-  Nyrike må bli kultiverte

Vulgære bløtkakehus med mest mulig glasert takstein er en gjenganger blant nyrike i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ber arkitekt-presidenten pengefolk å bli mer nytenkende og kultiverte.

-  Vi har veldig mye å by på når det gjelder innovativ, moderne arkitektur i Norge. Derfor er det synd at ressurssterke og velstående mennesker ikke er mer kulturelt nyorienterte når de skal velge stil på boligen sin. De velger svært ofte liksom-tradisjonelt og nostalgisk, en stil som grenser opp mot det vulgære, når de skal bygge seg hus. Det blir veldig mye glasert takstein og prangende tak, sier president i Norske Arkitekters Landsforbund, Gudmund Stokke. Han er skuffet over dette, og skulle ønske at flere, både rike og mindre rike, ble mer bevisste på moderne samtidsarkitektur.

Samfunnsforskeren Erling Dokk Holm, p.t. stipendiat på Arkitekthøyskolen, er helt enig. Han mener pengefolkets valg skyldes at de både vil vise velstanden sin - med karnapper, søyler og balkonger- og samtidig være en del av folket:

-  Smak dannes gjennom din bakgrunn og oppvekst, derfor er det ingen automatikk i at rike tenker innovativt, alternativt.

-  Det er i større grad den intellektuelle middelklassen, folk som ikke har så mye penger, som plukker opp nye trender, sier Dokk Holm.

Han mener det er absurd at nordmenn ikke bruker arkitekter mer:

-  Norge er langt bedre i arkitektur enn i fotball, og folk burde i langt større grad bruke arkitekter for å få til gode boliger, sier han.

Uenige

 SE OG HØR-SLOTT:  Huset på Vinderen i Oslo som Se og Hør-redaktør Knut Haavik fikk bygd.
SE OG HØR-SLOTT: Huset på Vinderen i Oslo som Se og Hør-redaktør Knut Haavik fikk bygd. Vis mer

Verken Stokke eller Dokk Holm er enig med kjendisarkitekten Finn Sandmæl, som hevder at dagens arkitekter går i flokk, at de tenker modernistisk og er mer opptatt av å markere seg selv enn å tilpasse bygg til omgivelsene.

-  Vi har et stort mangfold blant norske arkitekter, det bygges mange arkitekttegnede hus og hytter i tradisjonell stil. Og det bygges noen i en modernistisk stil, som ser helt annerledes ut, og i materialer som det ikke har vært tilgang på tidligere. Det må nødvendigvis være slik, at hver epoke utvikler sin arkitektur, og at man ikke bare skal kopiere det gamle, sier Stokke.

Velger katalog

Stokke mener norske arkitekter kunne ha markert seg mer på boligsiden enn de har gjort. Det er en økende tendens til at privatpersoner engasjerer arkitekt når de skal bygge hus, men flertallet velger fortsatt fra en katalog, der den tradisjonelle stilen dominerer.

-  Finn Sandmæl har meldt seg ut av Arkitektforbundet i protest mot et regime han hevder bestemmer hva som er politisk korrekt?

-  Finn Sandmæl er hjertelig velkommen tilbake, det er rom for alle typer arkitekter i forbundet. Og det er ingen tvil om at han kan sitt arkitekthåndverk innenfor den sjangeren han har valgt, sier Stokke.

Kjendisarkitekt med ferdighus

Kjendisarkitekten Finn Sandmæl starter produksjon og salg av eksklusive ferdighus beregnet på vanlige folk.

Sandmæl, som er kjent som «rikmannsarkitekt», og blant annet står bak hyttekomplekset til Røkke på Oppdal og Hallvard Flatlands gedigne villa på Nesøya, sier han vil vise at det går an å bygge arkitekttegnede hus med innvendig luksus til en rimelig pris:

-  Alle ferdighus trenger ikke se ut som Block «datt ned». Jeg vil tilby noe annerledes, en hustype som man med enkle grep kan endre det visuelle uttrykket på, slik at det passer inn i omgivelsene.

-  Og siden husene bygges opp av prefabrikkerte elementer, kan det monteres i løpet av 8- 10 dager, og da være ca. 80 prosent ferdig, sier Sandmæl.

Ferdige elementer i tre og andre byggevarer leveres fra en fabrikk i Litauen, og det er folk derfra som i stor grad kommer til å sette opp husene, men under norsk ledelse. Sandmæl skal etablere et salgsapparat i alle regioner av Norge. Han har allerede fått flere bestillinger.

-  For 3 millioner kroner pluss moms får man et nøkkelferdig hus på 156 kvadratmeter boflate, med to garasjer og eventuelt en takterrasse på 50 kvadratmeter - avhengig av om man velger tradisjonelt skråtak eller flatt tak. Vil man innrede det selv, blir det 750 000 kroner billigere, sier Sandmæl. Tomt og grunnmur må kunden sørge for selv.

-  Hva er det som skiller dette huset fra andre ferdighus?

-  Foruten form og planløsning - som er åpen og luftig med 6- 7 meters takhøyde - er det flere spesielle ting som er inkludert i prisen. Siden tomtene oftest er små i våre dager, har jeg åpnet for en stor takterrasse, slik at man får både sol og utsikt, i stedet for direkte innsikt til naboen. Denne er flislagt. Det er vannbåren varme i gulvene, gasspeis på kjøkkenet, et glassutbygg i spisestua kan brukes som minidrivhus. Nedsenket stuegulv i edeltre gir et eksklusivt preg, det samme gjør bruk av fliser på badet. Det elektriske anlegget blir tilpasset dagens teknologibehov, og av typen lavvolt, som vil bidra til det eksklusive preget.

-  Du har gått til angrep på den modernistiske stilen som mange arkitekter satser på? -  Ja, det er det minimalistiske, modernistiske, som er blitt politisk korrekt, og det har jeg liten sans for. Når arkitektens behov for å markere seg selv går foran behovet for å tilpasse et bygg til situasjon og omgivelser, er det noe som er galt.

NYRIKT OG STORSLÅTT: Denne villaen på Nesøya utenfor Oslo, tilhørende Kjell Magnus Reitan, er et typisk eksempel på den lite spennende nyrik-stilen, mener Gudmund Stokke og Erling Dokk Holm.
MER MODERNE: Arkitekturpresident Gudmund Stokke vil ha flere moderne bygg.
MER MODERNE: Samfunnsforsker Erling Dokk Holm vil at flere bruker arkitekt.
OMSTRIDT: Arkitekt Finn Sandmæl er mye på farten. Han har meldt seg ut av Arkitektforbundet i protest mot den modernistiske linjen han mener de forfekter.