NYNAZISTER: Rundt 1000 medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» er ventet å demonstrere i Göteborg lørdag. I tillegg forventer svensk politi 10 000 motdemonstranter. Video: Expressen. Vis mer

NAZIMARSJ I GÖTEBORG

Nynazistenes trussel etter demonstrasjonen: - Vi flytter oss ikke om dere ikke slipper løs lederen vår

Den svenske lederen for nazigruppa Den nordiske motstandsbevegelsen, er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E(Dagbladet): Den nordiske motstandsbevegelsen sin demonstrasjon i Göteborg er nå ferdig - men nynazistene er fortsatt igjen i byen. De nekter å flytte seg før lederen deres blir løslatt fra politiets varetekt.

KLINSJ: Politifolk tar kontroll på en demonstrant. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
KLINSJ: Politifolk tar kontroll på en demonstrant. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix Vis mer

Simon Lindberg, leder for Den nordiske motstandsbevegelsen, ble pågrepet tidligere i dag.

Det er ikke kjent hvorfor, eller om han var en av flere personer som ble pågrepet da nynazistene forsøkte å gå en annen vei enn de opprinnelig fikk lov til. Da oppsto det tumulter der en politimann skal ha blitt skadd.

Lindberg erklærte i en tale på Den nordiske motstandsbevegelsen sine nettsider - som for øvrig nå er nede - at demonstrasjonen i dag var organisasjonens viktigste noen sinne. Også en nordmann skal være pågrepet - svensk politi bekrefter overfor Dagbladet at en person er pågrepet på Göteborgs sentralstasjon med hjemmel i utlendingsloven. Personen skal utvises til Norge. Vedkommende ble pågrepet ved en indre utlendingskontroll på jernbanestasjonen i Göteborg.

Ultimatum

Nynazistene kom aldri i gang med sin egentlige demonstrasjon - men gikk en formarsj mot stedet der de skulle starte selve toget. De ble tidlig møtt av antifa-aktivister og motdemonstranter, og politiet måtte en rekke ganger gripe inn.

Nynazistene har holdt flere taler på stedet der demonstrasjonen ble stoppet, siden de aldri kom fram til appellplassen der de egentlig skulle gå i demonstrasjonstog.

Ved 1555-tida er situasjonen imidlertid fastlåst på det aktuelle stedet. Nazistene påstår de ikke vil flytte seg med mindre Lindberg blir sluppet fri.

Det hevdet Pär Öberg, talsmann for Den nordiske motstandsbevegelsen, fra scenen.

UTLENDINGER: Demonstranter fra flere land har kommet til Göteborg for å gå i nazidemonstrasjonen ledet av «Den nordiske motstandsbevegelsen». Video: Expressen Vis mer

Tiden ute klokka 15

Det har vært ampert flere steder i Göteborg. Motdemonstranter kastet stein og løp mot politiet ved Lisebergs hovedinngang ved 15-tida. Samtidig utløp den lovlige demonstrasjonstiden til nynazistene.

- Når arrangementet er ferdig klokka 15 vil de bli tilbudt å kjøre bort i buss, sier pressetalsmann Thomas Fuxborg til Expressen.

Hans kollega Peter Adlersson sier til TT at den tillate demonstrasjonstiden nå er ute:

- Går de videre nå er det et brudd på loven. Men de står fortsatt på samme sted, og det er sperret av rundt dem. Vi har fjernet motdemonstrantene siden det ble kastet stein. Vi måtte gjøre det, for å jobbe i fred og ro med NMR.

Flere pågrepet

Flere tusen motdemonstranter har dermed lyktes med å avbryte mesteparten av nazimarsjen. Flere motdemonstranter har imidlertid både kastet stein og knallskudd mot politiet. Politiet har brukt både køller og hester for å stagge antifa-aktivister.

- Det er personer pågrepet på begge steder, sier en polititalsmann til Dagbladet.

- Det er dramatisk her nå. Jeg ser røde røykgranater bli kastet og det smeller hele tiden, sa Færseth rundt 1425.

Han rapporterer at nazister, politi og antinazister lenge sto mot hverandre - der de to motstridende parter konkurrerte om å rope høyest og flest skjellsord til hverandre.

Jublet

Dagens Nyheter skriver også at politiet er på vei med busser til nazimarsjen i Göteborg. Det har flere motdemonstranter ifølge NTB tolket som at nazistene skal kjøres bort, noe som ifølge avisa har ført til jubel.

Aftonbladet skriver at etter hva avisa kjenner til, har politiet kjørt fram bussene for å kjøre bort aktivister. Avisa skriver kort tid senere at det meldes at minst en buss med NMR-tilhengere skal ha kjørt bort fra stedet der tumultene oppsto.

Politiet i Göteborg skriver selv på nett klokka 14.42 at de har tilgang på busser, som skal «brukes for transporter i forbindelse med pågripelser og anholdelser».

Rettslig ordre

- Vi ser over rettssituasjonen nå for å se hva vi skal gjøre, sa pressetalsmann Peter Adlersson i politiet tidligere i ettermiddag, på spørsmål om de vurderer å avbryte demonstrasjonen.

Politiet vil i så fall innhente en rettslig orden om at de kan stanse demonstrasjonen - siden den i utgangspunktet er lovlig.