Nynazister skjøt mot ungdommer

Ifølge politiet var det nynazister som skjøt mot en gjeng ungdommer utenfor Symra kino i går kveld. Forrige helg ble en 31-årig nordmann av norsk opprinnelse knivstukket av høyreekstremister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker på nynazisme i Norge, Katrine Fangen, mener splittelse innad i de høyreekstreme miljøene er årsaken til voldsepisodene.

- Episoden er helt forferdelig, og utgjør en ny trend innen det høyreekstreme miljøet i Norge. Det er ille hvis vi skal bevege oss mot et like voldelig miljø som i Sverige, sier Fangen til Dagbladet.

- Jeg tror knivstikkingen og skytingen er et uttrykk for den grove splittelsen i miljøet. Frontene innad er blitt hardere. Frustrasjonen i miljøet er blitt stor etter tystermistanker og bakvaskelser. Samtidig er det i det siste satt fokus på de eldre nynazistlederne i landet. Noen av de yngste og militante har dermed behov for å markere seg innad, sier Fangen til Dagbladet.

Tungt bevæpnet

Seint i går kveld jaktet tungt bevæpnet politi på personene som avfyrte skuddet utenfor Symra kino på Lambertseter i Oslo ved 19.15-tida i går.

En rød Mazda med flere personer i skal ha rullet opp foran kinoen. Fra bilen ble det med «et geværliknende våpen» skutt mot ungdommene foran kinoen.

- Mazdaen kom kjørende, det ble avfyrt skudd, og en person ble slått og skadet. Ingen er ennå fakket, sa operasjonsleder Kjell Skjelbred ved Oslo politikammer til Dagbladet ved midnatt.
Ingen ble truffet av skuddet, men en person ble skadd etter å ha blitt banket opp. En kamerat brakte ham til legevakta.

Området rundt Symra kino ble avsperret mens politiet undersøkte stedet. Vitner ble i går kveld avhørt.

- Ny trend

Forrige helg ble en 31 år gammel nordmann av utenlandsk opprinnelse stukket ned på Sinsen i Oslo. Politiet varetektsfengslet og siktet en 24 år gammel nynazist for knivstikkingen. 31-åringen ble kjørt til Ullevål sykehus med punktert lunge. Angrepet skal ha vært umotivert.

Lørdag denne helga markerte 300 antirasister sin avsky mot det brutale overfallet ved å gå i tog langs Trondheimsveien fra Carl Berners plass til Sinsen.

NYNAZIST SKJØT: Tungt bevæpnet politi jaktet i går kveld på gjerningsmenene bak skyteepisoden utenfor Symra kino på Lambertseter i Olso i går kveld.