Nyrup Rasmussen frifunnet av Høyesterett

Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen ble i formiddag frikjent av Høyesterett for å ha overtrådt grunnloven ved å undertegne Maastricht-traktaten. Hvis Rasmussen hadde svart på et brev fra 12 «alminnelige» dansker kunne saken vært unngått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett skulle ta stilling til om gjennomføringen av trakten kunne skje med hjemmel i grunnlovens paragraf 20 om avgivelse av suverenitet i nærmere bestemt omfang.

De 11 dommerne som tok plass i Høyesterett 5 mars kom i dag fram til at den nyvalgte statsministeren var i sin fulle rett til å undertegne Maastricht-traktaten i 1993. Saken har rullet for dansk rettsvesen i årevis. Nyrup Rasmussen ble frikjent av Landsretten i 1997, men saken ble anket til Høyesterett.

Stor oppmerksomhet

En dansk statsminister for retten er ingen daglig foreteelse, og saken har naturlig nok fått stor oppmerksomhet blant danskene.

Dersom Rasmussen hadde blitt kjent skyldig ville Danmark neppe kunnet tiltre Amsterdam-traktaten, selv om det hadde blitt flertall for det ved folkeavstemmingen i slutten av mai.

Ubesvart brev

Ifølge den danske avisa Jyllandsposten kunne saken vært unngått dersom Poul Nyrup Rasmussen hadde satt seg til skrivebordet og svart på et brev fra 12 dansker. Det gjorde han ikke, og det ubesvarte brevet skal ha ført til den 5 år gamle saken som endte i Høyesterett i dag.

<I>FRIKJENT:</I> Danmarks statsminister Paul Nyrup Rasmussen ble frikjent av Høyesterett.