- Nynazister i dyp splittelse

- Det nynazistiske miljøet rives i stykker innenfra. Jeg tror skytingen i Nittedal er et uttrykk for dyp intern splittelse, sier Tore Bjørgo, forsker på NUPI og ekspert på høyreekstreme miljøer. Han er ikke overrasket over volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FRYKT: - Lojaliteten i det høyreekstreme miljøet er borte og samholdet går i oppløsning, sier forsker Tore Bjørgo etter skyteepisoden i Nittedal.

- Er skyteepisoden i Nittedal et tegn på større aktivitet rundt nynazistene?

- Nei, tvert imot. De blir ikke flere og sterkere, men lojaliteten i miljøet er borte og samholdet går i oppløsning. Det er veldig lite rekruttering, og veldig mange vil ut. Samtidig skal det lite til før de gjør det ekstreme. Vi vet at det har vært mange drapstrusler og voldsepisoder internt i miljøet de siste to årene, sier Bjørgo.

- Et jævlig miljø

Dagbladet skrev tidligere denne måneden at det høyreekstreme miljøet er minimalisert i Norge. Tore Bjørgo bekrefter den kraftige nedgangen, men understreker at det ikke bare er bevisst arbeid for å stoppe nynazistene som er årsak til dette:

- En hovedgrunn er at dette miljøet er et jævlig sted å være. Midt på 90-tallet hadde miljøet en viss tiltrekningskraft, men det har det ikke lenger. Det er gått for langt, derfor trekker folk seg ut, sier forskeren.

- Politiet forklarer skyteepisoden med rivalisering innen miljøet. Hva slags rivalisering er dette? - Det er et grunntrekk ved ekstreme miljøer at det er en endeløs tendens til fraksjoner. Hatet mot hverandre blir større. Det betyr ikke at de ikke er enige i sak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer