Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyoppdaget, mystisk virus knyttet til dødsfall i USA

Smitter trolig via mygg eller flått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har identifisert et mystisk og hittil ukjent virus som knyttes til et dødsfall i den amerikanske delstaten Kansas. Sykdomsforløpet var raskt. Mannen var bonde og døde av lunge- og nyresvikt etter rundt ti dager på sykehus, melder New York Times.

Dødsfallet er det første kjente tilfellet av det som nå er døpt Bourbon-viruset, etter fylket hvor pasienten bodde. Det ble trolig overført til mannen gjennom et myggstikk eller et flåttbitt, skriver universitetssykehuset i Kansas i en oppdatering.

Bourbon er medlem av samme familie som influensavirusene, og tilhører trolig en undergruppe kalt thogotovirus. Disse er kjent for å smitte via flått og er tidligere påvist i Øst-Europa, Asia og Afrika. Kansas-tilfellet er det første som er påvist i vesten.

Smittevernsmyndighetene har ikke offentliggjort identiteten til mannen, og det opplyses ikke om eventuell reisevirksomhet i tiden før han ble sjuk.

Det finnes per i dag ingen vaksiner eller behandling for dette viruset, og det er ikke klart hvor stor rolle det hadde i den endelige dødsårsaken. Uten flere kjente tilfeller er det umulig å vite hvor farlig smitten er.

- Vi må anta at viruset har vært her en stund, men at vi ikke har vært i stand til å diagnostisere det. Vi mistenker at det har vært mildere smittetilfeller hvor folk har blitt friske, men vi har ikke spesielt mye informasjon, sier Dana Hawkinson, legen og infeksjonsspesialisten som behandlet pasienten.

Mannen ble i sommer innlagt med høy feber, muskelsmerter og manglende matlyst. Han jobbet utendørs og ble ofte bitt av flått, ifølge New York Times. Legene mistenkte en flåttbåren sykdom, men testene opp mot kjente virus var negative. Til slutt var det klart at de sto overfor noe helt nytt.

Om det er flått eller andre dyr som sprer smitten er fortsatt ikke bekreftet.

- Vi skal samarbeide med statlige og lokale myndigheter, og utføre omfattende feltstudier til våren, sier epidemiolog Erin Staples ved CDC til den amerikanske avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media