Nynazister gikk amok

Nazister kastet brustein og flasker i voldsomme sammenstøt med venstreaktivister i Stockholm i går ettermiddag. Over 100 høyreekstreme ble arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske nasjonaldagen ble alt annet enn rolig i Stockholms gater i går, da høyreekstreme grupper barket sammen med antirasister i Gamla Stan.

-  104 personer er pågrepet for voldsomme opptøyer og en person er pågrepet for brudd på våpenloven, sa Björn Pihlblad, informasjonsansvarlig ved Stockholmspolisen, til nyhetsbyrået TT.

Sammenstøtene fant sted i går ettermiddag etter at den venstreorienterte gruppa Antifascistisk Ungdom marsjerte fra Mariatorget til Riksdagen i Stockholm. Den lovlige marsjen foregikk uten uroligheter helt til en høyreekstrem gruppe, som trolig var nazister, kastet stein og flasker på de marsjerende i Gamla Stan.

Venstreaktivistene svarte med å kaste gjenstander mot stasjonen. I all hast fikk stockholmspolitiet på seg opprørsutstyr.

Brustein

I nærheten var nemlig et hundretall nazister på vei mot marsjen, og kastet brustein på politiet og aktivistene.

Da politiet ved 15-tida eskorterte venstreaktivistene inn på T-banestasjonen i Gamla Stan, ble det bråk igjen.

Ei større gruppe nazister, mange av dem maskerte, kastet stein inn på den åpne stasjonen. Politiet klarte å skille gruppene relativt raskt.

Nazistene tilhørte Nationaldemokraterna og undergrupper som Info 14 og Svenska motståndsrörelsen. De lokale gruppene skal ikke være de mest ekstreme blant svenske høyreekstremister.

Høyreekstreme

-  Nesten all volden er det de høyreekstreme som har stått for, sa Pihlblad.

Ingen skal ha blitt alvorlig skadet i opptøyene.

På ettermiddagen ble 248 høyreekstremister kjørt vekk fra sentrum av Stockholm, men flere kom seinere tilbake bevæpnet med flasker og stein.

Få minutter etter samlet omkring 400 antirasister seg i sentrum og ropte: «Kampen fortsetter, knus rasismen!»

KAOS: Den svenske nasjonaldagen ble alt annet enn rolig. 105 personer er pågrepet for de voldsomme opptøyene i Stockholm i går. Flasker og andre gjenstander haglet gjennom luften.