ATSJOOO: Tysklands forundskansler Angela Merkel måtte nyse da hun satt ved siden av daværende president Vladimir Putin under en konferanse i Wiesbaden, Tyskland. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/SCANPIX
ATSJOOO: Tysklands forundskansler Angela Merkel måtte nyse da hun satt ved siden av daværende president Vladimir Putin under en konferanse i Wiesbaden, Tyskland. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/SCANPIXVis mer

Nysing tegn på seksuell opphisselse

Mener britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Hvis en person nyser kan det bety at han eller hun tenker på sex.

Det mener i hvert fall øre-nese-hals-spesialist Mahmood Bhutta ved Radcliff Hospital i Oxford. Sammen med kollega Harold Maxwell, pensjonert psykiater, har de undersøkt samtalene på chatterom på internett.

Fulgte med på chatterom
Ved å bruke søkeordene «sex, nysing eller nysing» ga søkemotorene overraskende mange treff. 17 personer av begge kjønn sa at de nøs så snart de tenkte på sex, og tre personer pleide å nyse etter orgasme.

- Det kan virke rart, men jeg tror refleksen demonstrerer en evolusjonær overlevning når det gjelder den delen av nervesystemet som kalles det autonome nervesystemet.

- Dette er utenfor vår kontroll, og det systemet kontrollerer ting som hjerterytme og mengden lys vi slipper inn gjennom pupillene. Noen ganger blir dette systemet trosset, og jeg tror det kanskje er grunnen til at noen nyser når de tenker på sex, sier Bhutta, ifølge britiske BBC.

- Selv om internettundersøkelser ikke gir oss nøyaktige svar, så antyder undersøkelsene at dette forekommer mye oftere enn det som har vært kjent hittil, skriver Bhutta og Maxwell i det medisinske tidsskriftet Journal of the Royal Society of Medicine.

Samtidig sier Bhutta at chatterom kan være en ny måte å undersøke forekomsten av pinlige symptomer, som pasienter vegrer seg for
å snakke med legen om. Ideen til studien fikk han via en pasient som nøs hver gang han tenkte på sex.

Nysing oppstår som regel ved irritasjoner i neseregionen, som utløser en refleks der stemmebåndene lukkes kortvarig, slik at lufttrykk bygger seg opp i lungene. Når stemmebåndene så åpnes, strømmer denne luften nærmest eksplosjonsaktig ut gjennom nesen.

Svampevev i nesa
Ifølge de to forskerne finnes det bare to referanser til temaet sex og nysing i den medisinske litteraturen. Det siste var et leserinnlegg som stod på trykk i tidskriftet American Medical Association i 1972, der en 69 år gammel mann klaget over hvor mye han nøs etter orgasme.

Andrew McCombe, en øre-nese-hals-spesialist ved Frimley Park Hospital sier til BBC at det kan være en mulig sammenheng mellom nysing og sex.
 
Han sier at ved opphisselse vil det autonome nervesystemet sende signaler som kan utløse forandringer i de sex-organene hos både menn og kvinner.

Samtidig inneholder også nesen svampevev, noe som også kan være årsaken til at noen nyser når de blir opphisset.

NYS GA LATTER: Bildebyråene fulgte opp med å lage bildeserie av nyseopptrinnet. Foto: AFP PHOTO  DDP/MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX
NYS GA LATTER: Bildebyråene fulgte opp med å lage bildeserie av nyseopptrinnet. Foto: AFP PHOTO DDP/MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX Vis mer