Coronaviruset:

Nyoppdaget variant:
- Vet ingenting

Foreløpig er 25 personer bekreftet smittet av den nyoppdagede coronavarianten «deltakron» på Kypros.

«DELTAKRON»: Den nye coronavaranten blir omtalt som «deltakron», ettersom den har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men også deler mutasjoner med omikron. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA/Shutterstock/NTB
«DELTAKRON»: Den nye coronavaranten blir omtalt som «deltakron», ettersom den har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men også deler mutasjoner med omikron. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA/Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Kypros har forskere, via sekvensering, oppdaget en ny coronavariant, som omtales som en kombinasjon av delta og omikron.

Til Cyprus Mail forklarer professor Leontios Kostrikis, som leder forskningen på det bioteknologiske og molekylærvirologiske laboratoriet ved universitetet på Kypros, at varianten har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men at den også deler ti mutasjoner med omikron.

Han kaller den nye varianten for «deltakron».

- Behov for mer data

Det at varianten deler genetisk bakgrunn fra både delta og omikron, og har kallenavnet den har fått, kan kanskje virke skremmende for noen.

Professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, mener imidlertid det foreløpig ikke er noen grunn til uro.

- Det er et skummelt navn de har gitt varianten, men dette er bare et kallenavn i mediene, og ikke et offisielt navn fra WHO. De kunne like gjerne kalt den «Fola Blakken», spør du meg, sier Olsvik.

Dette begrunner han med at det foreløpig knapt finnes noen som helst informasjon om varianten.

- Den ble oppdaget for to eller tre dager siden, og vi vet ingenting om egenskapene til varianten, bare litt om mutasjonene, påpeker han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer