Nynazistene holder «treningsleir» i Telemark. Der planlegger de å «knuse homolobbyen»

FRI bekymrer seg over høyreekstreme grupper.

TRENINGSSAMLIG: Forrige helg møttes nynazister til treningsleir i Telemark. Her er lederen Haakon Forwald sammen med aktivistene. Foto: Frihetskamp.net
TRENINGSSAMLIG: Forrige helg møttes nynazister til treningsleir i Telemark. Her er lederen Haakon Forwald sammen med aktivistene. Foto: Frihetskamp.net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandbevegelsen møttes forrige helg under en treningsleir på et «naturskjønt lite tettsted» i Telemark.

På sine nettsider skriver de at de «med stolthet» varsler nye demonstrasjoner mot det de kaller «homolobbyen» neste år.

Forrige helg hadde de blant annet kurs i selvforsvar som de mener kan være nyttig i demonstrasjoner, skriver Telemarksavisa, som først omtalte saken.

- Bekymret

For tre uker siden, under Skeive Sørlandsdager, hengte nazistgruppa opp svarte bannere med budskap om å bekjempe homofile og brente Pride-flagg i Kristiansand.

Ingvild Endestad, leder i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, er bekymret.

- Vi er bekymringsfullt at de høyreekstreme gruppene vokser. Det er fortsatt ikke en kamp som er vunnet, sier Endestad.

Ba om sikkerhetsvurdering

Hun forteller at FRI kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i forbindelse med demonstrasjonene i Kristiansand og ba om en sikkerhetsvurdering og dialog. Endestad forteller at de enda ikke har fått svar.

FRI: Ingvild Endestad i organisasjonen FRI sier det er bekymringsfullt at de høyreekstreme gruppene vokser. Foto: Mario Calvo / FRI
FRI: Ingvild Endestad i organisasjonen FRI sier det er bekymringsfullt at de høyreekstreme gruppene vokser. Foto: Mario Calvo / FRI Vis mer

- Vi forventer at PST nå prioriterer arbeidet og kontakter oss, sier hun.

Lederen av FRI forteller at det er mange homofile som er overrasket over veksten av homohatet i de høyreekstreme miljøene.

- Jeg håper at alle som ønsker et samfunn med plass og rom for alle, jobber mot alle former for hatefulle ytringer. Vi kan ikke la dette gå. Vi må gjøre aktive grep, sier Endestad.

På sine nettsider forteller de om helgas treningsleir, eller det de kaller for «Kampdagene 2016».

Der skriver de blant annet at medlemmene fikk foredrag om deres ideologi og politikk, i tillegg til et selvforsvarskurs.

«Knus homolobbyen»

Videre varsler de flere homohat-demonstrasjoner neste år. Leder Haakon Forwald sa ifølge nettsiden deres dette til sine medlemmer:

«Det er med stolthet at jeg kan meddele at Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge til neste sommer – midt i pride-festivalenes høysesong – vil arrangere en demonstrasjon i en norsk storby under parolen «Knus homolobbyen!»

Ifølge nettstedet ble utsagnet møtt med entusiastisk applaus fra publikum da det ble presentert under treningsleiren forrige helg.

Ifølge Telemarksavisa var både deltakere fra Sverige og Norge på treningsleiren. Mange av deltakerne skal ha bakgrunn fra den nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront.

Forstår ikke bekymringen

Til Dagbladet forteller Forwald at han ikke ønsker å oppgi hvor mange medlemmer organisasjonen har.

Ha sier han ikke forstår hvorfor homofile tok seg nær av at hans organisasjon brente homoflagg i Kristiansand for tre uker siden.

- Det var ikke en protest mot eller et forsøk på å spre hat mot homofile som gruppe eller individer, men mot den organiserte «homolobbyen» som vi anser forsøker å snu opp-ned på samfunnet på ulike måter, som blant annet at de bidrar til å skape flere homoseksuelle individer og forsøker å oppløse normer og strukturer i samfunnet, sier Forwald.

- Regnbueflagget er et symbol på homofile personer. Forstår du ikke folk reagerer?

- Regnbueflagget er for oss et symbol på homolobbyen. Homolobbyen arrangerer orgielignende parader i full offentlighet i Norges gater og pride-paradene er «overseksualiserte». Derfor mener jeg at pride-parader burde vært forbudt, sier Forwald.

Han påpeker at det hadde vært like upassende dersom heterofile hadde en gjort det samme.

POLITISK GRUPPERING: Her her leder Haakon Forwald (i midten) sammen med Per Öberg (til venstre) og Tommy Olsen. FOTO: Frihetskamp.net
POLITISK GRUPPERING: Her her leder Haakon Forwald (i midten) sammen med Per Öberg (til venstre) og Tommy Olsen. FOTO: Frihetskamp.net Vis mer

Mot den politiske grupperingen

- Lederen av organisasjonen FRI sier det er bekymringsverdig at dere brenner homoflagg. Forstår du det?

- Vi er en politisk gruppering som kjemper mot ideer som vi anser som destruktive for det norske folk. At vi brenner homoflagg handler ikke om en kamp mot henne, men en kamp mot den politiske grupperingen hun representerer, sier han.

Forwald sier at noe av grunnen til at de har selvforsvarskurs er for å forsvare seg dersom det skulle oppstå vold i demonstrasjoner.

- Det er for dels fordi rent generelt burde alle nordiske menn og kvinner, eldre som unge, kunne forsvare seg. Det nordiske samfunnet er ikke lenger trygge som det en gang var. I tillegg har våre meningsmotstander en lav terskel å benytte vold, og da er det en forutsetning at vi kan forsvare oss, sier Haakon Forwald.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer