Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nynazistene drepte i blodrus

- Jeg skammer meg på vegne av alle her i byen. Denne galskapen må vi stanse. Gisela Weidemann (55) kommer hver dag med blomster som hun legger ned helt inntil kirkeveggen. Her ble Norbert Plath (51) myrdet om natta 23. juli av nynazister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norberts forbrytelse var at han var husløs. Han kom fra Ahlbeck, men hadde tilbrakt mange år i Vest-Tyskland. Denne sommernatta fant han sitt leie på trappa til bakdøra til den vakre, røde mursteinskirken i østersjøidyllen Ahlbeck på Usedom, bare noen kilometer fra den polske grensa.

- Uteliggere er avskum som ikke har krav på å få leve, sa en av de tre unge gjerningsmennene som ble arrestert like etter ugjerningen.

Etter en tre uker lang politijakt ble hovedmannen, Gunnar Doege (24), tatt under et innbrudd langt lenger sør i det tidligere DDR.

Blodrus

De fire ungdommene hadde som i en blodrus sparket og slått Norbert til døde.

- Han hadde aldri gjort en katt fortred, sier Gisela til Dagbladet. Hun var en av Norberts venner.

- Alle kjenner jo alle her. Gunnars bestemor kommer ofte hit til kirken. Dette er fryktelig. Vi snakker ikke om annet, sier Helga Bartschat (69).

Hun er frivillig menighetsarbeider i kirken. Pastoren i kirken, Gerd Panknin, er en av dem som har engasjert seg sterkest i arbeidet for å stanse nynazistene.

Nazibase

Gunnar hadde barbert ordet «Hass» (hat) i bakhodet. S-ene var formet som bokstavene for riksfører Heinrich Himmlers SS. Dette symbolet, militærstøvler og bomberjakker er uniformen til mange av de unge voldsmennene, som i sommer har herjet verre enn noen gang.

Hele østersjøkysten er blitt et baseområde for de tyske nynazistene. Her har de opprettet sine såkalt innvandrerfrie soner. Hver natt skjer det overfall. Folk med mørk hudfarge går ikke ut etter at det er blitt mørkt.

To uteliggere er myrdet de siste ukene.

Tyskere i ulik alder Dagbladet snakker med i byer og landsbyer i det tidligere DDR, er for det meste sjokkert.

Men andre unnskylder ungdommene.

- Når det er vanlige borgere som er ofre, bryr ikke pressen seg. Men skjer det med en innvandrer, kommer journalistene rennende, sier en.

Sjefredaktør Andreas Petzold i nyhetsmagasinet Stern skriver i en lederartikkel:

- Det er nettopp disse argumentene som mange bruker som unnskyldning for å snu seg vekk. Er det da til å undre seg over at den brune mobben ser seg som forlengelsen av praten rundt bordet på kneipa?

Undersøkelser viser sjokkerende tall: Hver tredje ungdom i det tidligere DDR sier at de støtter de høyreekstremistiske partiene. Hver sjette voksne innbygger gjør det.

Fallitt i skolen

- Disse naziungdommene aner knapt hvem Hitler var og hvilke forbrytelser nazistene gjorde seg skyldig i, mener Gisela Weidemann.

Flere av hennes egne mannlige familiemedlemmer falt i krigen for nazidiktaturet.

- Skolen har spilt fallitt i arbeidet med å skape holdninger mot fremmedhatet. Hver annen skoleungdom sier at de ikke har peiling på hva som skjedde i Auschwitz. Det er i skolen vi må sette inn kreftene, sier Paul Spiegel, som leder sentralrådet for tyske jøder.