Nynazist rasismefrifunnet

Nynazisten Terje Sjølie (26) er i Halden byrett frifunnet for brudd på rasismeparagrafen, etter at han demonstrerte på nazilederen Rudolf Hess' dødsdag i Askim i fjor. Grunnlovens paragraf om ytringsfrihet reddet nynazisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er oppsiktsvekkende, og et klart nederlag for riksadvokat Tor-Aksel Busch. Dette fordi statsadvokat Lars Frønsdal i utgangspunktet tiltalte Sjølie og en kamerat for et bankran i Halden i fjor høst.

Men etter nynazistdrapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i Oslo i slutten av januar, tok nettopp riksadvokaten opp bruken av rasismeparagrafen, straffelovens paragraf 135a.

Resultatet ble en tilleggstiltale mot Sjølie, en frontfigur i Boot Boys, for brudd på rasismeparagrafen på bakgrunn av det han sa om innvandrere og jøder i Askim 19. august i fjor.

Tilleggstiltale etter rasismeparagrafen ble det omtrent samtidig, og av samme grunn, mot to menn fra Sogn. Begge var på et langt tidligere tidspunkt bare tiltalt for vold etter at Arve Beheim Karlsen ble funnet druknet i Sogndal i 1999. Nå ble 135a plutselig trukket inn i tiltalen.

Sjølies forsvarer, Vidar Lind Iversen, har fått fullt gjennomslag for sin prosedyre.

- Uriktige

Retten finner ikke at uttalelsene Sjølie kom med den aktuelle dagen om jøder og innvandrere, isolert sett, er av et slikt innhold at de rammes av straffelovens paragraf 135a, slik den må fortolkes med Grunnlovens paragraf 100 (om ytringsfrihet) som bakgrunn og rettesnor.

- Uttalelsene må utvilsomt anses som uriktige, objektivt sett, og de er utvilsomt krenkende, og de er utvilsomt krenkende for de berørte gruppene. Det dreier seg også om uttalelser som de aller fleste tar avstand fra.

Det dreier seg imidlertid ikke om uttalelser av kvalifisert krenkende art eller uttalelser som gir en oppfordring til, eller godkjennelse av, ekstreme integritetskrenkelser overfor gruppene, heller ikke når uttalelsene vurderes ut fra appellens innhold for øvrig, skriver dommerne.

- Raner og voldtar

Retten konstaterer for øvrig at uttalelsene er usaklige, uriktige og krenkende, men må ses i lys av at Sjølie ville framheve sin og sine meningsfellers rett til å ytre seg.

Sjølie ble dømt til fengsel i to år og åtte måneder blant annet for bankranet, kameraten fikk to måneder mindre.

Dette sa Sjølie blant annet:

- Hver dag raner, voldtar og dreper innvandrere nordmenn, hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker.

GÅR FRI: Nynazist Terje Sjølie.