Nyopererte Nelly (72) rammes av streiken

Får ikke nødvendig fysioterapi.

PÅ HELSA LØS: Fredrik Grüner ved Spjelkavik omsorgssenter har sendt bekymringsmelding til helsemyndighetene. Han mener streiken går på helsa løs når Nelly Olsen Wiik (72) og tretten andre pasienter ikke får livsviktig trening. Foto: Fridgeir Walderhaug
PÅ HELSA LØS: Fredrik Grüner ved Spjelkavik omsorgssenter har sendt bekymringsmelding til helsemyndighetene. Han mener streiken går på helsa løs når Nelly Olsen Wiik (72) og tretten andre pasienter ikke får livsviktig trening. Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): -Jeg sitter og ser ut av vinduet og får ikke gjort det jeg kom hit for, sier ryggopererte Nelly Olsen Wiik til Dagbladet.   Hun rammes direkte av streiken blant fysioterapeutene. Den 9.mai ble hun operert ved sykehuset i Ålesund.

- Etter åtte timer på operasjonsbordet våknet jeg opp uten følelser i beina. Beina sviktet under meg og jeg måtte bruke skinner de to ukene jeg lå der.

Viktig å trene
På sykehuset fikk Nelly Olsen Wiik fysioterapi, men da de skrev henne ut, ble hun sendt direkte til Spjelkavik omsorgssenter og rehabiliteringsavdelingen der fordi det var viktig å fortsette treningen uten stopp. Det offentlige bevilget et tre ukers treningsopphold for henne, men streiken satte stopper for all videre trening.
- Jeg har møtt ei flink jente som er fysioterapielev to ganger. Det er alt, og nå er ukene gått.
- Du får ikke opptrening?
 - Nei. Hun ga meg noen øvelser jeg skulle gjøre selv, men trening er det ikke blitt. Og det var jo viktig å få meg raskt til opptrening for et godt resultat, men her sitter jeg og klarer ikke en gang å gå på toalettet selv. De pleierne som jobber her på dispensasjon løper beina av seg og er alltid smilende. Men jeg er livredd for å bli trengt på do, for de har så mange de må hjelpe, sier hun.

Bekymringsmelding
Styrer Fredrik Grüner har sammen med senterets lege sendt bekymringsmelding til helsemyndighetene. De mener streiken er blitt farlig for pasientene.
- Vi har 14 rehabiliteringspasienter. Flere av dem har behov for raskt opptrening, som slagpasienter. Andre risikerer blodpropp etter store kirurgiske inngrep om de ikke får trent og satt blodsirkulasjonen i gang, sier han.

Alvorlig
- Dette er alvorlig. Vi har fått dispensasjon av UNIO til å ha helgebemanning på avdelingene, men ikke for fysio- og ergoterapeuter. Dermed får ikke pasientene livsviktig opptrening, sier Grüner.