- Nynazister i dyp splittelse

- Det nynazistiske miljøet rives i stykker innenfra. Jeg tror skytingen i Nittedal er et uttrykk for dyp intern splittelse, sier Tore Bjørgo, forsker på NUPI og ekspert på høyreekstreme miljøer. Han er ikke overrasket over volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRYKT: - Lojaliteten i det høyreekstreme miljøet er borte og samholdet går i oppløsning, sier forsker Tore Bjørgo etter skyteepisoden i Nittedal.

- Er skyteepisoden i Nittedal et tegn på større aktivitet rundt nynazistene?

- Nei, tvert imot. De blir ikke flere og sterkere, men lojaliteten i miljøet er borte og samholdet går i oppløsning. Det er veldig lite rekruttering, og veldig mange vil ut. Samtidig skal det lite til før de gjør det ekstreme. Vi vet at det har vært mange drapstrusler og voldsepisoder internt i miljøet de siste to årene, sier Bjørgo.

- Et jævlig miljø

Dagbladet skrev tidligere denne måneden at det høyreekstreme miljøet er minimalisert i Norge. Tore Bjørgo bekrefter den kraftige nedgangen, men understreker at det ikke bare er bevisst arbeid for å stoppe nynazistene som er årsak til dette:

- En hovedgrunn er at dette miljøet er et jævlig sted å være. Midt på 90-tallet hadde miljøet en viss tiltrekningskraft, men det har det ikke lenger. Det er gått for langt, derfor trekker folk seg ut, sier forskeren.

- Politiet forklarer skyteepisoden med rivalisering innen miljøet. Hva slags rivalisering er dette?
- Det er et grunntrekk ved ekstreme miljøer at det er en endeløs tendens til fraksjoner. Hatet mot hverandre blir større. Det betyr ikke at de ikke er enige i sak.

- Ligger truslene mot nynazistene først og fremst innen egen gruppe, eller er Blitz hovedfienden?
- Begge deler, tror jeg. En ytre fiende virker alltid samlende, så hvis de militante antirasistene hadde roet seg, ville de høyreekstreme fått mindre eksistensberettigelse, sier Bjørgo.

Samtidig er nynazistene med og legitimere de militante antirasistene. De næres av hverandre.

- Kan det være fare for at voldsutviklingen i etniske gjenger i Oslo kan føre til oppblomstring for de høyreekstreme?
- Jeg er bekymret for at det kan oppstå motgjenger. Slik startet Viking på Nordstrand, ved at vietnamesiske og tyrkiske gjenger banket opp ungdommer der. Ungdom søker beskyttelse i gjenger, men de opplever raskt at de blir del av en krig.

Må beskytte

- Hva kan samfunnet gjøre for å hindre dette?
- Ungdom må våge å gå til de voksne, slik at ikke gjengene får etablert terrorregimer. Så må voksne vise vilje og evne til å beskytte de unge, sier Tore Bjørgo.