Nyoppdaget planet går i bane rundt ei sol som er lik vår

Men denne sola tilhører ei klynge av andre stjerner.

NYOPPDAGET: Planeten, som har fått navnet YBP11946b, ble oppdaget sammen med to andre planeter. Foto: AFP/ESO/L. Calcada/Scanpix
NYOPPDAGET: Planeten, som har fått navnet YBP11946b, ble oppdaget sammen med to andre planeter. Foto: AFP/ESO/L. Calcada/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har nylig oppdaget en planet som går i bane rundt ei sol som er nesten helt lik vår egen, skriver space.com.

Fordi planeten går i bane rundt sin sol, kalles den en eksoplanet. Den ligger 2500 lysår unna, og ble oppdaget fra Chile, via et kraftig teleskop.

Oppdaget tre planeter Denne planeten ligner imildertid lite på Jorda. Det opplyser forsker Sven Wedemeyer-Böhm ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

- Det er usannsynlig at det finnes liv på denne planeten. For det første har den ikke noe fast underlag, eller rennende vann som er nødvendige for liv, slik vi kjenner det. Dessuten ligger planeten for nærme sin sol, og bruker bare sju dager på å gå i bane rundt den - i motsetning til Jorda som bruker et år. Det medfører at temperaturene på planeten er svært høye, sier Wedemeyer-Böhm til Dagbladet.

Planeten, som har fått navnet YBP11946b, ble oppdaget sammen med to andre planeter. Den har en masse som er minst 100 ganger større enn vår egen planet.

Stjernehop - Det er en gigantisk planet. Den er til og med mer massiv enn Neptun og Uranus. Den består av tykke lag av gass, sier Wedemeyer-Böhm.

- Hva er så spesielt med denne planeten?

- Det spesielle med denne oppdagelsen er at planetens sol er medlem av en såkalt stjernehop. Åpne stjernehoper er grupper av stjerner, som er født sammen på samme sted, og som i utgangspunktet er mye nærmere hverandre enn de fleste andre stjerner. YBP11946 tilhører klyngen M67, som består av cirka 500 stjerner, hvorav cirka 100 er lik vår, forteller Wedemeyer-Böhm.

- Viktig oppdagelse Ifølge ham er stjerneklynga cirka 4 milliarder år gammel, og litt yngre enn vår sol.

- Så langt er det bare er avdekket noen få planeter rundt stjerner i stjernehoper. Tidligere antok man at det var mindre sannsynlig at det ble dannet planeter rundt stjerner i klynger, enn rundt andre stjerner. Oppdagelsen av disse tre planetene viser at dannelsen av planeter trolig er like sannsynlig for alle stjerner -  uavhengig av om de er en del av en klynge eller ikke, sier Wedemeyer-Böhm.

- Og uansett er oppdagelsen viktig for vår forståelse av hvordan planetsystemer formes og hva vi kan forvente å finne i framtiden. Vårt bilde av planetsystemer har forandret seg drastisk de siste 20 åene, etter at den første eksoplaneten ble oppdaget, fortsetter forskeren.