SOMMER I SENTRUM: Selv om været nå blir grått, vil temperaturen i sjøen holde seg høy. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten / NTB Scanpix
SOMMER I SENTRUM: Selv om været nå blir grått, vil temperaturen i sjøen holde seg høy. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Nyt sola - nå kommer uværet

Det blir grått og vått i store deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av landet har nytt ei fantastisk sommerhelg med strålende sol og høye temperaturer. Men nå er det slutt; til uka blir det betydelig kaldere og våtere vær.

- Folk gjør lurt i å bruke periodene med lettere vær til fulle, sier Kristen Reikvam Ravnestad, vakthavende meteorolog ved StormGeo, til Dagbladet.

- Den generelle tendensen til uka er lavtrykksdominert vær, stedvis med tordenbyger. Vi har ikke signaler på at det blir lengre perioder med fint vær, sier han.

Lavtrykk

Ravnestad forklarer at Norge har nytt godt av et høytrykk som ligger over landet, men at dette nå beveger seg nordover og viker plass for et lavtrykk som ligger ved Island og gradvis kommer inn over Skandinavia.

«Vestlandet vil merke det først, deretter resten av landet, med Nord-Norge sist.» Kristen Reikvam Ravnestad, vakthavende meteorolog ved StormGeo

- Mandag kommer en kaldfront, som bringer med seg regn og tordenbyger. Vestlandet vil merke det først, deretter resten av landet, med Nord-Norge sist, sier meteorologen.

Imidlertid skyves varmluft foran kaldfronten, slik at Nord-Norge beholder varmværet ifallfall til onsdag, med opptil 20 grader i indre strøk av Troms og Finnmark.

- Men fra onsdag til fredag vil Nord-Norge også merke det, sier Ravnestad.

Østlandet best ut

- Skal vi sammenfatte perioden med ett ord, må det bli «regn». Det blir grått og vått i store deler av landet, med enkelte unntak, særlig på Østlandet, sier Nina Larsgård, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Larsgård opplyser at første del av perioden vil inneholde perioder med sol i Sør- og Midt-Norge, særlig mandag, før kaldfronten gjør seg gjeldende. Nord-Norge forblir stort sett tørt.

Østlandet vil tidvis oppleve sol tirsdag, mens Trøndelag slipper unna byger første del av dagen, men også her kommer regnværet etter hvert. Nordland kommer best ut av det i nord, med mye oppholdsvær og perioder med sol. Våtere og mer vindfullt blir det i Troms og Finnmark.

- Onsdag domineres Vestlandet av regnbyger. På Østlandet blir det litt lettere, med perioder med sol. Om kvelden blir det lettere, spesielt i Trøndelag, mens i nord blir det ganske grått.

«Skal vi sammenfatte perioden med ett ord, må det bli 'regn'.» Nina Larsgård, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt

Mot helga blir det ifølge Meteorologisk institutts prognoser fremdeles ustabilt med muligheter for regnbyger. Temperaturen faller fra og med mandag.

- Men fremdeles vil den stedvis ligge oppunder 20 grader i Sør-Norge. I nord blir det kjøligere.

- Typisk norsk sommervær

Larsgård beskriver perioden som «typisk norsk sommervær».

- Dette er ikke en spesielt dårlig sommer. Det har ofte vært fint, men med uforutsigbare byger innimellom, forklarer hun.

På den annen side minner meteorologene om at sjøtemperaturene nå på seinsommeren er på sitt høyeste, og at det fremdeles vil være varmt i vannet selv om været er grått.