DATSIK: Her er Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt i Oslo tinghus. Nå er han dømt til fem år i fengsel i Russland. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
DATSIK: Her er Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt i Oslo tinghus. Nå er han dømt til fem år i fengsel i Russland. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Nynazisten Datsik dømt til fem års fengsel i Russland

For å ha ranet en butikk i St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vjatsjeslav «Røde Tarzan» Datsik ble i dag dømt for å ha ranet en butikk i St. Petersburg i Russland i 2007.

Datsik sa at han ikke var skyldig i ranet, men ble likevel dømt til fem år i fengsel, skriver RIA Novosti.

Retten i Russland har tidligere dømt Datsik utilregnelig, og han ble derfor innlagt på et psykiatrisk sykehus i St. Petersburg, som han rømte fra i 2010, før han dukket opp i Norge.

En ny psykiatrisk evaluering har konkludert med at «Røde Tarzan» er frisk nok til å bli stilt for retten i Russland.

Ifølge den russiske nyhetsbyrået hadde aktor lagt ned en påstand om ni års fengsel.

Datsik var også tiltalt for å ha tent på en kirke i samme by i 2010, men retten fant ham ikke skyldig i dette, selv om han innrømmet å ha tent på kirka. Han forklarte at motivet for dette var hans hat mot kristendommen.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået er grunnen til at han ikke ble dømt at utleveringsbegjæringen ikke nevne kirkebrannen som en av grunnene til at de ville ha ham utlevert.

I desember i 2010 ble Datsik dømt til åtte måneders fengsel i Oslo tingrett for våpenbesittelse.

Det skjedde etter at nynazisten dukket opp i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol, før Beredskapstroppen stormet en tatoveringssjappe i Oslo der flere av Datsiks norgesbaserte venner oppholdt seg.

Datsik regnes som en frontfigur i det forbudte høyreekstreme partiet Slavisk Union.

I fjor avgjorde Oslo tingrett at Datsik kunne utleveres til Russland. En av dem som vitnet i saken var daværende justisminister Knut Storberget.

- Jeg legger ikke skjul på at det er særs viktig for regjeringen og meg som justisminister at vi får din klient ut av landet. Vi akter ikke å ha ham vasende rundt i Norges gater, sa justisministeren henvendt til Datsiks forsvarer, Fridtjof Feydt, i Oslo tingrett.

Datsik informerte seinere om at han ville anke dommen til Høyesterett, fordi at han fryktet at han ville bli torturert i Russisk fengsel.