UKAS VÆRVINNER:

Nyt sola nå - til uka snur det

Det er muligheter for at helga vil by på både sol og varme flere steder, og meteorologens tips er å nyte dette, for til uka legger et lavtrykk seg over hele landet, og det blir grått og vått.

BADETEMPERATURER: Det er ventet betraktelig dårligere vær i hele landet til uka som kommer, men badetemperaturene har allerede kommet seg opp på 20-tallet flere steder - blant annet her, i Oslofjorden. Foto: Vegard Grøtt / NTB
BADETEMPERATURER: Det er ventet betraktelig dårligere vær i hele landet til uka som kommer, men badetemperaturene har allerede kommet seg opp på 20-tallet flere steder - blant annet her, i Oslofjorden. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågan mener det ikke er så lett å kåre noen klar værvinner for uka som kommer.

- Et lavtrykk legger seg rett over Norge, og vil bli liggende der ganske stabilt. Denne lavtrykksaktiviteten vil styre og prege været neste uke, og alle får påfyll av regn, sier hun.

- Og det er langt til nærmeste høytrykk. De ligger mye lenger sør i Europa, legger hun til.

SOLNEDGANGER: Dagene er nå på sitt aller lyseste, og solnedgangene kan være en ren fryd for øyet. Foto: NTB
SOLNEDGANGER: Dagene er nå på sitt aller lyseste, og solnedgangene kan være en ren fryd for øyet. Foto: NTB Vis mer

Og vinneren blir...

Men før neste uke kommer det en helg, og den vil slett ikke bli like konstant regntung og grå som den påfølgende uka. Faktisk er det håp om sol og varme flere steder, og ifølge meteorologen er det spesielt ett sted som skiller seg ut.

- Det er nok ingen som får bare strålende sol og 25 grader, men det er Vestlandet som ser ut til å få det aller tørreste været i helga.

- Og hvem blir værvinneren da?

- Det kan nok bli litt mer regn i indre strøk på lørdag, men Bergen og Nord-Vestlandet ser ut til å slippe unna den nedbøren, og kan også få gode perioder med sol.

- Så da blir det nok Bergen som vinner. Byen er jo ofte kjent for å få mye nedbør, og setter kanskje derfor ekstra pris på å få minst nedbør denne helga, legger hun til.

UTEPILS: Smaker den kanskje aller best når det er sol? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTEPILS: Smaker den kanskje aller best når det er sol? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Gode nyheter

På grunn av kulde startet pollensesongen i år senere enn vanlig, som også betyr at bjørkesesongen varte lenger enn normalt. Hardest rammet var Indre Østfold. Bjørkesesongen er nå stort sett over, med unntak av i fjell og Nord-Norge.

Nå begynner imidlertid gressblomstringen i sør, men allergikere kan enn så lenge ta det med ro. Det er meldt nedbør i store deler av landet, som vil rense lufta for pollen.

- Regn er veldig positivt. Godt vær for andre er dårlig vær for allergikere, forteller Hallvard Ramfjord i Astma- og allergiforbundet.

Nyt helga

Også på Sør- og Østlandet vil man kunne få glimt av sol i helga, og aller størst sjanser for godvær er det på søndag, ifølge meteorologen.

Det er også disse landsdelen som trolig får de høyeste temperaturene, opplyser hun videre, og forteller at det kan hende de kryper opp til 25 grader og kanskje også litt mer enn det

- På Sør- og Østlandet blir det innslag av regn både fredag og lørdag, men søndagen ser ut til å bli litt lettere, og det kan bli gode perioder med sol mange steder, sier Vågan.

Hun legger til at det temperaturmessig er et skille mellom øst og vest - og jo lenger vest man kommer, desto varmere blir det.

LUKSUS: Det er skrapt for luksuriøse utleieobjekter i Norge til sommeren, og denne perla kan leies for 100 000 i uka. Foto: Espen Wilhelmsen / Wilhelmsen Photography AS Vis mer

Kaldest

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til prognosene, påpeker Vågan, ettersom været vil bli så skiftende.

- Det kan se ut som at det nye lavtrykksfeltet, som legger seg over Norge søndag kveld og mandag morgen, ikke rammer den nordligste delen av landet vårt like kraftig som resten, og mandag kan muligens bli tørr i nord, sier hun, men legger til:

- Samtidig er det i nord det blir kaldest. Jeg sitter i Tromsø nå, og her er det 9 grader, og det ser ikke ut som at det skal bli så mye varmere heller.

- Ha tro på sommeren

Til uka starter skoleferien, og på onsdag er det også duket for sankthans.

- At det er ventet mye nedbør vil være bra for skogbrannfaren, og det vil også redusere risikoen for sankthans-branner, sier meteorologen, som mener man må ta de gledene vi kan.

- Er det noe sol å skimte i enden av uka?

- I langtidsvarselet de neste ti dagene er det ikke det, nei. Det ser bare vått ut, men vi kan håpe på at nedbøren ikke treffer like mye over hele fjøla, og at vi får mer optimistiske prognoser neste uke.

- Så det er ingen grunn til å gi opp sommeren?

- Nei, vi må ikke gi opp sommeren! Det er fortsatt mange muligheter for at vi skal få masse til fint vær og nye høytrykk. Temperaturene i uka som kommer, blir dessuten slett ikke verst, svarer meteorologen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer