KRAFIG NEDBØR: - Nyt de neste dagene, oppfordrer meteorologen. For på søndag kommer regnet. Foto: Christian R Christensen
KRAFIG NEDBØR: - Nyt de neste dagene, oppfordrer meteorologen. For på søndag kommer regnet. Foto: Christian R Christensen Vis mer

Nyt dagene nå!

Nord-Norge har ei god uke vente, mens i sør gjelder det å nyte de siste dagene i sola, oppfordrer meteorologen. For snart kommer regnet.

Publisert

Regn, kald luft og lite sol. Juli har hittil skuffet sommerhungrige nordmenn flere steder i landet. Ei heller den kommende uka er det noe varmerekord i sikte.

- Den kommende uka ser det ikke ut til at noe høytrykk vil sørge for tørt og stabilt vær. Det er et lavtrykk som driver og danser rundt oss, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Charalampos Sarchosidis.

- Vi får nok ikke noen sånne høye, sommerlige temperaturer som vi hadde i juni, sier han.

Snart kommer regnet

Dersom man vil få mest ut av sola de nærmeste dagene i Sør-Norge, så begynner man å få dårlig tid. For det vil ikke vare lenge, advarer meteorologen.

- I Sør-Norge må man nyte de neste dagene. Det er de som blir de fineste. Og så kommer regnet natt til søndag, sier Sarchosidis.

Da er det ventet relativt store nedbørsmengder i Sør-Norge, forteller Sarchosidis, samt lettere regnbyger og under 20 på gradestokken gjennom uka.

- Hvor mye det blir neste uke, er litt usikkert, men at det blir grått og vått er ganske sikkert, slår han fast.

- Det ser ikke veldig sommerlig ut.

Er det noen som får det spesielt stygt?

- Det er hovedsakelig Vestlandet som får det ekstra kjipt, sier Sarchosidis,

Værvinneren

De som derimot har noe å se fram til den kommende uka, er Troms og Finnmark.

- Natt til søndag vil Nord-Norge og Sør-Norge bytte plass. Da blir det opp mot 20 grader i nord enkelt plasser, mens det i sør kommer en del nedbør sørfra, sier han, og legger til:

- Det er i Troms og Finnmark man burde befinne seg de neste dagene, Nordland og for så vidt, men der vil det også bli litt nedbør de neste dagene.

- Troms og Finnmark blir nok værvinneren fra søndagen og utover.

- Uvanlig kaldt

Resten av landet har imidlertid en grå og trist uke i vente, med ustabilt og skiftende vær, og lave temperaturer.

FLOM: Styrtregn i India førte til store flommer i Delhi, noe som fikk fatale konsekvenser. Video: Newsflare: Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere denne uka meldte Meteorologisk institutt om minusgrader og snøbyger flere steder rundt fjellene i Sør-Norge. Natt til torsdag ble det registrert minus 0,2 grader i Evenstad i Stor-Elvdal kommune. På Blindern i Oslo ble det målt 7,1 grader, og i Nesbyen var det ikke mer enn 2,3 grader samme natta.

- Det er uvanlig kaldt, sier Sarchosidis.

Han forklarer at noe av årsaken skal være et lavtrykk over Finland, som igjen fører til nordavind over store deler av landet.

Klimavakt ved Meteorologisk institutt, Line Båserud, opplyser til Dagbladet at man må tilbake 2017 for å finne en like kalt julinatt i hovedstaden. Før 2017 må man helt tilbake 90-tallet for å finne liknende temperaturer.

Sommer på Svalbard

Varme luftmasser fra øst sørger imidlertid for at selveste Svalbard kan få en varm helg i vente. I Longyearbyen er det gode muligheter for over 15 varmegrader.

- 15 grader på Svalbard hender med jevne mellomrom, men ikke altfor ofte. 16. juli 1979 var det 21, 3 grader på flyplassen i Longyearbyen, sier klimavakt Line Båserud ved Meteorologisk institutt.

Det verste er over

Ifølge Sarchosidis kan man forvente lite voldsomt vær de kommende dagene. Særlig Finnmark har fått smake på en god del tordenbyger i løpet av uka som var, noe den varme lufta i nord må ta skylda for.

- Det har vært ganske varmt i Øst-Finnmark og Nord-Finland, og det er perfekt for torden, men det er ikke sikkert at det kommer til å fortsette, sier Sarchosidis.

- Det blir nok noen regnbyger på vidda, men det ser ikke til at blir noe torden slik det har vært til nå. Det verste er over i Finnmark.

Ustabilt

Statsmeteorologen understreker at været er skiftende og ustabilt, og særlig regnværet kan fort komme brått på for mange.

- Her i nord blir det ganske greit, bortsett fra litt tåke på Finnmarkskysten. Men det er de vant til. Når det gjelder sør, så har kanskje folk blitt vant til finvær, og regnværet kan komme litt brått på, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer