Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nynazister tatt for millionran

Fire personer er pågrepet og siktet for ranet av en verditransport i Oslo i forrige uke. To av dem skal være sentrale personer i nynazistmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siktede er i 20-30-åra og er siktet for grovt ran eller medvirkning til dette. Etter det Dagbladet erfarer, er to av dem kjente nynazister. Politiinspektør Terje Kristiansen vil ikke kommentere disse opplysningene, men bekrefter at de pågrepne er kjenninger av politiet:

- To av dem er tidligere dømt for ran, og en er dømt for vold.

Tre millioner i utbytte

Det var om morgenen sist tirsdag at pengetransporten ble ranet da en ansatt forlot Nordea-bilen med en koffert i hver hånd og gikk mot inngangsdøra til Nordeas filial på Grünerløkka i Oslo.

En av de væpnede ranerne fulgte etter pengetransportøren og slo til inne i banken. Han kom unna med den ene kofferten og stakk av i en fluktbil som ventet utenfor.

Ransutbyttet var på rundt tre millioner kroner, og kofferten med pengene hadde en radiosender.

Kriminelle har tidligere sagt til Dagbladet at de legger slike kofferter i en blyboks, som gjør at peileren ikke får kontakt. Det kan forklare hvorfor det tok så lang tid før de mistenkte ble pågrepet.

En av de siktede er en mann som er kjent som en del av det kriminelt belastede Tveita-miljøet. Politiet mener dermed at ranerne kom fra både et organisert kriminelt miljø og nynazistmiljøet, noe som er en sjelden kombinasjon.

- Min klient nekter straffskyld, sier Morten Furuholmen, som er advokaten til mannen fra Tveita-gjengen.

Hans klient sitter egentlig inne, men har vært ute på permisjon.

Finansieringskilder

Advokat Vidar Lind Iversen representerer en 28-årig kjent nynazist. Han soner for tida en dom for drapsforsøk og ran, men også han er av og til ute på permisjon.

- Han er opprørt over siktelsen og nekter all befatning med saken, sier Iversen til Dagbladet.

Ingen av de siktede har så langt snakket med politiet om eventuelle alibier for ranstidspunktet.

I Sverige har bankran vært en vanlig finansieringskilde for nynazister. Og også i Norge har kjente nynazister blitt tatt for ran.

FIRE PÅGREPET: En av ranerne fulgte etter pengetransportøren og slo til inne i Nordeas filial på Grünerløkka i Oslo. På utsiden ventet medhjelpere i en stjålet Chevrolet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media