Nynazistenes frontsoldater

Det nasjonalistiske miljøet i Norge teller totalt rundt 150 personer. Mange av dem har kriminelt rulleblad. Her er de sentrale medlemmene av Boot Boys og andre grupperingers lederskikkelser. Her er nynazistenes nettverk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boot Boys:

Ole Nicolai Kvisler (21):

Siktet for drapet på Benjamin Hermansen. Sentral lederskikkelse i det nynazistiske miljøet i Oslo. Var tidligere medlem av Blood & Honour, men har den siste tida vanket mye sammen med medlemmer av Boot Boys. Kvisler er dømt for vold og trusler. Siktet for å ha angrepet en svensk tv-fotograf med balltre etter Hess-marsjen i august 2000. Ble i desember i fjor arrestert og siktet etter at en pakistansk mann ble knivstukket på Sinsen i Oslo.

I september i fjor ble Kvisler og kameraten Erik Lauritsen stoppet av svensk politi i en stjålet bil. De skal ha vært på vei for å møte den kjente nazilederen Marcel Schilf.

Erik Lauritsen (20):

Siktet for drapet på Benjamin Hermansen. Ble i fjor dømt til ni måneders fengsel for å ha kastet brannbomber mot to kebabkiosker i Oslo. Også dømt for å ha kastet stein mot et asylmottak. Siktet for knivstikkingen på Sinsen.

Stoppet av svensk politi på vei til nazikonsert på Grimetons bygdegård i juni 1999. Mange norske nazister deltok på konserten. Ble stoppet av svensk politi da han og kameraten skal ha vært på vei for å møte Marcel Schilf.

Petter Gundersen (21):

Siktet for drapet på Benjamin Hermansen. Har vært en del av det nynazistiske miljøet siden 1996. Ble ekskludert fra Fremskrittspartiets ungdom på grunn av sin tilknytning til det nynazistiske miljøet. Har vært et sentralt medlem i Boot Boys, blant annet under forberedelsene til den ulovlige Rudolf Hess-marsjen.

Terje Sjølie (26):

Dømt til tre års fengsel for å ha skutt mot en annen person i det nynazistiske miljøet. Dommen er ikke rettskraftig. Sjølie var en av hovedmennene under Rudolf Hess-marsjen. Ble seinere samme kveld pågrepet i en stjålet bil. Sammen med Werner Holm er han tiltalt for å ha ranet Halden Sparebank i oktober i fjor.

Werner Holm (27):

Har vært med i det nynazistiske miljøet i snart ti år, og er en av lederne i Boot Boys. Var på midten av 90-tallet aktiv, og ble blant annet dømt for å ha angrepet antirasister. Ble i oktober i fjor dømt for å ha knivstukket en marokkansk mann 7. februar 1998. Denne dommen er ikke rettskraftig. Tiltalt for ranet av Halden Sparebank.

Daniel de Linde (19):

Dømt for å ha skutt ei 19 år gammel jente 6. april 1998. Rømte etter skuddepisoden i samme bil som Johnny Olsen. Er også dømt for overtredelse av våpenloven.

Joachim Alexander Smaadal (19):

Dømt for å ha kastet brannbomber mot to kebabkiosker i Oslo i fjor. Skal ha vært en del av Blood & Honour-miljøet i Oslo.

Andreas Mørkved (25):

Dømt for å ha kastet brannbomber mot to kebabkiosker i Oslo i fjor. Skal ha vært en del av Blood & Honour-miljøet i Oslo. Han hevder overfor Dagbladet at han har vært ute av miljøet i halvannet år. Deltok på den store nazikonserten på Grimetons bygdegård i Sverige i 1999. Flyttet fra Oslo.

Kim Hugo Hansen (21):

Lederskikkelse i det nynazistiske miljøet på Sørlandet. Tilknyttet Boot Boys. Siktet for legemsbeskadigelse etter å ha overfalt en mann av etiopisk opprinnelse i Kristiansand i fjor. Er også tiltalt for knivstikking i Stavanger i fjor.

Mikkel Vetvik (21):

Innblandet i to voldsepisoder. Sentral i Boot Boys i Kristiansand. Siktet og tiltalt for det samme som Kim Hugo Hansen i Kristiansand og Stavanger.

Tommy Olsen (22):

Gir ut bladet Berserker sammen med Vetvik og Hansen i Kristiansand. Tilknyttet Boot Boys og tiltalt for knivstikkingen i Stavanger i fjor.

Jan Roger Larsen (22):

Kommer fra Bøler i Oslo. Har vært en del av Boot Boys-miljøet i lang tid. Dømt for å ha slått en person med en pose flasker under et gateslag i 1998.

Joe Erling Jahr (19):

Ble i går etterlyst av politiet for drapet på Benjamin Hermansen. Har tilhørt det nynazistiske miljøet en tid. Medlem av Boot Boys. Bosatt i Oslo.

Andre lederskikkelser:

Ole Krogstad (34):

Ole Krogstad var en lederskikkelse i miljøet på 80-tallet og begynnelsen på 90-tallet. Sier i dag at han har trukket seg ut av miljøet. Drev en periode plateselskapet Boot Boys Records.

Erik Blücher (46):

Sentral lederskikkelse i Blood & Honour-nettverket. Driver plateselskap som selger og distribuerer «hvit makt-musikk». Bor for tida i Sverige, der han er en helteskikkelse i det nasjonalistiske miljøet. Har vært en del av miljøet siden midten av 70-tallet.

Morten Olsen Bakke:

Tidligere leder i Blood & Honour. Har nå flyttet til Sverige.

Johnny Olsen (37):

Johnny Olsen har vært en del av det nynazistiske miljøet etter Hadelands-drapene i februar 1981. Da han hadde sonet ferdig i 1993 ble han på nytt tatt inn i miljøet. I 1996 løsnet han skudd mot antirasister. De siste årene har Olsen trukket seg litt tilbake, men han har likevel deltatt på ulike mønstringer i miljøet. Sier han er ute av miljøet.

Øvrige sentrale høyreekstreme:

Michael Knutsen (34):

Knutsen er utdannet sosiolog, og har de siste åra trukket seg tilbake. Var en tid redaktør i Norges største nasjonalistiske magasin, Fritt Forum. Er også regnet som en av bakmennene i det tidligere postordreselskapet NordEffekter, som distribuerte musikk og kampanjemateriale.

Tore W. Tvedt (57):

Høyreekstremist. Leder og grunnlegger av organisasjonen Vigrid. Har skrevet mange ideologiske tekster der han undergraver jødeforfølgelsen. Vigrid driver nettbutikk og gir ut et eget blad. I motsetning til Boot Boys uniformerer de seg ikke.

:stopp volden

Kim Hugo Hansen
Joe Erling Jahr
Mikkel Vetvik