Nynazister vil bli miljøvernere i Mongolia

- Det som skjer i Mongolia i dag, ligner på det som skjedde i Tyskland på 1930-tallet.

VIL BLI MILJØVERNERE: Medlemmer av den nynazistiske gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, snakker med en arbeider ved en gruve sør for Mongolias hovedstad Ulan Bator. Gruppen kaller seg miljøvernere og sier den bekjemper forurensning som utenlandske gruveselskaper har skylden for. Flere høyreradikale mongolske organisasjoner motsetter seg utlendingers utnyttelse av mineralressurser. Foto: Carlos Barna / Reuters / NTB scanpix
VIL BLI MILJØVERNERE: Medlemmer av den nynazistiske gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, snakker med en arbeider ved en gruve sør for Mongolias hovedstad Ulan Bator. Gruppen kaller seg miljøvernere og sier den bekjemper forurensning som utenlandske gruveselskaper har skylden for. Flere høyreradikale mongolske organisasjoner motsetter seg utlendingers utnyttelse av mineralressurser. Foto: Carlos Barna / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mongolske nynazister hevder de er blitt miljøvernere i stedet. Aktivister med hakekors på klærne trenger seg på hos gruveselskaper og forlanger å få se at selskapene har de nødvendige tillatelsene.

Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, er en organisasjon med bare vel 100 medlemmer. Den og andre grupper, som Hele Mongolia og Ildnasjonen, består av nasjonalister som motsetter seg utenlandsk utnytting av mineralressursene i landet mellom Russland og Kina.

Nynazistenes aksjoner skjer mens Mongolia rystes av anklager om korrupsjon og nepotisme, altså at folk med makt gir innflytelse og rikdom til slekt og venner. Nylig ble en ledende tjenestemann i kommunist sparket for å ha drevet med slikt.

Slo inn dører - Før gikk vi ganske hardhendt til verks, vi slo inn dører og slikt. Men nå har vi lagt om kursen og bruker andre aksjonsformer som for eksempel demonstrasjoner, sier Tsagaan Khass-lederen Ariunbold Althankhuum til nyhetsbyrået Reuters.

- I dag er vårt fremste mål å redde naturen, vi går til kamp for å beskytte miljøet. Gruveindustrien vokser stadig, og er blitt et problem, fortsetter 40-åringen, som sier at det ikke er noen hovedsak at motstanderne er utlendinger.

- Før snakket vi mye om å kjempe mot utlendingene, men for en tid siden forsto vi at dette ikke er effektivt. Derfor endret vi taktikk: I stedet for å slåss mot utlendinger i gatene, slåss vi nå mot gruveselskapene, forklarer Althankuum.

Beundrer Hitler Han legger ikke skjul på sin beundring for den tyske nazilederen Adolf Hitler.

- Det som skjer i Mongolia i dag, ligner på det som skjedde i Tyskland på 1930-tallet, da Hitlers bevegelse gjorde Tyskland til et mektig land, sier Tsagaan Khass-lederen.

HOLDER VAKT: En mann fra den høyreradikale gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, står på vakt utenfor en ger, et tradisjonelt telt, sørvest for Mongolias hovedstad Ulan Bator. Tsagaan Khass, som tidligere framsto som nynazister, kaller seg nå miljøvernere og sier den kjemper mot utenlandske gruveselskaper som forurenser miljøet i Mongolia. Landet rystes av anklager om korrupsjon. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix
HOLDER VAKT: En mann fra den høyreradikale gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, står på vakt utenfor en ger, et tradisjonelt telt, sørvest for Mongolias hovedstad Ulan Bator. Tsagaan Khass, som tidligere framsto som nynazister, kaller seg nå miljøvernere og sier den kjemper mot utenlandske gruveselskaper som forurenser miljøet i Mongolia. Landet rystes av anklager om korrupsjon. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tal Liron, en ekspert på nasjonal identitet ved universitetet i Chicago, mener de mongolske høyreradikalerne får for mye oppmerksomhet.

- De representerer ikke folket i Mongolia mer enn britiske nynazister representerer folket i Storbritannia, sier han.

Såkalt ressursnasjonalisme er likevel blitt et hett politisk tema. De største utenlandske investeringene i Mongolia skjer i Oyu Tolgoi-prosjektet, et gruveforetak der flernasjonale Rio Tinto eier 66 prosent, og som ventes å bidra til kraftig vekst i landets økonomi.

(NTB)

KLER SEG I SVART: Denne mannen kaller seg Uranjargal og er en av lederne for den høyreradikale gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, i Mongolia. Gruppens medlemmer kler seg i svarte klær som minner om nazityske SS-uniformer, og er en av flere slike organisasjoner som den siste tiden har gått til aksjon mot utenlandsk gruvevirksomhet i landet. De sier de kjemper for å beskytte miljøet. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix
KLER SEG I SVART: Denne mannen kaller seg Uranjargal og er en av lederne for den høyreradikale gruppen Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, i Mongolia. Gruppens medlemmer kler seg i svarte klær som minner om nazityske SS-uniformer, og er en av flere slike organisasjoner som den siste tiden har gått til aksjon mot utenlandsk gruvevirksomhet i landet. De sier de kjemper for å beskytte miljøet. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Vis mer