NYT VARMEN:  Snart blir det kjøligere, advarer meteorologene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
NYT VARMEN: Snart blir det kjøligere, advarer meteorologene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

Nyt varmen, for snart stuper temperaturene

Rekordtemperaturer i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen i dag har gitt sommervarme i store deler av Norge. Den aller høyeste temperaturen ble målt på Sola utenfor Stavanger, med hele 25,4 grader.

- Det er veldig varmt til å være så tidlig. Det er ikke varmerekord for mai, men den er jo satt helt i slutten av måneden, sier vakthavende meteorolog, John Smits, til Dagbladet.

Derimot er Solas 25,4 grader den varmeste temperaturen som noen sinne er målt så tidlig på året, ifølge NRK.

Nærmest i dag var Våland i Stavanger med 25,3 grader, Kykkelsrud i Askim med 24,9 og også i Bergen ble det målt 24,9 grader.

Høysommerdag I samtlige fylker i Sør-Norge er det i dag notert temperaturer over 20 grader. 20 grader er også den nordiske definisjonen på en sommerdag. Årets første sommerdag etter meteorologenes definisjoner kom lørdag, da Rogaland, Hordaland, Østfold, Akershus og Oslo noterte seg for over 20 grader.

- Internasjonalt så skal det være 25 grader eller mer før det kan kalles en sommerdag, men  hadde vi hatt det sånn hos oss hadde vi jo nesten ikke hatt sommerdager, forklarer vakthavende meteorolog, Jon Smits til Dagbladet.

Når temperaturen så når 25 grader så kaller de nordiske meteorologene det for en høysommerdag. Med andre ord var det høysommer i alle fall et par steder i Norge i dag, og vi skriver ikke mer enn 8.mai.

Nordpå har været vært litt mer rufsete og en del kaldere, en værtype man kan regne med fortsetter utover uken.

Blir kjøligere Så er spørsmålet alle stiller seg: Hvor lenge kan vi forvente sommervarme? Ikke så lenge, lyder svaret fra meteorologen.

- I Trøndelag og Møre og Romsdal så blir det varmt i morgen, og så kommer den kjøligere lufta nordfra. Lenger sør vil nok de gode temperaturene holde seg både tirsdag og onsdag, men torsdag og fredag blir det litt lavere, sier Smits.

Værutviklingen er negativ mot slutten av uka og inn i pinsehelgen. Temperaturene kan fort falle 10 grader sammenlignet med dagens sommertemperaturer.

- I pinsen kan det bli kjølig mange steder. Det kan også komme nedbør mange steder i landet, sier Smits.

17.mai-været Og når pinsen takker for seg, gjør vi nordmenn oss klare til å dra på oss finstasen foran til 17.mai.

- På 17.mai blir det kjøligere i de delene av Sør-Norge hvor det er ganske fint nå, sier Smits.

- Det kan med andre ord bli behagelig bunadstemperatur?

- Ja, i dag ville det jo vært veldig vamt med bunad mange steder, men det blir fin temperatur for det da.

Værmessig er det fremdeles noe usikkert. Prognosene har endret seg bare fra i går til i dag.

- Det er litt vekslende signaler. Er vi heldig så blir det opphold de fleste stedene. Det er nok de sørøstlige delene av landet som kan være mest utsatt for regnbygevirksomhet. Hvis vi tar en strek opp fra Agder og opp mot Finse og Jotunheimen og svinger av mot svenskegrensa ved Dovre, så er det nok områdene sør og øst for den streken som er mest utsatt, sier Smits.

I Nord-Norge blir det omtrent som nå, både værmessig og temperaturmessig.