Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nynazister er på vei for å ta dere

Norwegian Defence League hevder de er blitt advart av PST.

ANTI-ISLAM: Lena Andreassen i Norwegian Defence League frykter bråk under dagens markering. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
ANTI-ISLAM: Lena Andreassen i Norwegian Defence League frykter bråk under dagens markering. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ: Total fiasko for NDL

(Dagbladet): I dag går den lenge varslede demonstrasjonen mot islamisme av stabelen i Oslo, nærmere bestemt ved Akershus festning på Kontraskjæret.

I morgentimene i dag skal PST ha varslet Norwegian Defence Leauge (NDL) om en annen mulig trussel.

- Vi ble kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste med beskjed om at navngitte nynazister skal være på vei for å ta enkelte personer som representerer NDL, hevder leder Lena Andreassen i NDL til Dagbladet.

PST ønsker ikke å kommentere påstanden overfor Dagbladet.

Presset ut Etter det Dagbladet kjenner til har NDL havnet i bråk med enkelte høyreekstreme etter å ha forsøkt å presse dem ut av NDL. Dette skal være snakk om nynazister med tilknytning til den våpendømte Vjatsjeslav Datsik.

Om opplysningene medfører riktighet, betyr det at NDL kan møte motstand både fra høyeekstreme og venstreradikale under dagens demonstrasjon. Blitz og et tyvetalls andre organisasjoner har varslet motdemonstrasjoner.

Politiet frykter gatekamper i forbindelse med motdemonstrasjoner fra Blitz og andre grupper.

- Aldri så lite frekt Den norske arrangøren hevder det vil bli en fredelig markering ved Akershus festning fra klokka tolv i dag. Det er ventet et massivt politioppbud.

- Blitz vil bli holdt utenfor med gjerder. Vi har en god dialog med politiet. De er bekymret og vil passe på ekstra godt, sier Andreassen.

BLIR VIST BORT: Politiet hevder motdemonstranter vil bli vist bort fra området. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
BLIR VIST BORT: Politiet hevder motdemonstranter vil bli vist bort fra området. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

I Blitz miljøet er det ekstra provoserende at NDL bruker 9. april på denne måten:

- Den høyreekstreme gruppa Norwegian Defence League (NDL), også kalt Norsk forsvarsallianse, varsler at de vil demonstrere mot «islamifiseringen av Norge» på Kontraskjæret ved Akershus festning lørdag 9. april. Det synes vi er aldri så lite frekt, for å si det mildt, og det blir motmarkering, melder Blitz.

PST: - Ekstrem gruppering NDL er inspirert av britiske English Defence Leauge, som ble opprettet i 2009, etter at britiske islamister protesterte mot Afghanistan-soldater som returnerte fra krigssonen.

NDL defineres av Politiets sikkerhetstjeneste som en «ekstrem gruppering».

Flere profilerte nasjonalister og personer med nazistisk bakgrunn markerte i fjor sin støtte til gruppen, men Andreassen mener disse nå er luket ut, i det hun overfor Dagbladet beskriver som en «nazijakt» internt i NDL.

LES OGSÅ: Total fiasko for NDL

MOTDEMO: Et 30-tall personer fra SOS Rasisme har møtt fram for å demonstrere mot NDL. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
MOTDEMO: Et 30-tall personer fra SOS Rasisme har møtt fram for å demonstrere mot NDL. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media