Corona

Nyrealarm

Selv mild coronasykdom øker risikoen for å få nyretrøbbel, viser ny forskning.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS Cov-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS Cov-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Personer som har gjennomgått coronavirussykdom løper større risiko for å utvikle nyresykdom, selv om de bare opplevde milde til moderate covid-19-symptomer og ikke ble innlagt på sykehus.

Det viser en ny studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology.

Fra før har det vært kjent at skader på organsystemer, som nyrene, er anerkjente komplikasjoner i kjølvannet av mer alvorlige forløp av coronavirussykdom.

Økt risiko

Risikoen for pasienter som opplevde mildere covid-19 har til nå vært mer uklar.

Den nye studien viser at jo sykere en person var i akuttfasen av covid-19, dess høyere er risikoen for å utvikle nyrerelaterte seinskader, men forskerne finner like fullt økt risiko også for dem som ikke ble så syke av coronavirusinfeksjonen.

Studien er av det mer omfattende slaget.

Forskere brukte data fra Veterans Health Administration i USA for å sammenligne risikoen for nyrerelaterte tilstander hos 89 216 mennesker som hadde kommet seg etter covid-19 med tilsvarende risiko hos 1 637 467 mennesker som ikke hadde hatt covid-19.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer