Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyt sola mens du kan. Til helga blir det kaldere!

Temperaturene kan krype ned igjen.

KNALLVÆR: Det er T-skjortevær i sola på Øst- og Sørlandet i dag. Nyt det mens du kan, for i helga blir det kjøligere, advarer meteorologene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KNALLVÆR: Det er T-skjortevær i sola på Øst- og Sørlandet i dag. Nyt det mens du kan, for i helga blir det kjøligere, advarer meteorologene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for et lite oppsving i varmegradene de siste dagene kan ikke meteorologene love noen sommerlige temperaturer med det første.

De siste dagene har det vært ganske pent vær over store deler av landet, med temperaturer helt opp mot 20 grader på Vestlandet og Sørlandet, men inn mot helga blir det kjøligere vær de fleste stedene.

Mandag ble det varslet at det kan komme opp mot 20 grader i helga, men nå er prognosene snudd.

Det er spesielt Vestlandet, deler av Trøndelag og Nordland som kommer til å få relativt dårlig vær i helgen med mye nedbør og lave temperaturer. Det blir mest nedbør på fredag, og det vil falle som snø rundt 1000 meter over havet.

- Det skyldes et lavtrykk som ligger sør for Island og som beveger seg nordover. Det betyr at det vil øke på med nedbør over Trøndelag fredag og lørdag. Det vil deretter trekke seg over til Nordland og Troms, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Værvarslinga for Nord-Norge til NTB.

Nedbør og tåke

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

I selve helga vil nedbøren holde seg unna Troms og Øst-Finnmark, mens Vest-Finnmark kan få nedbøren i form av sludd eller snø. I Nord-Norge vil temperaturen ligge fra 0 grader til mellom 2 og 5 plussgrader.

Nedbøren vil henge igjen også lørdag, men det vil letne opp i den nordlige landsdelen søndag.

Også Vestlandet må belage seg på en del nedbør i form av bygevær og varierende skydekke fredag og inn mot helgen. Typisk for årstiden vil det også ligge en del morgentåke på Vestlandet og nordover.

Morgentåken vil også ligge på Østlandet og Sørlandet, men det vil bli lite med nedbør. Våren er en typisk årstid for denne tåketypen, som kalles adveksjonståke. Den dannes fordi varm og fuktig luft beveger seg over et kaldere underlag.

Sør-Norge i le

- Det er ganske typisk for årstiden med tåke om morgenen. Tåken sprekker opp i løpet av dagen når sola får tak. Et pådrag med sørlig vind mot Skagerrak kan føre til et slikt tåkelag. Den gode nyheten er at siden Sørlandet og Østlandet ligger i le av lavtrykket fra Island, så vil dette området unngå noe særlig med nedbør, sier Nordhagen.

Et nytt lavtrykk vil imidlertid sørge for at de vårlige og mer sommerlige temperaturene lar vente på seg i helga i Sør-Norge. Meteorologen regner med at dagstemperaturen østafjells vil ligge på rundt 15 grader inn mot helga og noe lavere lørdag og søndag, kanskje helt ned mot rundt 10 grader.

- Det vil bli noe lettere vær søndag i store deler av landet, avslutter Nordhagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling