Sperret inngang: Sperrebåndene som var hengt opp foran inngangen til rådhuset i Arendal mandag morgen ble raskt fjernet. Foto: Bjørn Nyli / Agderposten
Sperret inngang: Sperrebåndene som var hengt opp foran inngangen til rådhuset i Arendal mandag morgen ble raskt fjernet. Foto: Bjørn Nyli / AgderpostenVis mer

Valg 2017

Nynazister sperret rådhuset i Arendal med bånd på valgdagen

Oppfordret velgere til å brenne stemmeseddelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen, på valgdagen, hadde nynazister hengt opp sperrebånd i plast foran inngangen til rådhuset i Arendal.

Det skriver Agderposten.

- Brenn stemmeseddelen

Båndene var merket med Den nordiske motstandsbevegelsen Nordfront.

I tillegg var det hengt opp en plakat hvor aksjonistene oppfordret velgere om å «brenne stemmeseddelen og engasjere seg i kampen».

AKSJON: Nynazistene oppfordret velgere til å brenne stemmeseddelen sin. Foto: Bjørn Nyli / Agderposten
AKSJON: Nynazistene oppfordret velgere til å brenne stemmeseddelen sin. Foto: Bjørn Nyli / Agderposten Vis mer

Båndene og plakaten ble raskt fjernet fra rådhuset, som brukes som valglokale, og var tatt vekk ved 08-tiden mandag morgen, ifølge Agderposten.

- Uønsket

Ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli, sier til Dagbladet at slike aksjoner er uønsket.

- Så fort man ble gjort oppmerksom på dette, ble alt fjernet. Når rådhuset brukes som valglokale, skal det være politisk nøytralt. Det har ingenting å si hvem som står bak budskapet, det skal ikke være der, sier ordføreren.

Han er tydelig på at ingen bør lytte til budskapet om å brenne sin stemmeseddel.

- Alle som har stemmerett i Norge bør benytte seg av den. Det er gledelig at så mange allerede har forehåndsstemt, og vi håper så mange som mulig møter opp for å stemme i dag, sier han.

Ordføreren har ikke hørt om lignende hendelser i kommunen.

- Så vidt meg bekjent har dette kun skjedd på rådhuset i Arendal, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med pressetalsmann for Den nordiske motstandbevegelsen, Pär Örberg, som ikke ønsker å kommentere saken.

Demonstrasjon

Søndag formiddag demonstrerte også nazistgruppen Nordfront ved rådhuset i Sarpsborg, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Demonstrantene ble bortvist av politiet rundt 15 minutter etter at de hadde startet demonstrasjonen. Det skal ha gått stille og rolig for seg, ifølge avisa.

- Dette er noe vi overhodet ikke liker. Det er helt uakseptabelt. Politisk virksomhet er lovlig, men ikke slike demonstrasjoner. Det var heller ikke søkt om demonstrasjonen. De dukket bare opp, fortalte valgansvarlig Lene Gunstrøm til Sarpsborg Arbeiderblad.

Den nordiske motstandsbevegelsen er et selverklært nynazistparti. Tidligere i år fikk de nei av politiet til å holde en demonstrasjon i Fredrikstad. I stedet møtte om lag 60 medlemmer opp i Kristiansand og marsjerte i sentrum av sørlandsbyen 30. juli.

Politiet i Agder fikk navn på samtlige som marsjerte i Kristiansand. I ettertid sa fungerende politimester Arne Sundvoll i Agder at politiet i ettertid kunne håndtert marsjen annerledes.