Nyt sola nå - over helga kommer uværet

Europa koker, og varmen har ankommet Norge. Men over helga vil det bli regn og torden flere steder i landet.

TORDEN OG REGN: Finværet holder bare ut helga. Fra og med starten av neste uke vil vi oppleve regn og tordenbyger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TORDEN OG REGN: Finværet holder bare ut helga. Fra og med starten av neste uke vil vi oppleve regn og tordenbyger. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

I 1947 ble temperaturen målt til 40,4 grader. Klokka 13.36 torsdag ble den skrotet, da temperaturen nådde 40,6 varmegrader i Paris.

Og Meteo France - Frankrikes meteorologiske institutt - hadde ingen tro på at det kom til å gi seg med det.

- At varmerekorder ryker, sier sitt om varmen som er i Europa akkurat nå, sa statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til til Dagbladet torsdag morgen.

Også i Nederland og Belgia ble det satt nye varmerekorder torsdag.

NY VARMEREKORD: Hetebølgen rammer fortsatt Frankrike og nå har landet fått første nye varmerekord siden 1947. Video: AP/ NTB Scanpix Vis mer

Har nådd Norge

Den varme lufta som har vært over Europa, har nå nådd Norge, opplyser statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl overfor Dagbladet.

- I Sør-Norge er den varme lufta allerede over oss. Det er allerede målt over 30 grader flere steder, og det kommer til å skje flere ganger i løpet av de neste dagene. Hvilken dag som blir toppen, kan jeg ikke si helt konkret, sier Løvdahl til Dagbladet.

Flere norske målestasjoner var over 30 grader onsdag, og på værstasjonen på Våland nær Stavanger sentrum ble det målt tropenatt natt til torsdag. Flere steder var også veldig nær, ifølge Løvdahl.

Han understreker imidlertid at det ikke er snakk om noen ekstremvarme som Meteorologisk institutt kommer til å sende ut varsel på. Men unormalt varmt, det er det.

- Jeg tror ikke det blir noen varmerekord, men varmlufta som er her, er unormal. Det er varmere enn det pleier å være i våre områder, selv om det ikke når et ekstremt nivå.

Nyt sola nå

Den nasjonale varmerekorden er på 35,6 grader. Den ble satt i Nesbyen, Buskerud i 1970.

Men nordmenn må nyte varmen nå - for over helga blir det kjøligere, og det er stor sjanse for regn og torden, opplyser Løvdahl.

- Høytrykket trekker nordover, og med det åpner det for at lufta skiftes ut over Vest-Europa sør for oss. Noe av den ustabiliteten vil trolig berøre Sør-Norge. Det er stor sjanse for torden og regn i neste uke, sier statsmeteorolog Løvdahl til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Han kan ikke love at varmen kommer tilbake, men sånn det ser ut nå, ser det ut som at det blir mest regn og aktivitet i starten av uka.