DUKKET OPP I NORGE: Vyacheslav «Røde Tarzan» Datsik ankom retten i t-skjorte med hakekors og gjorde nazihilsen til pressen da han ble framstil for varetektsfengsling i går. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
DUKKET OPP I NORGE: Vyacheslav «Røde Tarzan» Datsik ankom retten i t-skjorte med hakekors og gjorde nazihilsen til pressen da han ble framstil for varetektsfengsling i går. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

Nynazister tatt med ID-kort og uniformer fra Forsvaret

- Dette liker vi svært dårlig, sier oslopolitiet. Får bistand fra PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste bistår nå oslopolitiets eksperter på organisert kriminalitet med å finne ut hvorfor en gruppe russiske nynazister i Oslo sentrum har utstyrt seg med fem pistoler og revolvere, ei hagle, ammunisjon og sensitivt utstyr som er stjålet fra det det norske forsvaret.

Uniformer som er beslaglagt stammer fra Heistadmoen, men befant seg i to bager som skal ha blitt stjålet hjemme hos HV-soldater. Dagbladet vet at politiet også har funnet to forfalskede militære ID-kort påført norske navn, men som har bilder av to av de siktede.

- Jeg kan bekrefte at vi har beslaglagt militært utstyr og et stjålet militært ID-kort. Legitimasjonen har i sin tur blitt brukt til å lage plagiater som kan knyttes til mennene som er pågrepet, sier seksjonssjef Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Han er skremt over utviklingen i den spesielle saken, og politiet tør ikke utelukke noen motiver foreløig.

- Vi liker svært dårlig kombinasjonen av stjålet militært utstyr og høyreekstrem virksomhet. En av hovedoppgavene våre nå er selvsagt å finne ut hva som var hensikten med å skaffe seg dette, sier Aas.

Det var da den spesialtrente Beredskapstroppen klokka 22 tirsdag kveld stormet «Metal Tattoo» på Holbergs plass i Oslo, at politiet fant et lokale fullt av våpen, ulike nazieffekter og utstyr fra det norske Heimevernet.

Den væpnede politiaksjonen ble utløst av at den psykisk ustabile nynazisten og kampsportkjempen Vyacheslav «Rød Tarzan» Datsik (29) plutselig troppet opp i vakta til Politiets Utlendingsenhet med en ladd pistol, angivelig for å søke asyl.

Datsik rømte 24. august fra en psykiatrisk institusjon før han flyktet til Norge over flere landegrenser.

Forfalskning Da politiet ankom tatoveringssjappa i Oslo sentrum fant de den estiske innehaveren (33), som tidligere i år flyttet til Oslo fra Buskerud, etter medieoppslag om nazibeskyldninger.

Sammen med 33-åringen på tirsdag var en 21 år gammel russisk tatovørlæring som også regnes som høyreekstrem. Denne mannen er blant de siktede som har fått bildet sitt på Forsvaret-legitimasjonen. Nå er han, i likhet med de andre mennene, siktet for dokumentforfalskning og heleri i tillegg til den ulovlige våpenbesittelsen.

Både 21-åringen og 33-åringen oppgir adresser i Vestfold og Buskerud, men skal i praksis ha bodd i tattoo-sjappa den siste tiden. Naboer har tidligere fortalt Dagbladet at flere menn, helt nakne,  drev med kampsport nattestid i «Metal Tattoo».

Den fjerde siktede, en 23-åring fra Russland med tilhold i Norge, dukket opp ved tatoveringsstudioet mens politiet overvåket det etter razziaen.

- Han hadde åpenbart tilknytning til lokalet. Vi utelukker ikke ytterligere pågripelser, siden vi ennå ikke vet hva som er hele omfanget av denne saken, sier Einar Aas i politiet.

Kampsport-nazist Etter det Dagbladet forstår var det russisk sikkerhetspoliti som via Russlands ambassade i Oslo varslet kollegene i PST om at Datsik var på vei til Norge.

Ingen forventet imidlertid at den ustabile slåsskjempen skulle rusle inn til Politiets utlendingsenhet, avlevere en pistol og overgi seg mens en kamerat lagde Youtube-film av seansen. «Røde Tarzan» har også gitt motstridende opplysninger om sine planer.

- Jeg var egentlig på vei til Frankrike for å verve meg til Fremmedlegionen, har han fortalt etter at han ble pågrepet.

Dagen etter gjorde han nazihilsen mot pressefotografene under fengslingsmøtet i Oslo tingrett, og ble seinere besluttet varetektsfengslet i fire uker.

- Kjent for PST PST ville i dag ikke uttale seg om detaljer rundt det som framstår som en østeuropeiske nazigjeng på norsk jord.

- Dette er et miljø vi har kjent til en stund, og den siste utviklingen i saken kom ikke som noen overraskelse på oss. Vi samarbeider med oslopolitiet, men utover det kan vi ikke kommentere etterforskningen, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Hun understreker at avsløringen av de bevæpnede mennene ikke har endret PSTs trusselvurdering av høyreekstreme miljøer i Norge generelt.

- Aktivitetene i disse miljøene er ennå regnet som lav, sier Alsén.

Tilstår våpen De fire siktede skal så langt bare ha forklart seg overfladisk om de oppsiktsvekkende beslagene.

- Han erkjenner ingenting av siktelsen, sier advokat Jørgen Mowinckel, som forsvarer 21-åringen.

Innhaveren av tatoveringsstudioet innrømmer, i likhet med Datsik, kjennskap til noen av våpnene. Datsiks forsvarere var i går kveld ikke tilgjengelige.

- Min klient erkjenner deler av de faktiske forhold, nemlig beslag av skytevåpen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken i det hele tatt nå, sier advokatfullmektig Nils Nordhus, som forsvarer 33-åringen.

STORE BESLAG: I dette tatoveringsstudioet i Oslo ble det funnet fem skytevåpen, norske militæruniformer, og en rekke nazieffekter da Beredskapstroppen stormet lokalene. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD
STORE BESLAG: I dette tatoveringsstudioet i Oslo ble det funnet fem skytevåpen, norske militæruniformer, og en rekke nazieffekter da Beredskapstroppen stormet lokalene. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD Vis mer