DATAINNBRUDD: Hackere brøt seg inn og slettet sider.  Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix
DATAINNBRUDD: Hackere brøt seg inn og slettet sider. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/ScanpixVis mer

Nynazister hacket konsentrasjonsleir

Skrev inn slagord og slettet sider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nynazister hacket seg i går inn inn på hjemmesidene til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Hackerne slettet blant annet "Dødeboken", hvor leirens ofre blir minnet. De fjernet også siden til den nærliggnede Mittelbau-Dora leiren og la inn fascistiske slagord og symboler.

Slagord som «Brown is beautiful» - med referanse til nazistenes brune skjorter - ble lagt ut på engelsk. Hackerne erklærte også at «vi kommer tilbake».

Hjemmesidene er nå delvis gjenopprettet.

TVANGSARBEID: Over 250 000 mennesker ble sendt til tvangsarbeid i Buchenwald under andre verdenskrig. Foto: AP/Scanpix
TVANGSARBEID: Over 250 000 mennesker ble sendt til tvangsarbeid i Buchenwald under andre verdenskrig. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Datainnbruddet er meldt til politiet i følge Volkhard Knigge, ved Buchenwald Memorial Foundation. I en uttalelse til BBC sier han at hackerne "forsøkte å utslette minnet om ofrene for nazismens forbrytelser".

Kvart million Nesten en 250 000 mennesker ble sendt til tvangsarbeid i våpenfabrikkene i Buchenwald mellom 1937 og 1945. De fleste fangene var jøder, men også sigøynere, homoseksuelle, Jehovas vitner, handicappede og politiske oposisjonelle ble sendt til konsentrasjonsleiren fra hele Europa.. Man anslår at 56 000 mennesker ble drept eller døde i av utmattelse, sult, sykdom i konsentrasjonsleiren. I leiren Mittelbau-Dora som ligger like ved anslår man at 20 000 av i alt 60 000 fanger døde.

Over tre hundre norske studenter satt i Buchenwald. Blant fangene var også Elie Wiesel, som fikk Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i konsentrasjonsleirene og den ungarske forfatteren Imre Kertész, som fikk nobelprisen i litteratur i 2002.

TIDLIGERE FANGE: Elie Wiesel var en av fangene som satt i Buchenwald under krigen. Han fikk Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i Buchenwald Auschwitz. Foto: Michael Urban
TIDLIGERE FANGE: Elie Wiesel var en av fangene som satt i Buchenwald under krigen. Han fikk Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i Buchenwald Auschwitz. Foto: Michael Urban Vis mer