Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nynazister vil sabotere fotball-VM

Tyske myndigheter frykter gatekamper mellom hooligans og høyreekstreme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mindre enn to og en halv måned før avspark i VM vedgår innenriksminister Wolfgang Schäuble at han kjenner til at nynazistiske grupperinger vil bruke verdens største fotballarrangement til å \'heve profilen sin\'. Schäuble lover imidlertid å sørge for sikkerheten til turneringen.

- De som har tenkt å lage bråk, bør holde seg hjemme, advarte han på en konferanse om VM-sikkerheten.

Marsjer og propaganda

Arrangørene har lenge tonet ned faren for aksjoner fra skinheads i Tyskland, men nå er katta definitivt ute av sekken. Når kampene på gressmatta starter 9. juni kommer også de lite velkomne høyreekstreme på banen, i hvert fall i overført betydning.

Nynazistene planlegger flere gatedemonstrasjoner mens VM pågår. Det skriver avisa Der Tagesspiegel, som har kilder på at nynazistene tror at politiet vil være svekket som \'motstander\' på gata når mange av dem er opptatt av å vokte selve VM-arrangementene.

Blant aksjonene snauskallene planlegger er en \'frihetsmarsj\' i Gelsenkirchen og en rekke demonstrasjoner i Berlin, Leipzig og Nuremberg til støtte for irans president Mahmoud Ahmadinejad. Han har som kjent nylig åpent fornektet Holocaust og foreslått at Israel skal utslettes fra verdenskartet.

Alle de nevnte byene er vertsbyer for VM-kampene.

Hooligans versus nynazister

FRYKTER OPPTØYER: Flertallet av tyskerne vil neppe bli begeistret for at landets nynazister stjeler fokuset fra fotballkampene under VM. Foto: SCANPIX
FRYKTER OPPTØYER: Flertallet av tyskerne vil neppe bli begeistret for at landets nynazister stjeler fokuset fra fotballkampene under VM. Foto: SCANPIX Vis mer

Nynazistene skal angivelig også ha planer om å distribuere en CD med propaganda-sanger, påklistret et bilde av VM-helten Fritz Walter fra Tysklands vinnerlag i 1954.

Men på toppen av trusselen fra hakekors-veivende tyskere må myndighetene også stålsette seg for de sedvanlige utenlandske voldsdyrkerne, særlig fra Polen, skriver nettutgaven til Der Spiegel.

Og de kan komme til å søke konfrontasjoner med nettopp nynazistene.

Frykten for opptøyer er så stor at Tyskland ifølge Der Spiegel vurderer å sile ut hooligans ved å kreve pass av utlendinger på vei inn i landet før og under VM. Tyskland er i utgangspunktet forpliktet til å la alle reise inn fritt fra andre EU-land, uten ID-kontroll.

Nynazister vil sabotere fotball-VM
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling