisten er på vei til Norge. Han planlegger å drepe russiske ambassadeansatte i Oslo, kanskje også norske muslimer eller andre nordmenn.

PSTs russiske kolleger navnga Datsiks «kontakt i Norge» som Stanislav Prihodko, 33-åringen bak tatoveringsstudioet Metal Tattoo på Holbergs plass.

Hakekors og pistol 19. september, fem dager etter den dramatiske etterretningsmeldingen, hadde Datsik ankommet Oslo. Der ble han ifølge russiske myndigheter møtt av både Prihodko og de to siste siktede.

«NORSK KONTAKT»: Ifølge russiske myndigheter var det tatovøren Stanislav Prihodko (33) som var Datsiks mest sentrale medhjelper i Norge. Foto: PRIVAT
«NORSK KONTAKT»: Ifølge russiske myndigheter var det tatovøren Stanislav Prihodko (33) som var Datsiks mest sentrale medhjelper i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer

På seg skal rømlingen ha hatt en pistol og  revolver, som var medbrakt over grensa til Norge. Våpnene ble etter det Dagbladet får opplyst gjemt under en sofapute i tatoveringsstudioet, der Datsik også overnattet.

Nynazistens angivelige drapsplaner skal ha oppstått fordi en alvorlig forbrytelse på norsk jord etter hans oppfatning kunne styrke mulighetene til å bli værende i Norge.

Det er ennå uklart hva som i stedet fikk ham til å melde seg på en roligere måte i resepsjonen til Politiets Utlendingsenhet. Dit kom han 21. september med en skarpladd pistol og t-skjorte påført hakekors og teksten «Meine Ehre heisst Treue» («Min ære er troskap») - slagordet til SS under 2. verdenskrig.

Pågripelsen ble filmet, trolig av den medsiktede 21-åringen, og lagt ut i en YouTube-video. På et bilde som skal være tatt samme dag, poserer Datsik også med øks og pistol foran et svart «Oslo SS»-banner, et bilde som kan ha blitt tatt i tatoveringsstudioet «Metal Tattoo» i Oslo sentrum.

Spektakulær flukt Videoer lagt ut på nettet før rømningen i august viser Datsik som trener boksing mot medpasienter i luftegården, og et klipp der han gjør en annen pasient til snauskalle med en barbermaskin.

Så brøt han opp det kraftige gjerdet rundt anstalten med bare nevene, ranet en butikk i St. Petersburg for penger og en ny mobiltelefon, før han startet den lange flukten.

Politifolk i Norge kaller ferden over landegrensene «spektakulær». Mye av reisen foregikk til sjøs, og Datsik skal angivelig ha svømt for egen maskin deler av ruten.

Etter at han ankom Oslo spaserte han rundt i sentrum og poserte på bilder med nye venner.

Etter pågripelsene og razziaen på «Metal Tattoo» er Datsik og de tre andre mennene siktet for våpenbesittelse, heleri og dokumentfalsk. PST-etterforskere som er eksperter på voldelig høyrekstremisme og politifolk ved Seksjon for organisert kriminalitet samarbeider nå tett på saken.

- Flere opplysninger i denne saken tyder på at vi er inne i et miljø vi ikke har så mye opplysninger om, og der vi er nødt til å finne ut hva vi står overfor. Saken har høy prioritet, og det er planlagt flere avhør de neste dagene, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt.
Ekstrem fortid Datsik har vært etterforsket for opp mot 50 alvorlige voldsepisoder i Russland, flere grove ran og drapstrusler, og skal ha hatt psykiske sammenbrudd.

TYDELIGE SYMBOLER: Slik opptrådte «Røde Tarzan» da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
TYDELIGE SYMBOLER: Slik opptrådte «Røde Tarzan» da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Han er uttalt rasist og har vært en populær skikkelse i den voldsdyrkende, høyreekstreme organisasjonen Slavisk Union (forkortes SS på russisk) som ble forbudt i Russland i april i år. I tillegg knyttes han til en gruppe kalt «Hedensk troskap», får Dagbladet opplyst.

Kjernen i Slavisk Union skryter åpenlyst av å være tungt bevæpnet, opptrer gjerne maskert i kamuflasjeuniformer, bruker hakekorsflagg, Hitler-portretter og flammeritualer; og opererer ifølge sikkerhetsmyndigheter med «drapslister» der både etniske minoriteter, politiske motstandere og journalister figurererer.

- Spesiell klient Etter det Dagbladet erfarer har PST fulgt med på de siktede russerne som er bosatt i Norge også før Datsik ble knyttet til dem.

- Det kan jeg ikke gå inn på, men dette er en sak PST er interessert i, og vi har et nært samarbeid med oslopolitiet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

Flere av forsvarerne mener saken virker overdrevet.

TILHOLDSSTED: Datsik overnattet i dette tatoveringsstudioet på Holbergs plass i Oslo før han ble pågrepet. Da Beredskapstroppen stormet lokalene fant politiet tre personer som nå knyttes til beslag av fem skytevåpen og militært utstyr stjålet fra Forsvaret.
TILHOLDSSTED: Datsik overnattet i dette tatoveringsstudioet på Holbergs plass i Oslo før han ble pågrepet. Da Beredskapstroppen stormet lokalene fant politiet tre personer som nå knyttes til beslag av fem skytevåpen og militært utstyr stjålet fra Forsvaret. Vis mer

- Såvidt jeg forstår er dette en temmelig ordinær straffesak, selv om klienten min er spesiell. Utover det kan jeg ikke kommentere saken ennå, sier advokat Fridjof Feydt, som er forsvarer for Datsik.

Stanislav Prihodko, som er innehaver av tatoveringssjappa, har foreløpig ikke forklart seg til etterforskerne.

- Før han har vært i avhør med politiet har jeg ingen kommentar, sier advokatfullmektig Nils Nordhus ved advokatfirmaet Hestenes og Dramer & Co til Dagbladet.

Den russiske ambassaden er grundig informert om saken, men ønsker ikke å kommentere sikkerhetsspørsmål utad.


    
    

- Hva vi eventuelt har diskutert med Politiets Sikkerhetstjeneste er ikke noe offentlig anliggende, sier sikkerhetssjefen ved ambassaden til Dagbladet.

SKREMMENDE: Politiet liker dårlig at russiske nynazister i Oslo har samlet seg og anskaffet våpen. Her Datsik kort tid før han ble pågrepet, i en norsk uniform foran et flagg der det står «Oslo SS».
SKREMMENDE: Politiet liker dårlig at russiske nynazister i Oslo har samlet seg og anskaffet våpen. Her Datsik kort tid før han ble pågrepet, i en norsk uniform foran et flagg der det står «Oslo SS». Vis mer