Høyreekstreme:

Nynazister demonstrerer i Kristiansand

14 personer pågrepet før demonstrasjonen.

DEMONSTRASJON: Høyreekstreme marsjerer i Kristiansand lørdag. Video: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips, bilder eller video? Send mail til 2400@db.no, ring oss på 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400.

ØSTFOLD/OSLO (Dagbladet): En høyreekstrem gruppering som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen, demonstrerte i Kristiansand lørdag ettermiddag.

Gruppa er selverklærte nynazister og det var svensker, nordmenn og finner blant demonstrantene.

Ifølge NTB var det opp mot 60 demonstranter.

Nynazistene marsjerte gjennom gågata i Kristiansand og ut av sentrum.

Forsøker å stoppe demonstrasjonen

Ifølge TV 2s reporter på stedet var det nære på at det ble flere konfrontasjoner mellom nynazistene og andre i Kristiansand. Demonstrantene går blant annet med flagg med logoen til Den nordiske motstandsbevegelsen.

STOPPET PÅ GRENSEN: 4 personer i en svenskregistrert bil stoppet i grensekontroll på Ørje i går kveld. De er mistenkt for å skulle delta i nationalistmarkering et sted i Østfold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOPPET PÅ GRENSEN: 4 personer i en svenskregistrert bil stoppet i grensekontroll på Ørje i går kveld. De er mistenkt for å skulle delta i nationalistmarkering et sted i Østfold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Bård Austad, stabssjef i Agder politidistrikt sier det ikke var søkt om tillatelse til å holde demonstrasjon i Kristiansand.

- Det er en demonstrasjon som det ikke er søkt løyve til, så vi holder et øye med dem og forsøker etter hvert å stoppe demonstrasjonen. Så får vi vurdere i etterkant om dette skal avstedkomme noen reaksjoner, sier Austad til Fædrelandsvennen.

Pågrepet

I går kveld ble fire menn stanset på grensen ved Ørje i Østfold. Politiet mistenker at mennene er på vei til Norge for å delta i høyreekstreme markeringer. De ble pågrepet og ført til politiarrest.

Tidligere fredag kveld ble to menn stanset på Svinesund. Politiet mistenker at også disse skulle delta i demonstrasjonen.

MOTDEMONSTRANTER: En gruppe demonstrerte mot nazistene i Kristiansand. Foto: Tipser
MOTDEMONSTRANTER: En gruppe demonstrerte mot nazistene i Kristiansand. Foto: Tipser Vis mer

Til sammen 14 personer er pågrepet.

Talsmann for den nordiske Motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald, begrunner demonstrasjonen i Kristiansand på følgende måte:

- Parolen vår er knus homolobbyen og budskapet er å belyse problematikken rundt homolobbyen og dens destruktive innflytelse på vårt folk, sier Forwald til TV 2.

Demonstrasjonsforbud

Motstandsbevegelsen skulle i dag egentlig holde en mye omtalt demonstrasjon i Fredrikstad. Politiet i Østfold la imidlertid ned demonstrasjonsforbud i hele fylket, og gruppa har flyttet sin demonstrasjon til sørlandsbyen.

ØSTFOLD: Politet er til stede ved Bastøferga i Østfold. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ØSTFOLD: Politet er til stede ved Bastøferga i Østfold. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

En annen høyreekstrem gruppe enn Motstandsbevegelsen har varslet demonstrasjoner på et hemmelig sted i Østfold i dag.

Det er ukjent om denne demonstrasjonen vil finne sted i dag.

Politiet har imidlertid høy tilstedeværelse i flere Østfold-byer og flere patruljer sjekker blant annet alle biler som kjører på Bastøferja fra Moss til Horten.

Lørdag ettermiddag skal medlemmer fra samme organisasjon ha delt ut brosjyrer ved kjøpesenteret Fanatorget på Sandsli i Bergen, skriver Bergens Tidene.

Saken oppdateres.