Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nynazister overvåker rettssaken

Til tross for et enormt sikkerhetsoppbud i Oslo tinghus skal personer med tilknytning til det nynazistiske miljøet ha kommet seg forbi politisperringene og inn i retten under Benjamin-saken. Politiets overvåkingstjeneste vurderer nå fortløpende sikkerheten til de tiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fått høre at folk tror jeg beskytter Nico (Ole Nicolai Kvisler, red.anm.) i retten, men jeg sier bare det jeg har sett. Jeg prøver ikke å beskytte noen, sier Veronica Andreassen til Dagbladet.

- Føler du deg truet?

- Jeg har mottatt flere drapstrusler siden jeg ble løslatt. Jeg er ikke redd, men føler et visst press, hevder Andreassen.

Dagbladet kjenner til at både Oslo-politiet og Politiets overvåkingstjeneste (POT) fortløpende vurderer sikkerheten til de tre tiltalte. Etter at personer fra det høyreekstreme miljøet skal være observert i retten, blir det nå - ifølge Dagbladets opplysninger - vurdert nye og mer omfattende sikkerhetstiltak i retten.

Tidlig vervet

Den lange, tynne 18-åringen gruet seg tydelig til å forklare seg, og satt lenge med hendene foran ansiktet.

Andreassen forklarte om en barndom uten far, der moren drakk, og at hun skal selv ha bedt stefaren skambanke moren. Allerede i 13- 14-årsalderen begynte hun med stoff, og havnet i fosterhjem som 15-åring. På denne tida ble hun vervet inn i det høyreekstreme miljøet.

Ikke kjærester

- Jeg vet at Kvisler sparket og slo samtidig som Joe Erling Jahr stakk med kniven, har hun sagt i politiavhør.

- Husker du det? ville aktor Berit Sagfossen vite.

- Ja, jeg benekter ikke at jeg har sagt det.

I går var hun ikke sikker.

På direkte spørsmål fra aktor svarte Andreassen at hun og Kvisler ikke lenger er sammen.

- Mine følelser for ham er ikke noe jeg gidder å dele med hele Norges befolkning. Det er privat, sa Veronica.

- Er du kjæreste med Kvisler nå? Det høres ut som om du forsøker å beskytte Kvisler, sa en tydelig irritert aktor.

Så knivstikkene

- At jeg forsøker å beskytte Kvisler, har jeg fått høre før. Men jeg kan ikke dikte opp historier for at dere skal få ham dømt, sa Andreassen.

Etter flere spørsmålsrunder innrømmet Veronica at hun ble bedt om å se etter utlendinger da de kjørte til Holmlia. Andreassen sa videre at hun fra bilen kunne se Jahr knivstikke Benjamin fire- fem ganger, og at de to deretter tumlet over et gjerde. Hun fortalte at Benjamin måtte ha blitt truffet av stikkene, for Jahrs kniv var temmelig nær ham.

Fra bilen ropte Kvisler at Jahr skulle gi faen i det der, la hun til.

- Da Joe kom inn i bilen, sa han at han hadde falt over Benjamin ved gjerdet, og at han hadde fortsatt å knivstikke Benjamin etterpå, sa 18-åringen. Om Jahrs oppførsel i bilen sa hun følgende:

- Han var ikke glad, heller litt nervøs. Sjekk kniven, sa han, og da så jeg at den var full av blod. Da vi hadde parkert og gikk på vei hjem, sa Jahr at han fikk et kick av det han hadde gjort og at han hadde lyst til å gjøre det igjen, sa Andreassen.

Verken aktor Berit Sagfossen eller Arne Kvanvig, sikkerhetsansvarlig i Oslo tinghus, kjenner til at noen fra det nynazistiske miljøet skal ha vært inne i rettssaken i går.

NERVØS: En nervøs Veronica Andreassen (18) forklarte seg i retten i går. Hun sier til Dagbladet at tida etter løslatelsen og fram til rettssaken startet, har vært tøff. - Jeg har mottatt flere drapstrusler siden jeg ble løslatt. Jeg er ikke redd, men føler et visst press, hevder Andreassen.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
Hele Norges coronakart