Coronaviruset:

Nyoppdaget variant:
- Vet ingenting

Foreløpig er 25 personer bekreftet smittet av den nyoppdagede coronavarianten «deltakron» på Kypros.

«DELTAKRON»: Den nye coronavaranten blir omtalt som «deltakron», ettersom den har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men også deler mutasjoner med omikron. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA/Shutterstock/NTB
«DELTAKRON»: Den nye coronavaranten blir omtalt som «deltakron», ettersom den har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men også deler mutasjoner med omikron. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Kypros har forskere, via sekvensering, oppdaget en ny coronavariant, som omtales som en kombinasjon av delta og omikron.

Til Cyprus Mail forklarer professor Leontios Kostrikis, som leder forskningen på det bioteknologiske og molekylærvirologiske laboratoriet ved universitetet på Kypros, at varianten har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men at den også deler ti mutasjoner med omikron.

Han kaller den nye varianten for «deltakron».

MUTERING: Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer det han vet så langt om den nye «deltakron-varianten». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Behov for mer data

Det at varianten deler genetisk bakgrunn fra både delta og omikron, og har kallenavnet den har fått, kan kanskje virke skremmende for noen.

Professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, mener imidlertid det foreløpig ikke er noen grunn til uro.

- Det er et skummelt navn de har gitt varianten, men dette er bare et kallenavn i mediene, og ikke et offisielt navn fra WHO. De kunne like gjerne kalt den «Fola Blakken», spør du meg, sier Olsvik.

Dette begrunner han med at det foreløpig knapt finnes noen som helst informasjon om varianten.

- Den ble oppdaget for to eller tre dager siden, og vi vet ingenting om egenskapene til varianten, bare litt om mutasjonene, påpeker han.

PROFESSOR: Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Marius Fiskum
PROFESSOR: Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Marius Fiskum Vis mer

Man vet derfor ikke om viruset er mer eller mindre smittsomt, om det gir et annet sykdomsforløp enn andre varianter - eller hvordan vaksinene virker på den, ifølge professoren.

- Før vi kan svare på alt dette, er det behov for vitenskapelige data og en fagfelles vurdering, sier Olsvik.

- Inntil videre er dette bare en ny observasjon. Vi vet ikke noe om hvordan varianten har spredd seg, og det er ikke publisert noe om den i et eneste internasjonalt medisinsk tidsskrift, fortsetter han.

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som offisielt tildeler navn på nye coronavarianter. «Deltakron» er derfor ingen offisiell variant av viruset foreløpig.

25 smittetilfeller

Til TV-kanalen Sigma sier den kyproesiske forskningslederen, professor Leontios Kostrikis, at han ikke er sikker på om «deltakron» vil spre seg raskt.

- Framtida vil vise om dette er mer alvorlig, om den smitter mer, eller om varianten kommer til å stå imot delta og omikron, som dominerer nå, sier han.

Ifølge professoren har foreløpig 25 personer fått påvist varianten, og av disse er elleve personer innlagt på sykehus.

- Det skal kunne bety at det finnes en sammenheng mellom «deltakron» og sykehusinnleggelser, mener Kostrikis.

Han opplyser videre at han har delt variantens genetiske kode med forskere over hele verden, og at det er planlagt en pressekonferanse i begynnelsen av neste uke der de vil si mer om funnet.

- Banebrytende

Etter at de kypriotiske forskerne lørdag hadde presentert det nye funnet, gikk landets helseministeren, Michalis Hadjipantelas, ut og sa:

- Vi er stolte av forskerne våre. Den banebrytende forskningen og funnene til teamet gjør oss stolte, siden denne forskningen kan sette oss på det internasjonale kartet når det gjelder helsespørsmål.

Dagbladet har kontaktet Folkehelseinstituttet, som søndag sier at de ikke har mer informasjon om den nye varianten enn det som allerede står skrevet i mediene - og at de heller vil kunne komme med mer informasjon i morgen, mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer