NYT: - Ukrainere sto trolig bak Kreml-angrep

Den amerikanske storavisa New York Times skriver at amerikansk etterretning peker på ukrainere som bakmenn for droneangrepet på Kreml.

USA mener ukrainerne står bak droneangrepet mot Kreml. Det skriver New York Times. Video: Telegram. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Amerikansk etterretning vet ikke nøyaktig hvem som utførte angrepet denne måneden, men antyder at det var en del av en serie hemmelige operasjoner planlagt av Ukrainas sikkerhetstjenester, skriver avisa onsdag.

Det var natt til onsdag 3. mai at to droner skal ha fløyet over Kreml. Videoer av det angivelige angrepet verserte på sosiale medier i ettertid, men det ble diskutert hvorvidt de var ekte eller ikke.

Den anerkjente tenketanken Institute for the Study of War (ISW) mente at angrepet sannsynligvis var utført av russerne selv, og at det var iscenesatt.

- Ville drepe Putin

Russiske myndigheter har omtalt droneepisoden som et målrettet terrorangrep for å drepe Putin, som angivelig ikke var i Kreml da angrepet skal ha skjedd.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har på sin side avvist at de står bak.

Nå mener New York Times altså å ha mer klarhet i hva som faktisk skjedde.

De skriver at amerikansk etterretning ikke vet hvilken enhet i den ukrainske sikkerhetstjenesten som utførte angrepet, og at det er uklart hvorvidt Volodymyr Zelenskyj eller hans nærmeste var informert om det.

Avlyttet ukrainere og russere

Etterretningsagentene skal ha innhentet informasjon gjennom å avlytte kommunikasjon hvor russiske tjenestemenn beskyldte Ukraina, i tillegg til å avlytte ukrainske tjenestemenn som sa at de trodde at Ukraina var ansvarlig for angrepet.

De skal imidlertid ikke tro at den ukrainske regjeringen var direkte involvert, fordi de ikke har spesifikke bevis som peker på konkrete personer, ukrainske enheter eller involverte operatører.

Angrepet skal ha skapt stor bekymring i USA, som den største våpenleverandøren til Ukraina. Biden-administrasjonen har uttrykt bekymring for at Russland vil skylde på USA, og dermed eskalere krigen utover Ukrainas grenser. I tillegg til droneangrepet på Kreml, tror USA at ukrainerne er ansvarlige for drapet på Darja Dugina, dattera til en russisk nasjonalist, den prorussiske bloggeren Vladlen Tatarskij, og en rekke angrep i Belgorod-regionen i Russland den siste uka.

- Ikke «falskt flagg-operasjon»

New York Times' kilder i den amerikanske etterretningen uttaler seg anonymt. De ville ikke dele ytterlige detaljer rundt informasjonsinnhentingen.

Representanter for Det hvite hus og CIA har ikke ønsket å kommentere påstandene.

Den amerikanske etterretningen vurderte også muligheten for at angrepet var en såkalt falskt flagg-operasjon, altså et iscenesatt angrep av russerne, for å gi Moskva en grunn til å eskalere konflikten. Etter at de avlyttet russiske tjenestemenn diskutere hendelsen og funnene fra Moskvas etterforskning, ble de imidlertid overbevist om at det ikke var russerne som sto bak.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer