Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nynazister marsjerte i Stockholm

Nasjonalistisk parti fosser fram blant ungdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyreekstremismen og nasjonalismen  er på fremmarsj blant svensk ungdom. Sverigedemokraterna har i løpet av fire år hatt en økning fra 3,8 % til 11,9 %, i følge «Ungt val 2006», en meningsmåling Aftonbladet har publisert.

- Det er en urovekkende utvikling i Sverige, sier Michael Ekman, journalist i den svenske avisa Expo.
 
- Ofte virker ekstreme miljøer appellerende på unge mennesker, og Sverigedemokratenes enkle propaganda har fått gjennomslag i debatten rundt Islam i Sverige, uttaler Ekman til Dagbladet.no.


Marsjerte gjennom Stockholm
I går marsjerte rundt tusen høyreekstremister i sentrale deler av Stockholm. Venstreaktivister forsøkte flere ganger å angripe demonstrantene, men politiet lykkes i å holde de to grupperingene atskilt. 350 venstreaktivister ble fraktet bort i buss av politiet, fem skal være arrestert etter konfrontasjonen. Politiet skal også ha beslaglagt våpen til bruk i gateslagsmål.

Björn Björkqvist, fra det høyreekstreme svenske partiet Nationalsocialistisk front, ble pågrepet av politiet etter å ha holdt en tale på Kungsholmen, mistenkt for rasediskriminering. Et hundretalls sympatisører marsjerte til politihuset for å demonstrere, men trakk seg etter hvert vekk fra området.

Senere på kvelden angrep rundt fem høyreekstremister kunder ved en Statoilstasjon sør for Södertälje. Her skal tilfeldige kunder ha blitt angrepet med baseballkøller, i følge Expressen.

Økende høyrekstremisme blant unge i Sverige

120 000 unge mellom 15 og 21 år har vært med på undersøkelsen som Aftonbladet har  gjennomført.

I følge denne meningsmålingen er det bare socialdemokraterna og moderaterna som har større oppslutning blant svenske tenåringer.

17 % av guttene i undersøkelsen opplyser at de vil stemme på Sverigedemokraterna, mens 6,2 % av jentene opplyser det samme. Det er i Skåne partiet har størst oppslutning, skriver Aftonbladet.

Økende rasistisk vold i Sverige

Forskeren Masoud Kamali, som arbeider som spesialutreder i diskrimineringsspørsmål for det svenske demokrati- og integrasjonsdepartementet, har selv opplevd grov trakssering en rekke ganger, men har selv sluttet å anmelde trusselbrev og overfall. Han ble selv utsatt for grovt overfall en tid tilbake.

- Politiet og andre har tydelig vist at de ikke tar problemet på alvor, sier han i en uttalelse til Svenska Dagbladet.

HØYRESIDEN MARSJERER:  Rundt tusen høyreekstremister marsjerte i Stockholm i går. Foto: SCANPIX
HØYRESIDEN MARSJERER: Rundt tusen høyreekstremister marsjerte i Stockholm i går. Foto: SCANPIX Vis mer
Nynazister marsjerte i Stockholm
MOTDEMONSTRANTER: Fem motdemonstranter ble arrestert av politiet. 350 ble kjørt vekk i busser.
AFA: Antifascistisk aksjon gikk til angrep på demonstrasjostoget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 logo Elbil24 logo KK logo Sol logo Vi logo Dinside logo Se og hør logo Lommelegen logo