KJØLIG START PÅ MAI: Både i øst, vest og sør ser den kommende uka ut til å bli kald og nedbørspreget, opplyser meteorologene fra Meteorologisk institutt. 
Sol og sommer på Huk i Oslo onsdag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KJØLIG START PÅ MAI: Både i øst, vest og sør ser den kommende uka ut til å bli kald og nedbørspreget, opplyser meteorologene fra Meteorologisk institutt. Sol og sommer på Huk i Oslo onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Nyt sola nå, for til uka kommer regnet

Bare én landsdel kan glede seg til finvær neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Sør- og Østlandet blir dagen i dag den fineste på lenge.

I morgen blir det også opphold og noe sol, men fra mandag av kommer regnet. Og det vil vare hele uka, viser prognosene til Meteorologisk institutt.

- Vi går inn i en gråværsperiode nå, konstaterer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Elbjørg Moxnes.

Regn Østafjells Men i dag blir det altså ganske så fint Østafjells.

- Det vil komme spredte byger hele dagen, men det vil også være perioder med sol. Vinden er forholdsvis rolig over hele området, men lufta vil nok være ganske kald. På det meste vil temperaturene komme opp i ti grader, sier Moxnes.

Også morgendagen starter forholdsvis fint Østafjells, opplyser meteorologen.

- Det blir oppholdsvær og rolige vindforhold, men utover ettermiddagen øker vinden på fra øst. Fra kvelden av kommer en nedbørsfront inn fra sør.

Og denne nedbørsfronten vil prege hele neste uke på Sør- og Østlandet.

 - Det vil neppe regne hele tiden, men vi går nå inn i en lengre periode med gråvær, og det blir relativt kjølig. Så for de som vil nyte sola, er dagen i dag beste mulighet, sier Moxnes.

Fin helg i vest Også på Vestlandet er været ganske fint i dag, opplyser meteorolog Anne Mette Olsen ved Meteorologisk institutt i Bergen.

- Sør for Stadt er det en viss mulighet for spredte byger, men ellers er det forventet fint vær. Nord for Stadt kan det også komme enkelte byger, som vil komme som snø i indre og høyere strøk utover dagen.

Morgendagen starter fint sør for Stadt, men så skyer det til, opplyser Olsen.

- Nord for Stadt ser det bedre ut. I Møre og Romsdal vil det bli oppholdsvær og perioder med sol, og etterhvert pent vær. I Trøndelag starter morgendagen med noen byger, men her er det ventet opphold på kvelden, sier hun.

Også på Vestlandet vil et lavtrykk gi nedbør fra mandag av.

- Tendensen for neste uke er at det blir en del nedbør og vind, særlig sør for Stadt. Først på søndag ser det ut til å bli noe bedre, sier meteorologen, som har samme konklusjon som sin kollega i Oslo:

- Om man vil nyte finværet er dagen i dag og morgendagen de beste mulighetene.

Opphold og sol i nord Nord-Norge ser ut til å stikke av med det beste været den kommende uka, ifølge meteorolog Ola Mellem i Tromsø.

- I dag kan et lavtrykk i havet gi noen regnbyger i Nordland, men det vil også bli perioder med sol. Det samme gjelder i Troms, som kan få enkelte sluddbyger og perioder med sol, og Finnmark som får nordøstlig bris og perioder med sol, sier han.

I morgen preges Nord-Norge av en nordøstlig bris, men i Finnmark kan vinden komme opp i liten kuling utsatte steder. Det kan komme noen byger i Troms og Finnmark, men det blir en del sol der også, fortsetter meteorologen.

Fra mandag av beveger et lavtrykk seg videre nordover, samtidig som et lite høytrykk bygger seg opp lengst nord.

- Dette vil gi oppholdsvær og for det meste bra vær, sier Mellem.

Dette gjør at at tirsdag og onsdag ser ut til å bli ganske bra i Troms og Finnmark, ifølge meteorologen, mens det fra torsdag av kan komme noe nedbør igjen.

- Uka ser ikke så verst ut, men mot slutten av neste uke er det mer usikkert igjen, sier meteorologen.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer