KAN HØLJE NED: Hvis Meteorologisk institutt har rett, blir det kraftige regnbyger på Østlandet mandag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KAN HØLJE NED: Hvis Meteorologisk institutt har rett, blir det kraftige regnbyger på Østlandet mandag. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Nyt sola nå! I morgen kan dette skje

Meteorologisk institutt varsler om kraftige regnbyer og fare for oversvømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gjelder å nyte sola mens den er her. I alle fall om vi skal tro værmelderne.

Søndag sendte nemlig Meteorlogisk institutt ut OBS-varsel for hele Østlandet.

«Fra natt til mandag ventes lokalt mye nedbør ifm kraftige regnbyger. Lokalt kan det komme 20-30mm/3t og totalt 30-50mm/12t. Det ventes også lokal torden og kraftige vindkast ifm bygene. I tillegg er det fare for lokale oversvømmelser, små jordskred og/eller flomskred der bygene treffer», skriver instituttet nå.

Vakthavende meteorolog Aurora Stenmark sier til Dagbladet at regnbygene ventes å komme i natt, og at det utover dagen mandag kan bli svært vått i Østlandsområdet. Varselet melder at det kan komme opp til 50 mm regn på 12 timer mandag, og at det også vil tordne og lyne.

- Intens nedbør - Nedbørsområdet kommer fra sør og beveger seg nordover, og kommer til å gi mest nedbør på sør- og østlandet. Det ser foreløpig ut til at Vest-Agder går klar av det, men i store deler av Østlandet blir det nedbør, sier hun, og legger til:

- Det tar nok også med seg torden, og det kan bli perioder hvor det kan bli ganske intens nedbør. Lokalt kan det også bli oversvømmelser, små jordskred eller flomskred.

Nedbørsområdet kommer fra sør og trekker nordover, slik at det utover dagen mandag blir bedre vær på Østlandet.

- På Østlandet blir det oppholdsvær og sola kan titte fram mandag ettermiddag, men i Nord-Norge, Oppland og Hedmark vil nok nedbøret vare det meste av dagen i morgen, sier Stenmark.

Temperaturen i store deler av landet har søndag vært veldig høy. Rekorden foreløpig har Gulsvik i Buskerud, hvor det har blitt målt 29, 1 grader.

NYT DET MENS DU KAN: I morgen er det nok mange som unngår denne typen aktiviteter. Her fra Sørenga i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYT DET MENS DU KAN: I morgen er det nok mange som unngår denne typen aktiviteter. Her fra Sørenga i Oslo sentrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er varmt i Sør-Norge, og flere steder i Sør-Trøndelag har 25 grader. Vestlandet har det også varmt, men lenger nord er det kaldere, sier hun.

Ustabil framtid Det kan bli såkalt «tropedag» flere steder i Norge i dag, en uoffisiell betegnelse på en dag der temperaturen er over 30 grader.

Men de høye temperaturene varer ikke evig. Sammen med nedbøret mandag synker også temperaturene betraktelig, ifølge Stenmark.

- I morgen går temperaturen betydelig ned i de sørlige delene av Norge. Det blir stor forskjell. Mange vil nok våkne opp til kraftig regn og torden, og at det er kjøligere, sier hun.

Framover går de som har valgt å være i Norge en framtid med ustabilt vær i møte.

- Det er ikke tilbake til knallsommeren etter mandag. Framover blir det perioder med fint vær, og så kan det komme nedbør innimellom. Det er ustabilt. Temperaturene vil nok holde seg under 20, sier Stenmark.

KAN BLI LYN OG TORDEN: Det er også fare for regn og torden mandag. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
KAN BLI LYN OG TORDEN: Det er også fare for regn og torden mandag. Foto: Per Løchen / NTB scanpix Vis mer